HYALOMMA-punkkilaji

Asiantuntijana Soile Juvonen TTT

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

HYALOMMA-punkkilaji

Viesti Kirjoittaja soijuv » Su Huhti 07, 2019 14:53

Tiedotusvälineissä on viime aikoina kirjoitettu "hirmupunkista". Siksi kirjoitin aiheesta lyhyen koosteen.

Hyalomma -punkit elävät lämpimissä maissa kuten Etelä-Euroopassa, Afrikassa ja Aasiassa. Pohjoismaihin niitä kulkeutuu lähinnä muuttolintujen matkassa.

Hyalomma- punkit eivät ole uusi, vuodentakainen, löydös Ruotsissa, joten on todennäköistä että lajia on esiintynyt meilläkin vuosikymmenten ajan, ehkä kauemminkin Emme vain ole etsineet sitä. Tanskasta kyseinen punkkilaji löydettiin jo v 1939.
Ruotsissa kyseisen punkkilajin nymfejä havaittiin ainakin 1990-luvulla
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8189415

Ruotsissa on siis aiemmin löydetty nymfejä jotka ovat saapuneet Pohjoismaihin esim. muuttolintujen mukana. Tällä kerralla löydettiin aikuinen hyalomma-punkki. Se tarkoittaa sitä että punkki on selviytynyt pohjoisen talvesta. Yleensä on ajateltu ettei laji selviä Pohjoismaiden talvesta.
Punkkihavainnot ovat kuitenkin olleet harvinaisia ja satunnaisia joten tällä hetkellä ei ole syytä pelkoon. Ilmaston mahdollinen lämpeneminen voi muuttaa tilanteen ja lisätä alueita joille Hyalomma punkkilaji kykenee asettumaan. Tällä hetkellä ei vielä tiedetä selviääkö tämä punkkilaji talven yli asuintiloissa tai muissa lämmitetyissa tiloissa.

Hyalomma käyttäytyy eri tavoin kuin meillä yleisemmin esiintyvät punkit. Se liikkuu nopeammin ja liikkuu laajemmalla alueella. Se myös etsii aktiivisesti ”uhriaan” ja sillä on kaksi- eikä kolmivaiheinen elinkierto. Punkki tunnistaa uhrin jopa 9 m päästä ja voi seurata tätä useiden minuuttien ajan, mutta ei punkki kuitenkaan luonnossa liikkeellä olevaa ihmistä saa kiinni.

Hyalomma-punkit voivat levittää vaarallista virusta joka aiheuttaa ns Krimin-Kongon verenvuotokuumeen. Tapauksia on kuitenkin erittäin vähän, Etelä-ja Keski-Euroopassakin vain muutamia vuodessa. Tartuntariski on siis erittäin vähäinen, lähinnä teoreettinen.

soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

Re: HYALOMMA-punkkilaji

Viesti Kirjoittaja soijuv » Su Huhti 07, 2019 14:55

Jättefästingar påträffade i Sverige
0:59 min

Publicerat lördag 25 augusti 2018 kl 03.00

Vuxna exemplar av en större, snabbare och aggressivare fästingart har i sommar för första gången påträffats i Sverige.

Den stora Hyalommafästingen kan bli drygt två centimeter, de kan se och har enligt forskaren Giulio Grandi varit bärare av blödarfeber i andra områden där den påträffats.

– De är mycket snabba, och de är jägare som alltså inte väntar på sin värd utan aktivt letar efter en värd att attackera. När de är blodfyllda kan de vara upp till två eller tre centimeter stora. Det är jättefästingar, säger han.

Vid Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA i Uppsala, där Giulio Grandi jobbar, pågår ett flerårigt projekt att undersöka hur infektionssjukdomar påverkas av ett förändrat klimat.

Efter att allmänheten ombetts skicka in både levande och döda fästingar har drygt två tusen av dem levererats med posten. Under augusti har tre vuxna exemplar av arten Hyalomma kommit in från Landskrona i Skåne, Nyköping i Södermanland och Koppom i Värmland.

Det är första gången de påträffats i Sverige som fullt utvecklade könsmogna individer. En möjlig väg hit kan ha varit flyttfåglar, som kan föra med sig fästingarna söderifrån.

Totalt sett har fästingar, av olika arter, skickats in från 90 procent av alla Norrlandskommuner. Det är överraskande, säger Ann Albihn som är laborator vid SVA och adjungerad professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

– Vi har väldigt starka indikationer på att det finns mer fästingar långt norrut och i fjällen, än vad vi har trott.

Sannoliken att bli smittad av blödarfeber från den stora och aggressiva Hyalommafästingen är dock mycket låg enligt, Ann Albihn. Likaså är sannolikheten att den på kort tid etablerar sig i Sverige låg.

Men på längre sikt och med klimatförändringar kan det bli annorlunda:

– Den här fästingen kanske hittar på något nytt trick för att klara av det lite tuffare svenska klimatet. Det kanske lär sig övervintra inomhus.

De som överlever är de som anpassar sig, säger Ann Albihn.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.a ... el=7028787

soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

Re: HYALOMMA-punkkilaji

Viesti Kirjoittaja soijuv » Su Huhti 07, 2019 14:56

Uusi punkkilaji havaittu Ruotsissa - tunnistaa uhrin jo kaukaa ja jahtaa minuuttien ajan
25.08.2018 klo 11:01
Hyalomma-suvun punkki on löydetty Ruotsista ensimmäistä kertaa. Punkki levittää maailmalla verenvuotokuumevirusta ja voi paisua jopa kolmesenttiseksi.
Hyalomma-suvun punkkeja tavataan Pohjois-Euroopassa erittäin harvoin.
Hyalomma-suvun punkkeja tavataan Pohjois-Euroopassa erittäin harvoin.
Hyalomma-suvun punkkeja tavataan Pohjois-Euroopassa erittäin harvoin. AOP

Hyalomma-punkkeja tavataan erityisesti Pohjois-Afrikassa ja Aasiassa, mutta myös osassa Etelä- ja Itä-Euroopan maista.

Löydön teki Ruotsin valtion eläinlääketieteellinen laitos SVA. Ruotsiin punkin epäillään kulkeutuneen muuttolintujen mukana. Asiasta uutisoi Ruotsin radion Ekot-ohjelma ja muun muassa Expressen.

- Punkit ovat nopeita ja ne ovat saalistajia, jotka eivät tyydy vain odottamaan uhrejaan. Verta imettyään ne voivat paisua jopa kolmesenttisiksi, kertoo SVA:n tutkija Giulio Grandi.

Hyalomma-punkki voi tunnistaa uhrinsa jopa yhdeksän metrin etäisyydeltä, se on nopea juoksija ja voi seurata uhriaan yli kymmenen minuutin ajan.

Hyalomma-suvun punkit levittävät vaarallista Krimin-Kongon-verenvuotokuumevirusta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan noin 5-30 prosenttia punkin puremasta viruksen saaneista menehtyy. Virus on kuitenkin Euroopassa äärimmäisen harvinainen, ja sitä on kuvattu koko Euroopassa yksittäisiä sairastapauksia.

Ruotsin lisäksi Euroopan tautien ehkäisy- ja valvontakeskus EDCD on rekisteröinyt muitakin tapauksia, joissa punkit ovat levinneet eläinten, ihmisten tai muuttolintujen mukana Keski- ja Pohjois-Eurooppaan. Punkit eivät kuitenkaan elä tällä alueella pysyvästi.

EDCD:n mukaan myös Suomessa on tehty aiemmin yhdeksän havaintoa Hyalomma-suvun punkeista.

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset ... 2201160340

soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

Re: HYALOMMA-punkkilaji

Viesti Kirjoittaja soijuv » Ti Huhti 23, 2019 05:14

https://yle.fi/uutiset/3-10746990
Hyalomma on Suomessa erittäin harvinainen!

Vastaa Viestiin