Taigapunkki ja TBE

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

Taigapunkki ja TBE

Viesti Kirjoittaja soijuv » Pe Maalis 15, 2019 08:58

Terveydenhoitaja Mirja Keinänen Haaparannan terveyskeskuksesta.

Uusi punkkilaji levittää TBE-virusta
2016
Haaparannalla ja Kalixin saaristossa on havaittu Taigapunkki, toiselta nimeltä Siperianpuutiainen. Taigapunkin levittämään TBE-virukseen ei ole hoitoa mutta sitä voidaan estää rokotuksella.

– Taigapunkki saattaa kantaa mukanaan viirusta, joka aiheuttaa aivokalvontulehduksia, terveydenhoitaja Mirja Keinänen Haaparannan terveyskeskuksesta kertoo.

Punkinpureman tunnistaa siitä, että purema punottaa tai turpoaa. Keinänen muistuttaa, että viirusta ei saa jokaisesta punkinpuremasta.

– Jos punkki on levittänyt TBE-virusta, oireena on ensimmäisenä viikkona yleista sairauden tunnetta. Viikon kuluttua oireet saattavat tauota. Tämän jälkeen iskee kova päänsärky, korkea kuume ja lihassärky.

Saariston asukkaat riskiryhmä
Koska virukseen ei ole hoitoa, hoito keskittyy oireiden lieventämiseen. Rokotus on kuitenkin olemassa, ja Keinänen kehottaa haaparantalaisia miettimään, jos kuuluu riskiryhmään.

Suosittelen rokotetta etenkin niille, jotka asuvat saaristoalueilla tai jotka viettävät paljon aikaa siellä.

Mirja Keinänen, Haaparannan terveyskeskeys

Vastaa Viestiin