VÄITÖSKIRJA JANI SORMUNEN v. 2018

Punkin/vertaimevien hyönteisten välityksellä voi saada useita erilaisia taudinaiheuttajia elimistöönsä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Jatta1001
Viestit: 423
Liittynyt: Su Helmi 17, 2013 16:59
Paikkakunta: Pyhtää

VÄITÖSKIRJA JANI SORMUNEN v. 2018

Viesti Kirjoittaja Jatta1001 » Ma Heinä 08, 2019 14:53

Koko artikkeli luettavissa osoitteessa:
https://www.utupub.fi/handle/10024/146284

" Väitöskirjatyössäni keskityin selvittämään Lounais-Suomen puutiaispopulaation nykyistä tilaa, sekä arvioimaan, onko puutiais- ja taudinaiheuttajapopulaatioissa havaittavissa samansuuntaisia muutoksia kuin muissa Pohjoismaissa ja Venäjällä. Tutkittuihin teemoihin lukeutuivat mm. muutokset puutiaisten määrissä ja esiintymisessä, muutokset puutiaisten kantamien taudinaiheuttajien määrissä ja esiintymisessä, sekä pitkän aikavälin muutokset taudinaiheuttajien paikallisessa esiintymisessä.

Tutkimuksissani havaitsin, että puutiaismäärät ovat viime vuosikymmenten aikana kasvaneet kaikilla niillä tutkimusalueilla, joilta vertailuaineistoa on olemassa. Alueilla, joilla tutkimuksia tehtiin useamman vuoden ajan, puutiaismäärät olivat korkeimmillaan viimeisimpänä tutkimusvuotena, 2017. Löysin puutiaisia kaikilta saarilla ja merenrannan tuntumassa sijainneilta tutkimusalueilta, ja korkeimmat puutiaismäärät havaitsin Saaristomeren saarilta. Puutiaisia havaittiin runsaasti myös Turun kaupunki- ja esikaupunkialueilta. Löysin Borrelia -bakteereita kantavia puutiaisia niin ikään yleisemmin ja useammalta eri paikalta kuin 2000-luvun alkuun sijoittuvissa vertailututkimuksissa. Hieman huolestuttavasti näitä bakteereita tavattiin erityisen yleisinä Turun kaupunkialueen puutiaisilta. Kaiken kaikkiaan tutkimuksissa löydettiin seitsemää eri taudinaiheuttajaa, joista osa oli Suomelle uusia lajeja. Seilin saaren seurantatutkimuksissa havaitsin lisäksi kahden taudinaiheuttajan ilmaantumisen saarelle tutkimukseni kuluessa, mikä osaltaan tukee havaintoa, että taudinaiheuttajien esiintymisessä Suomessa on tapahtumassa samanlaisia muutoksia kuin naapurimaissa. "

Vastaa Viestiin