HUS, Borrelia burgdorferi vasta-aineet seerumista, päivitetty 8.3.2019

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Jatta1001
Viestit: 435
Liittynyt: Su Helmi 17, 2013 16:59
Paikkakunta: Pyhtää

HUS, Borrelia burgdorferi vasta-aineet seerumista, päivitetty 8.3.2019

Viesti Kirjoittaja Jatta1001 » Su Joulu 22, 2019 09:34

Huom !
Suomessa tutkitaan vain Borrelia afzelii kanta.

HUSLAB
Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Borrelia burgdorferi, vasta-aineet seerumista
3552 S -BorrAb
Osatutkimukset
S -BorrAbG, S -BorrAbM, S -VlsEAbG ja S -VlsEAbM
Tiedustelut
Virologian ja immunologian laboratorio, Virologian ja immunologian erikoistutkimukset, puh. 050 427 2126

Yhteyshenkilöt
lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Satu Kurkela: satu.kurkelaathus.fi / 050 428 4183

Lähete
Immunologiset tutkimukset

Indikaatiot
Borrelia burgdorferi -infektion (Lymen tauti) tunnistus. Erythema migransin diagnostiikkaan ei suositella vasta-ainetutkimusta, diagnoosi on kliininen.

Näyteastia
Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte
1 ml seerumia

Menetelmä
Entsyymi-immunomenetelmä (EIA) ja immunokemiluminometrinen menetelmä. Akkreditoitu menetelmä. IgG- ja IgM-vasta- aineiden seulontavaiheen mittaus EIA-menetelmällä (antigeenina Borrelia afzelii -kanta, johon on IgG-vasta- ainemittauksessa lisätty myös Borrelia burgdorferi ryhmän bakteerien VlsE- antigeenia). Seulontavaiheessa positiivinen tulos varmennetaan immunokemiluminometrisellä menetelmällä (antigeeneinä IgG-vasta-aineissa VlsE, IgM-vasta-aineissa VlsE ja OspC).

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys
Neljä kertaa viikossa (ma-to)

Tulokset valmiina
3-5 työpäivän aikana, positiivisten ja epäselvien tulosten varmennus vie noin 2-4 työpäivää lisää.

Tulkinta
Viitearvot:

S -BorrAbG <9 VE/ml
S -BorrAbM <9 VE/ml
S -VlsEAbG <10 AU/ml
S -VlsEAbM <18 AU/ml
Seulontavaiheen testit S -BorrAbG ja S -BorrAbM ovat herkkiä mutta eivät täysin spesifisiä osoittamaan Borrelia burgdorferi -infektiota. Varsinkin lievästi kohonneita tuloksia voi esiintyä muiden infektioiden ja autoimmuunitautien yhteydessä. Toisessa vaiheessa käytetyt testit, S -VlsEAbG ja S -VlsEAbM, suoritetaan vain seulonnassa positiivisille näytteille (seulontatestin tulos 12 VE/ml tai suurempi).

Jos vain seulontavaiheen testi on positiivinen, tulee tulkinnassa ottaa huomioon ristireaktiivisen immuniteetin mahdollisuus. Tyypillisiä ristireaktion aiheuttajia IgG-vasta-ainemäärityksessä ovat syfilis ja harvemmin tuberkuloosi, IgM-vasta-ainemäärityksessä erityisesti mononukleoosi ja primaarinen sytomegalo- tai herpes simplex- virusinfektio. Jos reaktion spesifisyyden selvittäminen on kliiniseltä kannalta tärkeää, suosittelemme Borrelia burgdorferi -vasta-aineiden jatkotutkimusta S -BorAbJt (no 8529), missä vasta-aineet määritetään line blot -tyyppisellä immunoblottimäärityksellä. Lisäksi voi olla hyödyksi poissulkea syfilis S -TrpaAb (KL 4942) testillä.

IgG-vasta-aineita Borrelia burgdorferi-bakteeria kohtaan syntyy puutiaisen pureman välityksellä saadun infektion jälkeen yleensä viimeistään kolmen kuukauden kuluessa. On huomioitava, että infektion alkuvaiheessa havaittavan erythema migransin diagnostiikkaan ei suositella vasta-ainetutkimusta, diagnoosi on kliininen. Tässä vaiheessa vasta-ainetestit ovat yleensä vielä negatiivisia. Myöhäisoireiden yhteydessä (meningiitti, artriitti, acrodermatitis chronica atrophicans) testi on useimmiten positiivinen, jos Borrelia burgdorferi on taudin aiheuttajana. Negatiivinen vasta-ainemäärityksen tulos ei silti sulje varmuudella pois Borrelia burgdorferi - infektiota.

Vasta-aineet häviävät hoidon jälkeen yleensä niin hitaasti, joten serologisesta seurannasta ei yleensä ole hyötyä.

Huomautuksia
Laboratorio konsultoi tulosten tulkintaan liittyvissä asioissa ensisijaisesti potilasta hoitavia terveydenhuollon ammattilaisia.

Tutkimus S -BorrAb päivitetty 09.03.2019 / HJ

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 22.12.2019 klo 01:15.

Vastaa Viestiin