Tupakointi voi johtaa tappavaan hermostosairauteen

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

Tupakointi voi johtaa tappavaan hermostosairauteen

Viesti Kirjoittaja soijuv » Su Helmi 20, 2011 20:15

Tupakointi voi johtaa tappavaan, rappeuttavaan hermostosairauteen


Tuoreen Harvard-tutkimuksen mukaan tupakointi voi lisätä kuolemaan johtavan hermostosairauden riskiä.
Tuoreen Harvard-tutkimuksen mukaan tupakointi voi lisätä kuolemaan johtavan hermostosairauden riskiä. Archives of Neurology ?lääketieteen lehdessä julkaistussa tutkimusanalyysissä todetaan, että tupakka voidaan yhdistää amyotrofiseen lateraaliskleroosiin eli ALS-tautiin, joka on tappava rappeuttava motoneuronisairaus.

Harvardin terveystieteiden tiedekunnassa toteutettua tutkimusanalyysia johti tohtori Hao Wang, joka yhdessä tutkijakollegoidensa kanssa tarkasti yhteensä viittä aiemmin tehtyä laajamittaista tutkimusta. Tutkimuksiin oli osallistunut yhteensä yli 1,1 miljoonaa ihmistä, joista reilulla 800 oli diagnosoitu ALS-tauti. Tutkimusten seuranta-ajat vaihtelivat 7-25 vuoden välillä.

Tutkimusanalyysin tuloksista ilmenee, että miehillä oli kaikissa ikäryhmissä suurempi riski sairastua ALS-tautiin, ja ikääntyminen nosti sairastumisriskiä.

Iän ja sukupuolen lisäksi tutkimusten seuranta-aikana tupakoineilla todettiin olevan kohonnut ALS-tautiriski verrattuna tupakoimattomiin. Tupakointi lisäsi ALS-taudin kehittymisen riskiä reilulla 40 prosentilla. Mitä enemmän ja pidempään henkilö oli polttanut tupakkaa, sitä suurempi sairastumisriski oli.

Tutkijat eivät kuitenkaan tiedä, miksi tupakka lisää ALS-taudin kehittymisen riskiä, mutta syiksi on arveltu tupakan typpioksidien aiheuttamia suoria hermostovaurioita sekä muita haitallisia yhdisteitä.

Mikä ALS-tauti?


ALS-tauti on kohtalaisen harvinainen motoneuroni- eli liikehermosairaus, jossa tahdonalaisia lihaksia hermottavat liikehermot tuhoutuvat jostain tällä hetkellä tuntemattomasta syystä. Hermosairauden johdosta lihakset käyvät voimattomiksi ja surkastuvat.

ALS-tautiin sairastuu Suomessa vuosittain noin 140 pääosin yli 40-vuotiasta ihmistä. Sairaus etenee hitaasti ? keskimäärin 3-4 vuoden ajan ? ja pysäyttämättömästi johtaen lopulta sairastuneen kuolemaan.

ALS-tautiin ei ole olemassa parantavaa hoitoa, mutta tietynlaisella lääkehoidolla taudin etenemiseen voidaan vaikuttaa.

Kenties tunnetuin ALS-taudista kärsivä henkilö on fyysikko Stephen Hawking, jolla sairaus diagnosoitiin jo 1960-luvun alussa. Hawking on sairastanut ALS-tautia poikkeuksellisen pitkään, lähes 50 vuotta, ja lisäksi hän sairastui siihen poikkeuksellisen aikaisin, vain parikymppisenä.

Lähde: Archives of Neurology

http://www.iltasanomat.fi/terveys/Tupak ... 05127.html

Vastaa Viestiin