UUSI PUNKKIBAKTEERI ON TULLUT AHVENANMAALLE

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Jatta1001

UUSI PUNKKIBAKTEERI ON TULLUT AHVENANMAALLE

Viesti Kirjoittaja Jatta1001 » Ti Loka 02, 2012 12:55

UUSI PUNKKIBAKTEERI ON TULLUT AHVENANMAALLE

ViestiKirjoittaja Jatta1001 » Ti Loka 02, 2012 12:32
UUSI PUNKKIBAKTEERI ON TULLUT AHVENANMAALLE

ViestiKirjoittaja Jatta1001 » Ti Loka 02, 2012 12:29
Nya Åland 21.6.2012
Kirjoittanut Frans Jansson

Uusi bakteeri on löydetty ahvenanmaalaisita punkeista. Bakteeri aiheuttaa ns. NEO-sairautta mutta syytä huoleen ei kuitenkaan ole punkkiasiantuntija Dag Nymanin mukaan.

Professori Dag Nyman vahvistaa että tämä uusi punkkibakteeri löytyy Ahvenanmaalta. Jo viime vuonna uskoimme bakteerin olevan täällä mutta nyt tiedämme sen varmuudella. Ei ole syytä huolestua asiasta, n. 1% punkeista kantaa bakteeria ja sairaus altistaa ainostaan henkilöitä joilla on alentunut immuniteetti, sanoo hän.

Bakteeri on löydetty punkkitutkimuksen kautta. Punkkeja on tutkittu niin kutsutun "Punkkien keräys projektin" yhteydessä Ahvenanmaalla. Kyseessä oleva bakteeri on Canditatus neoehrlichia mikurensis ja sairauden oireina esiintyy korkeaa kuumetta, särkyä ja veritulppia jaloissa ja keuhkoissa. Sairautta hoidetaan antibiooteilla.

Bakteeri löytyy tavallisesti hiiristä ja myyristä. Punkki toimii välikätenä hiirten ja ihmisten välillä. Bakteeri on tunnettu jo 10 vuotta sitten ja havaittiin eläintutkimusten kautta Japanissa.

Olemme hakeneet bakteeria ja löytäneet sen PCR-tekniikan avulla, kertoo Dag Nyman. PCR on tekniikka joka mahdollistaa analyysin bakteereista joita ei ole mahdollista viljellä tavallisilla keinoilla. Viime vuonna oli 8 tapausta koko maailmassa, niistä 3 Ruotsissa. Nyman ei ole kuullut muista tapauksista.

Venäläinen Taigapunkki on toinen varteenotettava punkkivaara. Venäläinen punkki kantaa vaarallisempaa tyyppiä TBE-viruksesta mm. sairaus kehittyy nopeammin kun "meidän" muotomme. Dag Nymanin mukaan ko. punkista ei myöskään olla huolissaan. Sitä ei esiinny Ahvenanmaalla mutta se voi tulla koska tahansa muuttolintujen mukana.

Olemme ratkaisseet rokotuksilla ongelmat TBE-tartunnoissa täällä Ahvenanmaalla. TBE-rokotus suojaa molemmilta edellämainituilta, sekä tavalliselta että venäläiseltä muodolta.


Jatta1001

Vastaa Viestiin