Punkin levittämä Borrelia-bakteeri suojautuu antibiooteilta

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

Punkin levittämä Borrelia-bakteeri suojautuu antibiooteilta

Viesti Kirjoittaja soijuv » La Kesä 09, 2012 07:37

http://www.aka.fi/fi/A/Suomen-Akatemia/ ... iooteilta/

Punkin levittämä Borrelia-bakteeri suojautuu antibiooteilta

Lymen borrelioosia aiheuttava Borrelia-bakteeri on taitava suojautumaan antibiooteilta. Koetilanteessa se säilyi hengissä piiloutumalla hiiren nivelkudokseen. ?Bakteeri voi olla piilossa jopa useita viikkoja ja tulla esille antibioottihoidon jälkeen. Hoidon jälkeen Borrelian DNA:ta löytyy kuitenkin vain nivelkudoksesta, kun ennen hoitoa sitä löytyy lähes kaikkialta elimistöstä?, professori Matti K. Viljanen Turun yliopistosta sanoo.

Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa on Viljasen johdolla pyritty selvittämään, miten borrelia onnistuu väistämään immuunipuolustuksen ja leviämään ihosta eri elimiin. Samalla on tutkittu, miten borrelioosin antibioottihoitoon reagoimaton krooninen ja vaikeastikin invalidisoiva tautimuoto syntyy. ?Ei kuitenkaan voida olla varmoja siitä, että ihmisillä taudin krooniset oireet välttämättä perustuvat samoihin mekanismeihin kuin hiirillä, vaikka bakteeria onkin löydetty hoidetuista potilaista. Noin 10 prosentilla potilaista niveloireet jatkuvat antibioottihoidosta huolimatta.?

Helsingin ulkoilualueilla noin joka kolmas punkki kantaa borreliaa

Borrelia-bakteeri aiheuttaa maailmanlaajuisesti merkittävintä punkkien levittämää tautia, Lymen borrelioosia. Euroopassa tautitapauksia on vuosittain kymmeniä tuhansia ja Suomessa muutamia tuhansia. ?Bakteeria levittävät punkit, joita Suomessa kutsutaan puutiaisiksi. Punkkeja on runsaasti Ahvenanmaalla, muualla saaristossa ja Etelä-Suomen rannikolla. Paikoitellen punkkeja esiintyy aina napapiirin korkeudella asti. Punkkien borreliakantajuudet vaihtelevat suuresti. Tutkimuksemme mukaan Helsingin ulkoilualueilla noin joka kolmas punkki kantaa borreliaa?, Viljanen kertoo.

?Taudin alkuvaiheessa punkin pureman mukana ihmisen ihoon siirtyneet bakteerit leviävät ihossa aiheuttaen taudille tyypillisen rengasmaisesti laajenevan punoittavan ihottuman. Monilla infektio rajoittuu ihoon ja paranee itsestään. Osalla potilaista borrelia kuitenkin väistää immuunipuolustuksen ja leviää ilman antibioottihoitoa eri elimiin ja voi aiheuttaa kroonisen taudin. Selvitämme parhaillaan, voidaanko eri antibiooteilla, pitkällä hoidolla tai antibiootteja yhdistelemällä borrelia tuhota sen piiloutumisyrityksistä huolimatta?, Viljanen sanoo.

Suomen Akatemian tiedote 4.6.2008

Vastaa Viestiin