MAALAISLÄÄKÄRI: "UUSI LÄÄKÄRILIITTO PERUSTETTAVA"

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

MAALAISLÄÄKÄRI: "UUSI LÄÄKÄRILIITTO PERUSTETTAVA"

Viesti Kirjoittaja soijuv » To Marras 07, 2013 13:47

Keskisuomalainen

http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/maal ... va/1708277


Maalaislääkäri sai tarpeekseen: "Uusi lääkäriliitto perustettava"


Eriikka Hienola
2.11.2013 13:52

Saarijärveläinen maalaislääkäri Tapani Kiminkinen vaatii lauantain Keskisuomalaisessa, että julkisen toimialan lääkärit perustaisivat oman, eetisin perustein toimivan ammattiliittonsa.

Kiminkinen kritisoi erityisesti tapaa, jossa terveydenhoitoalan yritysten kustannusten pienentäminen tapahtuu muun muassa verosuunnittelulla.

– Kun puhutaan veroista, ei tässä yhteydessä tarkoiteta henkilökunnan itsensä ja yritysten maksamia yhteisöveroja. Kyse on konsernien liikevoiton verottamisesta.

– Meillä ei ole varaa äyskäröidä näitä hiellä ja vaivalla ansaittuja rahoja veroparatiiseihin turhuuden markkinoille, Kiminkinen kirjoittaa.

Esimerkiksi Helsingin Sanomat kertoi tiistaina, että terveyspalveluyritys Attendon varoja on siirretty pääosin Suomesta ja Ruotsista neljän viime vuoden aikana noin 110 miljoonaa euroa Luxemburgiin ja sieltä edelleen muihin veroparatiiseihin.

– Lääkäriliiton toiminnanjohtaja näyttää keksivän aina jotakin myönteistä kommentoitavaa kerrotusta toiminnasta. Toivon, että julkisen toimialan lääkärit perustavat oman liittonsa lääkäritoimen ammatti- ja yhteiskuntaeettiselle perustalle, millä se alkujaan jykevästi lepäsi, Kiminkinen sanoo.

Lue koko lääkäri Kiminkisen teksti tästä.

Lisää aiheesta:

A niin kuin Attendo e niin kuin etiikka 02.11.2013 03:00

A niin kuin Attendo e niin kuin etiikka
2.11.2013 03:00

Monikansallisten sijoitusyhtiöiden omistamien konsernien soluttautumisessa Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon markkinoille ei ole kyse nykyisten lakiemme vastaisesta toiminnasta vaan etiikasta ja yhteiskuntamoraalista. Kun puhutaan veroista, ei tässä yhteydessä tarkoiteta henkilökunnan itsensä ja yritysten maksamia yhteisöveroja. Kyse on konsernien liikevoiton verottamisesta, mistä on virinnyt aiheellinen julkinen keskustelu.

Meillä on valtakunnallinen sosiaali- ja terveydenhuolto järjestettävänämme. Sen kustannukset kerätään suomalaisten yhteisistä varoista. Toiminta on syytä toteuttaa laadukkaasti, kustannustehokkaasti ja rahoitukseltaan yksikanavaisesti. Meillä ei ole varaa äyskäröidä näitä hiellä ja vaivalla ansaittuja rahoja veroparatiiseihin turhuuden markkinoille.

Kuulen sieltä täältä väitettävän, että ko. yhtiöiden toteuttamana palveluiden kustannukset pienenevät. Kyllähän se on näennäisesti mahdollista, kun hyödynnetään synergiaedut, minimoidaan henkilökunta ja toiminnan laatu, toteutetaan nykylainsäädännön mahdollistamaa verosuunnittelua ja jätetään huomiotta yhteiskunnan kokonaisvelvoitteet.

Miltäpä näyttää todellisuus? Jyvässeudulla Attendo on perinyt kunnilta lääkärin päivätyöstä 27 000 e/kk. Lääkäreille on tilitetty ruhtinaalliset 12 000 e/kk. Hurjemmistakin summista on kantautunut viestejä Itä-Suomen köyhimmistä kunnista. Viitasaarella pyöritetään pienen väestöpohjan päivystystä sellaisella rahamäärällä, millä voimassa olevien työehtosopimusten mukaisesti saisi teoreettisesti kymmenkunta lääkäriä. Attendo houkuttelee lääkäreitä veroneuvoilla osakkaiksi tytäryhtiöönsä Terveyden Tuottajat Oy:hyn. Suora lainaus heidän esitteestään: ”Tarjoaa laajat työsuhde-edut, helpon ja motivoivan tavan työskennellä, hallita talouttaan ja kerryttää varallisuutta”.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja näyttää keksivän aina jotakin myönteistä kommentoitavaa kerrotusta toiminnasta. Moista en aio enää kauan katsella. Toivon, että julkisen toimialan lääkärit perustavat oman liittonsa lääkäritoimen ammatti- ja yhteiskuntaeettiselle perustalle, millä se alkujaan jykevästi lepäsi.

Taloudessa ei tehdä taikatemppuja. Kun palvelu ulkoistetaan kuvaamallani tavalla, tulee mukaan aina lisätoimija, jonka on tietenkin toteutettava kannattavaa liiketoimintaa. Haluammeko todella, että sosiaali- ja terveydenhuoltomme alistetaan tuloksen tekijäksi markkinoille, joilla ulkomaiset sijoittajat keräävät voittoja alati köyhtyvien kuntiemme perustoiminnoilla? Yhteiskuntamoraalimme taso on meidän suomalaisten itsemme päätettävissä. Se koskee myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskusta (ARA).

Tapani Kiminkinen

maalaislääkäri

Saarijärvi

soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

Re: Maalaislääkäri: "Uusi lääkäriliitto perustettava"

Viesti Kirjoittaja soijuv » To Marras 07, 2013 14:01


http://www.med.utu.fi/ajankohtaista/laa ... osium.html

"Uuden ajan lääkäri: Tieteen rinnalle lähimmäisenrakkautta


Biotieteiden pänttääminen ja teknologiset kehitysaskeleet eivät riitä erinomaisten lääkärien koulutukseen. Siihen päästää lisäämällä opetukseen humanismia ja eettistä pohdintaa. Näin totesi professori ja lääketieteellisen tiedekunnan koulutuksen kehitysyksikön johtaja Pekka Kääpä jäähyväisluennossaan.

Kääpä on vaalinut humanismin huomioivaa hoito-otetta jo pitkään.

- Painottuminen biolääketieteeseen ja teknologiaan on ohjannut lääkärinkoulutusta luonnontieteelliseen suuntaan. Ensin eriytyivät lääkärin, kirurgin ja apteekkarin ammatit, myöhemmin on syntynyt aina vain pienempiä fragmentteja lääketieteen sisälle, Kääpä totesi.

Hän kaipaisi kokonaisnäkemystä. Kääpä viittasikin modernin lääketieteen isänä pidettävään William Osleriin todeten, että hyvä lääkäri hoitaa tautia, erinomainen lääkäri hoitaa potilasta, jolla on tauti. Siihen päästään vain panostamalla laaja-alaiseen koulutukseen.

- Lääketieteessä tutkimustyön arvostus korostuu opetuksen kustannuksella, Kääpä totesi.

Pitkäaikainen työpari, professori Markku Koulu tiivistikin ajatuksen kysymykseen, kuka meistä haluaisi, että häntä hoitaisi robotti, jolla olisi kaikki tieto, mutta sydämen paikalla vain paksu lompakko.

Tieteen rinnalle lähimmäisenrakkautta

Kääpä on itse taistellut jo vuosia kehityksen puolesta. Yksi kiitellyistä kehitysaskelista otettiin reilut kymmenen vuotta sitten. Tuolloin Kääpä, Koulu ja silloinen humanistisen tiedekunnan dekaani Riitta Pyykkö loivat edistyksellisen humanismin ja lääketieteen yhdistävän opintokokonaisuuden.

- Lainaan arkkiatriamme Risto Pelkosta, jonka mukaan lääketiede ei ole vain tiedettä vaan yhdistelmä tiedettä, taidetta, käsityötä ja lähimmäisenrakkautta, Kääpä totesi.

Samaa aatetta heijastaa Käävän eläköitymisen kunniaksi tehty Uuden ajan lääkäri -juhlakirja.

Uusin suunta jo näkyvissä

Nykyisin vararehtorina toimivan Riitta Pyykön mukaan Turussa onkin menty tieteidenvälisessä yhteistyössä pidemmälle kuin esimerkiksi Britanniassa. Siellä on perinteisesti yhdistetty lääketiedettä ja taidetta, Turussa mukaan tuotiin kulttuuri laajempana kokonaisuutena.

Käävän viimeiset kolme työvuotta Turun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta onkin ollut yliopistokoulutuksen huippuyksikkö.

- Uskon, että lähitulevaisuudessa luodaan uudenlainen lääkärikoulutus, jossa potilaat ovat suunnittelun ja arvioinnin keskiössä, Kääpä ennusti.Teksti ja kuvat: Turun yliopiston viestintä/Erja Hyytiäinen"

Vastaa Viestiin