Lääkeyhtiö käytti matkatoimistoja lahjonnan apuna

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

Lääkeyhtiö käytti matkatoimistoja lahjonnan apuna

Viesti Kirjoittaja soijuv » Ti Heinä 16, 2013 18:12

http://yle.fi/uutiset/kiinalaispoliisi_ ... na/6732861

Ulkomaat 15.7.2013 klo 6:14 | päivitetty 15.7.2013 klo 10:27

Kiinalaispoliisi: Lääkeyhtiö käytti matkatoimistoja lahjonnan apuna

Brittiläisen GlaxoSmithKlinen väitetään lahjoneen muun muassa sairaaloita ja lääkäreitä nostaakseen lääkkeiden hintoja. Poliisin mukaan vuodesta 2007 varoja on siirretty liki kolme miljardia yuania sadoille yrityksille.

Brittiläinen lääkeyhtiö GlaxoSmithKline on käyttänyt matkatoimistoja ja konsulttitoimistoja välikäsinään viranomaisten ja lääkärien lahjonnassa Kiinassa, kertoo uutistoimisto Reuters poliisilähteitä siteeraten. GSK:n väitetään lahjoneen kolmessa kaupungissa sairaaloita ja lääkäreitä, virkamiehiä, järjestöjä ja säätiöitä nostaakseen lääkkeiden hintoja ja avatakseen uusia myyntikanavia.

Tutkintaa johtava poliisi kertoo yhtiön siirtäneen viime kuuden vuoden aikana kolme miljardia yuania eli 374 miljoonaa euroa runsaalle 700 yritykselle. Neljä kiinalaisjohtajaa on pidätetty tapauksen vuoksi. Poliisin mukaan Britannian kansalaisia vastaan ei ainakaan toistaiseksi ole aloitettu toimia.

Lääkeyhtiön mukaan sille on kerrottu tutkinnan perusteista vasta heinäkuun alussa. Yhtiö vakuuttaa, ettei se ole löytänyt todisteita lahjonnasta tai korruptiosta Kiinan toiminnoissaan.

Viranomaiset kertoivat torstaina GSK:n johtajien tunnustaneen lahjonnan ja verorikkeet. Kyseessä on eräs monista tutkinnoista, joita Kiinassa tehdään ulkomaalaisiin yhtiöihin. Kiinan lasketaan olevan bruttokansantuotteella mitattuna maailman toiseksi suurin talous.

Korjattu klo 6.35: Uutistoimisto Reuters korjaa: kyseessä on kolme miljardia yuania, ei 30, kuten aluksi kerrottiin.

Lähteet:
Reuters

Lue myös
Kiina syyttää suurta lääkeyhtiötä massiivisesta lahjonnasta
11.7.

Vastaa Viestiin