TAIGAPUNKKI

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

TAIGAPUNKKI

Viesti Kirjoittaja soijuv » Pe Heinä 26, 2013 18:19

Luulitko borrelioosia pelottavaksi? Taigapunkin pysäyttää vain jääkausi

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtm ... 05/1546151

Punkeissa on puistattava potentiaali hengenvaarallisten tautien levityskanavaksi, varoittaa Luonnontieteellisen keskusmuseon museomestari Jaakko Kullberg.

– Borrelioosi on vielä luultavasti sellainen suorastaan hilpeä pikku asia siihen verrattuna, mitä muita punkkien levittämiä tauteja voi vielä löytyä.

Jos puutiaiset, nuo verta imevät hämähäkkieläimet, häviäisivät maapallolta, maailma voisi olla hieman parempi paikka, uskoo Kullberg.
Taigapunkkia ei voi pysäyttää

Suomen uusin punkkitulokas on rajua aivokuumetta aiheuttava taigapunkki, eli siperianpunkki.

– Taigapunkki on Siperiassa aiemmin laajalle levinnyt punkkilaji, jonka levittämä aivokuume on potentiaalisesti huomattavasti vaarallisempi kuin mitä esimerkiksi lounaissaaristossa esiintyvä Kumlingen tauti on, toteaa museomestari Jaakko Kullberg Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Sitä on tavattu Suomessa länsirannikon lisäksi muun muassa Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa.

– Sen Suomeen tulon estämiseksi ei ole enää mitään tehtävissä, sitä ei pysäytä muu kuin jääkausi.

Lemmikit tehokkaita levittäjiä

Virukset ja bakteerit pystyvät helposti leviämään punkkien avulla niin ihmisiin, eläimiin kuin hyönteisiinkin. Punkit eivät katso, mistä eläimestä seuraavan veriateriansa saavat ja jotkut punkit imevät verta myös hyönteisistä.

– Kun punkit vaihtavat ravintokohdetta, se antaa loistavan kanavan tämmöisten muuten ehkä vaikeasti leviävien virusten ja bakteerien leviämiseen uusiin lajeihin. Me tiedämme, että virukset ja bakteerit ovat jokseenkin jouhevasti muuntuvia taudinaiheuttajia.

Pahimpia punkkien ja niiden kantamien virusten ja bakteerien levittäjiä ovat Jaakko Kullbergin mukaan luonnon eläinten ja hyttysten ohella lemmikit – yhteen koiraan voi pahimmillaan mennä satoja punkkeja päivässä.


– Kun koira tuodaan lomamatkalla mukaan etelästä Lappiin ja päästetään se juoksemaan automatkan jälkeen, niin arvaahan sen kuinka siinä sitten käy.

Kullbergin mielestä myös lemmikkieläinten siirtely eri maanosien välillä on hyvin arveluttavaa toimintaa

– Meillä ei ole mitään takeita siitä, ovatko ne puhtaita punkeista.

Vastaa Viestiin