ILTA-SANOMAT 5.6.2012 TÄÄLLÄ PUNKKI PIINAA

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
viltsu
Viestit: 478
Liittynyt: Ti Tammi 20, 2009 17:05
Paikkakunta: Kouvola

ILTA-SANOMAT 5.6.2012 TÄÄLLÄ PUNKKI PIINAA

Viesti Kirjoittaja viltsu » Ke Kesä 06, 2012 21:37

ILTA-SANOMAT 5.6.2012


Täällä punkki piinaa


TERVEYS: IS selvitti, millä paikkakunnilla on todettu eniten borrelioosia.

PUNKIN puremasta aiheutuva borrelioosi kiusaa tänäkin kesänä satoja suomalaisia. Alkuvuoden aikana viranomaiset ovat kirjanneet jo yli 400 tartuntatapausta, ja kevään sääolojen uskotaan suosivan vaarallista bakteeria levittävän puutiaisen eli punkin yleistymistä.

Borreliatartuntojen määrä on kasvanut tasaisesti. Viime vuonna tapauksia ilmoitettiin enemmän kuin koskaan aiemmin, jo yli 1 600.

- Kaikkia tapauksia ei kuitenkaan ilmoiteta. Tutkijat ovat arvioineet todellisen määrän olevan 3 000 - 4 000 tapausta vuosittain, kertoo ylilääkäri Markku Kuusi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautien torjuntayksiköstä.

Pahimmillaan borrelioosi on hengenvaarallinen, mutta yleensä oireet jäävät lieviksi. Kuusen mukaan ihon punotusta vakavampia hermosto- ja niveloireita saa vuosittain muutama sata suomalaista.

YLIVOIMAISESTI eniten borrelioositapauksia havaittiin Ahvenanmaalla, jonne kirjattiin tartunnoista lähes joka kolmas. Kaikkiaan tapauksia kirjattiin 136 paikkakunnalle.

Taudin esiintyminen on edelleen yleisintä rannikkoseuduilla, vaikka punkin elinpiiri on levinnyt varsin nopeasti kohti pohjoista.

- Alueen raja menee nykyisin Kemin pohjoispuolelta Kaakkoon Pohjois-Karjalaan, Kuusi sanoo.

Kuusi korostaa, että tilasto ei kerro, missä punkki on purrut tartunnan saanutta potilasta, vaan taudin toteamispaikan. Jopa vuosia oireettomana pysyvään sairauteen johtanut purema jääkin monelta huomaamatta, jonka vuoksi hoitoon hakeutuminen saattaa viivästyä.

- Punkin viihtyvät parhaiten heinikossa, mutta tartunnan voi saada kaupungissakin. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun virkistysalueilla ison osan puutiaisista tiedetään kantavan borreliaa, Kuusi muistuttaa.


?Punkit viihtyvät parhaiten heinikossa, mutta tartunnan voi saada kaupungissakin.?
Ylilääkäri Markku Kuusi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautien torjuntayksiköstä


VAIKKA tautia ei voi ehkäistä esimerkiksi rokotteella, on borreliatartunta yleensä varsin hyvin hoidettavissa. Kuusen mukaan suurin osa tartunnan saaneista selviää lievillä oireilla, joista tyypillisin on puremakohtaan syntyvä rengasmainen, muutaman sentin kokoinen punotusalue.

- Jos tällaisen oireen havaitsee puutiaisten ollessa aktiivisia, kannattaa se ehdottomasti hoitaa. Antibiootit tehoavat hyvin borreliaan, Kuusi neuvoo.

Vakavampiin oireisiin kuuluvat esimerkiksi keskushermoston oireet, kasvohermojen halvaus ja aivokalvontulehdusta muistuttava tauti. Oireisiin kuuluvat myös niveltulehdukset ja joskus myös sisäelinten tulehdukset.

JOHANNES KOTKAVIRTA


Puutiaisen levinneisyys nyt

Eniten tartuntoja
1. Ahvenanmaa ja saaristoalue
2. Rannikkoalueet
3. Itä-Suomi
4. Koko Etelä- ja Keski-Suomi

Top-5 eniten tartuntoja
1. Helsinki 216
2. Maarianhamina 145
3. Espoo 101
4. Turku 92
5. Länsi-Turku 92


4 faktaa

1. Borrelioosi on puutiaisen eli punkin levittämän borreliabakteerin aiheuttama infektio.

2. Yleisin oire on pureman ympärille muodostuva, usein rengasmainen ihottuma. Varhaisvaihe voi olla oireeton pitkään.

3. Hoitamattomana voi johtaa jopa hengenvaaralliseen myöhäisborrelioosiin, johon liittyy oireita myös hermostossa, nivelissä ja sisäelimissä.

4. Suomessa kirjattiin viime vuonna yli 1600 tautitapausta. Tartuntojen todelliseksi määräksi arvioidaan 3000-4000.

Lähde: THL


Kuva: Juha Sorri
Kuvateksti: SELÄTTI SAIRAUDEN. Näyttelijä Maija-Liisa Peuhu kehottaa selittämättömästä päänsärystä ja väsymyksestä kärsiviä tutkituttamaan, olisiko kyseessä borrelioosi.


Näyttelijä kärsi kovista pääkivuista

NÄYTTELIJÄ Maija-Liisa Peuhu havahtui outoihin oireisiin muutama vuosi sitten kesällä juuri ennen näytelmän ensi-iltaa. Hän kertoo luulleensa ensin jatkuvan väsymyksen ja päänsäryn johtuvan näyttämöllä sattuneesta putoamisesta.

- Olin kauhean väsynyt koko ajan, ja jouduin makaamaan välillä selälläni. En silti viitsinyt perua esityksiäni, Peuhu kertoo.

Syksyllä jatkuivat suosikkisarja Salattujen Elämien kuvaukset, joihin osallistuminen oli sarjan Ulla Taalasmaana tunnetulle Peuhulle täyttä tuskaa.

- Tuntui, kuin päälaki olisi räjähtänyt. Ajattelin, että kyllä tämä varmasti loppuu, ja että kuvaukset on pakko saada hoidettua aikataulujen vuoksi. Se onnistuikin, mutta näytellessä sattui niin, etten pystynyt kääntämään katsetta silmilläni, hän kuvailee.


?Yhtenä päivänä päiväunilta herättyäni kipu olikin äkkiä poissa, eikä ole palannut sen jälkeen.?
Maija-Liisa Peuhu


Kuvausten jälkeen lääkäriin menneen Peuhun oireiden syyksi paljastui borrelioosi.

- Myöhemmin todettiin, että olen saanut tartunnan jo lapsuudessani. Muistan ne kymmenet kerrat, kun tulin kotiin ulkoa, ja pyysin äitiäni irrottamaan punkin ihostani. Äiti sitten laittoi voita punkin päälle, jolloin se on tietysti sylkenyt kaikki myrkyt ihon sisälle, Peuhu muistelee.

Verikokeissa ja magneettikuvauksissa juossut näyttelijä määrättiin lopulta selkäydinpunktioon, kun päänsärky ei hellittänyt.

- Yhtenä päivänä päiväunilta herättyäni kipu olikin äkkiä poissa, eikä ole palannut sen jälkeen. Tautihan ei lähde koskaan elimistöstä, mutta omasta mielestäni olen nyt täysin terve, Peuhu iloitsee.

Hän kehottaa samanlaisista, selittämättömistä oireista kärsiviä tutkituttamaan, olisiko syynä borrelioosi.

- Varmasti on paljon ihmisiä, jotka eivät tiedä koko sairaudesta.Kuva

(Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla sitä)

Vastaa Viestiin