Lääkejätti Roche pimitti tietoja lääkkeiden haitoista

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
borrelioosi

Lääkejätti Roche pimitti tietoja lääkkeiden haitoista

Viesti Kirjoittaja borrelioosi » To Kesä 07, 2012 11:50

Lääkejätti pimitti tietoja sivuvaikutuksista

Ke 06.06. 16:46 TERVEYS

Lääkejätti Roche jätti kertomatta lääkkeidensä vakavista sivuvaikutuksista, kertoo Aftonbladet.


(COLOURBOX/MVPHOTOS)

Lääkeyhtiö Rochen lääkkeet voivat olla potilaille haitallisempia kuin mitä virallisissa tuotetiedoissa kerrotaan. Syynä on se, että Roche on jättänyt raportoimatta kaikkiaan 35 lääkkeen vakavista haittavaikutuksista.

Kyseisissä lääkkeissä on muun muassa epilepsian, virtsatietulehduksen, Parkinsonin taudin, verenpaineen, tulehdusten ja pahoinvoinnin hoitoon tarkoitettuja lääkeaineita.

Vakava laiminlyönti paljastui, kun Iso-Britannian viranomaiset (MHRA) selvittivät asiaa ja varoittivat sen jälkeen kollegoitaan ympäri Eurooppaa. Aftonbladet sai varoituskirjeen käsiinsä toukokuun lopussa.

- Roche on saanut lukuisia ilmoituksia haittavaikutuksista ja jättänyt lähettämättä niitä viranomaisille. Kyse on vakavista haittavaikutuksista, joista yrityksillä on velvollisuus ilmoittaa, toteaa Kerstin Jansson Ruotsin Lääkevirastosta.

Brittien viranomaistaho MHRA arvioi, että ainakin 100 000 potilaan tiedot ovat jääneet raportoimatta asianmukaisesti eteenpäin.

Tarkempaa tietoa haittavaikutuksista ei Ruotsin Lääkevirastolla vielä ole. Asiaa tutkitaan tällä hetkellä ympäri Eurooppaa.

Mitä pitäisi tehdä, jos on jonkin listassa mainitun lääkkeen käyttäjä?

- Ei mitään, ennen kuin tiedämme enemmän lääkkeiden vaikutuksista. Jos ongelmia ei ole ilmennyt, ei ole syytä olla huolissaan. Jos sivuvaikutuksia ilmenee, kannattaa joka tapauksessa ottaa yhteyttä lääkäriin, Kerstin Jansson sanoo Aftonbladetille.

Haittavaikutustapaukset ovat peräisin Yhdysvalloista. Rochen omassa laadunvalmistustarkastuksessa oli havaittu, että osa haittavaikutuksista oli jäänyt raportoimatta. Tapauksia on kaikkiaan 100 000.

? Globaali yrityksemme selvittää tätä, ja olemme informoineet Suomen viranomaisia asiasta, sanoo Nina Isonen-Sjölund Iltalehdelle.


Huom. Lääkkeet voivat olla Suomessa myynnissä.

Vastaa Viestiin