USKOMUSHOITO - NIMITTELY ON LÄÄKÄRISEURAN KILPAILUN TULOS

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

USKOMUSHOITO - NIMITTELY ON LÄÄKÄRISEURAN KILPAILUN TULOS

Viesti Kirjoittaja soijuv » Ma Syys 09, 2013 14:03

http://ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/531 ... a+kaikille
Uskomushoito nimi keksittiin vuonna 1995 Lääkäriseura Duodecimin järjestämän kilpailun myötä, jonka voitti vaasalainen lääkäri Auvo Rauhala.

Saiko keksijä palkinnon keksinnöstään?

Mahdollisuus uskomushoitoihin tulee säilyttää kaikille

Turun Sanomat 7.9.2013

Sisäasiainministeri Päivi Räsänen (ps) ja psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma haluavat rajoittaa ihmisiltä hoitojen valintaa. He ehdottavat lakia, joka kieltää lapsilta ja sairailta luontaisemmat hoidot, eli lääkäreiden kutsumat uskomushoidot. Uskomushoito sanaa käytetään vain Suomessa, lääkäreiden keksimänä pilkkanimenä, entiselle liian uskottavalta kuulostavalle vaihtoehtohoidolle.
Uskomushoito nimi keksittiin vuonna 1995 Lääkäriseura Duodecimin järjestämän kilpailun myötä, jonka voitti vaasalainen lääkäri Auvo Rauhala.

Uskomushoidoilla tarkoitetaan luontaisia hoitomalleja, joihin lääkärit eivät ole Suomessa saaneet koulutusta. Suomalaisen lääkärin koulutus perustuukin lähes yksistään lääketeollisuuden hiirillä testaamiin synteettisiin ja kaupallisesti maksimoituihin patenttilääkkeisiin sekä kirurgiaan.


Uskomushoidot eivät taas käytännössä ole uskomushoitoja. Vastaanotollekin mennään yleensä enemmän epäilevänä, kuin uskovana. Paranemisetkin ovat suurimmalle osalle positiivisia yllätyksiä tai jopa vaikea uskoa todeksi. Myös pienet lapset kuin eläimetkin reagoivat hoitoihin usein hyvin, joten uskomusta on käytännössä vaikea liittää näihin hoitoihin.
Uskomushoidoksi nimetyt hoitomenetelmät, kuten homeopatia, perustuvat kehon puolustuksen herättämiseen solutasolla, jolloin vastustuskyky aktivoituu ja alkaa taas toimia. Akupunktio perustuu energiaratojen, eli hermojen tukoksien avaamiseen, jolloin kiputilan syy poistuu.

Hoidot ovat käytännössä turvallisia parannushoitoja, joilla stimuloiden normalisoidaan kehon tilaa. Näiden pitäisi olla ensisijaisia hoitoja, mutta lääketeollisuus on manipuloinut sairaanhoidon jo liiaksi. Nykyinen liika medikalisoituminen on kääntynyt jo itseään vastaan. Ihmiset ovat pula-aikojen poistumisien jälkeen sairaampia kuin koskaan ja syövät lääkkeitä enemmän kuin koskaan.

Liiat lääkkeet pilaavat ihmisten terveyden usein jo lapsena ja saastuttaa luonnon pysyvästi. Syyllisiä ongelmiin halutaan etsiä jostain muusta ammattiryhmästä. Voisin kysyä Lauermalta ja Räsäseltä, miksi ihmiset käyvät niin paljon kalliissa uskomushoidoissa, kun lähes ilmainen terveyskeskus on vieressä? Tai miksi tuhannet lapset saavat vuosittain avun sairauksiinsa näistä luontaisemmista hoidoista, joihin tulevat usein kymmenien lääkärikäyntien ja lääkitysten jälkeen viimeisenä toivonaan.

Jos lapsilta kielletään hoidot, tarkoittaa se käytännössä sitä, että lasten tulehduskierteet, koliikit ja allergiat rehottavat entisestään. Se tarkoittaa myös sitä, että entistä enemmän terapeuttien luona käydään lääkäriltä salaa, joka on tämän nykyisenkin vastakkainasettelun myötä arkipäivää. Toisin kuin Keski-Euroopassa, jossa ei puhuta uskomushoidoista, vaan täydentävästä ja vaihtoehtoisesta lääketieteestä, joiden perusteet kuuluvat myös lääkäreiden koulutukseen. Siellä yhteisymmärrys toimii.

Hyvä on myös muistaa, että ihmiset käyvät tai jättävät käymästä näissä vapaaehtoisesti. Sen suojaa jo perustuslakikin, jonka mukaan ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Jouni Jämsä, kouluttautunut ja laillinen ammatinharjoittaja

Vastaa Viestiin