Tutkimus koirien punkkivälitteisistä taudeista

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys

Vastaa Viestiin
Sailairina
Viestit: 613
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 16:04
Paikkakunta: Kaarina

Tutkimus koirien punkkivälitteisistä taudeista

Viesti Kirjoittaja Sailairina » To Tammi 31, 2013 09:12

http://www.vetmed.helsinki.fi/klel/tutk ... audit.html

"Puutiaisvälitteiset taudit suomalaisissa koirissa

Puutiaisvälitteiset taudit aiheuttavat yhä enenevissä määrin sairauden oireita ihmisillä ja kotieläimillä. Puutiaisvälitteisten tautien esiintyvyys kasvaa Euroopassa hiljalleen, mikä aiheuttaa huolta tautien leviämisestä laajemmalle. Useat koiriin tarttuvat puutiaisvälitteiset infektiot voivat aiheuttaa vakavia oireita ihmisissä.

Tarkoituksemme on tutkia puutiaisvälitteisten tautien esiintyvyyttä suomalaisissa koirissa. Keräämme verinäytteitä koirista eri puolilta Suomen syksyllä 2012 (syys- ja marraskuun välillä). Erityisen kiinnostuneita olemme saamaan verinäytteitä Lapista ja Oulun alueelta. Koko Suomesta tarkoituksemme on saada vähintään 200 näytettä. Näytteistä määritämme serologisin ja molekylaarisin testein 6 puutiaisvälitteisen taudin esiintyvyyden: Bartonella sp, E. canis, A. phagocytophilum, Babesia sp, puutiaisaivokuumevirus (TBEV) ja Borrelia burgdorferi.

Toisena osana tutkimme, ovatko puutiaisista tarttuvat patogeenit infektoineet piilevästi metsästyskoiria, jotka ovat kliinisesti terveitä. Syksyllä 2012 keräämme tätä varten verinäytteitä metsästyskoirilta, joilla ei ole selviä merkkejä sairauksista.

Lisäksi tutkimme hirvikärpäsen vaikutusta Bartonella-infektioiden epidemiologiaan. Projektissamme tarkastellaan myös mahdollista vaikutusta puutiaisvälitteisten sairauksien (TBEV, Lymen tauti ja Bartonella) ja koirien hermostollisten oireiden välillä.

Pyytäisimme yhteistyötä koirien omistajilta, metsästäjiltä ja eläinlääkäreiltä ympäri Suomen, jotta voisimme saada mahdollisimman monta näytettä sekä lemmikki- että metsästyskoirilta. Kaikki tutkimuksen näytteet kerätään syksyllä 2012.

Lisätiedot ja yhteydenotot: Cristina Perez (englanniksi), eläinlääkäri ja sisätautien diplomaatti (Dipl. ACVIM). cristina.perezvera@helsinki.fi, tai ELK Suvi Kapiainen, eläinlääketieteen opiskelija. suvi.kapiainen@helsinki.fi. "

Vastaa Viestiin