Näin helposti testaat itse

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

Näin helposti testaat itse

Viesti Kirjoittaja soijuv » Ke Loka 22, 2014 15:50

Borrelioosikirjoitus kuohuttaa netissä - Näin helposti testaat itse!

http://www.iltalehti.fi/terveys/2014051 ... 2_tr.shtml

Perjantai 16.5.2014 klo 13.30

Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä puhuttanut kirjoitus Suomen ja Saksan eroista borrelioosin testaamisessa. Kirjoitus on jo kahden vuoden takaa, mutta se on alkanut levitä kulovalkean tavoin viime päivinä.

Punkin pureman uhriksi joutuneen ihmisen kannattaakin seurata myös muita oireita kuin ihomuutoksia.

Punkin pureman uhriksi joutuneen ihmisen kannattaakin seurata myös muita oireita kuin ihomuutoksia. (COLOURBOX)

Blogikirjoituksessa suomalainen henkilö kertoo kokemuksistaan Augsburgin borrelioosiklinikalta. Kirjoittaja ihmettelee, miksi Suomessa punkinpurematapauksissa suositellaan irrottamaan punkki ja odottelemaan, kehittyykö puremakohdan ympärille punainen rinkula. Kirjoittaja jatkaa, että rinkulan odottelua pidettiin Augsburgissa "venäläisenä rulettina".

Blogin mukaan Augsburgin klinikan ohjeistus oli, että punkki irrotetaan ja otetaan talteen elävänä. Punkki toimitetaan laboratorioon ja testeissä selvitetään, onko yksilössä borrelioosia tai sivuinfektiota. Jos on, lääkäri määrää lääkekuurin.

Kirjoittaja ihmettelee, miksi Saksassa tällaisia testilaboratorioita on useita, mutta Suomessa ei yhtään. Kirjoitus on saanut paljon huomiota sosiaalisessa mediassa. Ihmiset ovat hämmästelleet, miksi Suomessa ei tehdä samanlaisia borrelioositestejä.


Punkki murskaksi

Suomen Lyme Borrelioosi ry:n asiantuntija, terveystieteen tohtori Soile Juvonen kertoo kuitenkin yllättävän tiedon: myös Suomessa on saatavilla testejä, joilla voi tarkistaa, kantaako ihmistä purrut punkki borreliabakteeria.

- Suomen apteekeissa on ollut muutaman vuoden testejä, joilla tämän voi testata, Juvonen kertoo.

Testi vaatii sen, että punkki on ehtinyt purra ihmistä ja siinä on ihmisen verta.

- Punkki murskataan putkessa ja sitten edetään testin ohjeiden mukaan.

Juvonen muistuttaa, että testit eivät ole sataprosenttisen varmoja, mutta hän pitää kaikkea lisäinformaatiota "ehdottoman hyvänä".

Seuraa näitä

Juvosen mukaan on väärä luulo, että vain rinkula ihossa on merkki mahdollisesta borrelioosista, sillä vain puolet ihmisistä saa ihomuutoksia.

Punkin pureman uhriksi joutuneen ihmisen kannattaakin seurata myös muita oireita kuin ihomuutoksia.

- Jos päivien tai viikkojen sisällä tulee lämpöilyä, lihaskipua, nuhan kaltaista oiretta, väsymystä tai huono oloa, niin on ehdottomasti hakeuduttava lääkäriin, Juvonen listaa.

- Kannattaa mieluummin ylireagoida kuin alireagoida.

MARI JULKU
mari.julku@ilmedia.fi

Vastaa Viestiin