SUOMI: VERISUONITULEHDUS, AIVOINFARKTI

Voiko Borrelioosiin/lisäinfektioihin kuolla?

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001

Lukittu
soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

SUOMI: VERISUONITULEHDUS, AIVOINFARKTI

Viesti Kirjoittaja soijuv » Su Syys 06, 2009 22:37

Borrelioosiin kuolleiden määrää maailmalla ei tiedetä sillä borreliabakteerin osuutta potilaan oireisiin ja kuolemaan ei normaalisti selvitetä. Allaolevassa suomalaisessa kuolemantapauksessa asia tutkittiin omaisten vaatimuksesta. Kertomus on julkaistu sivuillamme omaisten luvalla.

Borrelioosin aiheuttama kuolemantapaus Suomessa

KUOLINSYYNÄ OLI BORRELIABAKTEERIN AIHEUTTAMA VERISUONITULEHDUS JA AIVOINFARKTI.


Syyskuussa 2007 aloimme kummastella 59-vuotiaan aikaisemmin täysin perusterveen äitimme ontuvaa kävelyä sekä tasapainovaikeuksia, ja passitimme hänet lääkäriin. Verikokeissa ei näkynyt mitään ihmeellistä eikä terveyskeskuslääkäri pitänyt tilaa kiireellisenä. Hän laittoi kuitenkin lähetteen Jorvin sairaalaan, ja kertoi, että odotusaika tutkimuksiin pääsyyn olisi noin neljä kuukautta.

Me omaiset kuitenkin näimme, miten nopeasti äidin sairaus lokakuun aikana eteni, ja olimme erittäin huolestuneita tilanteesta. Marraskuusssa äiti meni yksityiselle Mehiläisen lääkäriasemalle, jossa pään MRI-kuvauksessa löytyi runsaasti tulehdukseen viittaavia pesäkemuutoksia. Näiden todennäköisiksi aiheuttajavaihtoehdoiksi annettiin borrelioosi, sarkoidoosi tai tuberkuloosi. Mehiläinen laittoi äidille lähetteen tutkimuksiin Meilanteen, josta se kuitenkin käännytettiin takaisin Jorviin, koska tilannetta ei edelleenkään nähty kiireelliseksi.

Omaisten painostuksen tuloksena äiti pääsi kuitenkin joulukuun alussa Jorviin, jossa aloitettiin tutkimukset ja tilanteen selvittely. Selkäydinnesteestä löydettiin kohonneet borrelioosivasta-aineet, ja äidillä diagnosoitiinkin joulukuun puolivälissä borrelioosi. Uudessa aivojen MRI-kuvauksessa todettiin tuoreita infarktaatioita sekä aivoverisuonten MRA-kuvauksessa vaskuliittiin (aivoverisuonten tulehdukseen) sopivat löydökset. Neuroborrelioosiin liittyvän vaskuliitin hoitona äidille aloitettiin Rocephalin antibiootti i.v sekä Prednison 60mg/vrk.

Muutama päivä ennen vuodenvaihdetta äiti pääsi kotiin sairaalasta. Suunnitelmissa oli, että i.v-antibioottihoito vähitellen puretaan ja siirrytään tablettihoitoon sekä aloitetaan säännöllinen fysioterapia. Tässä vaiheessa alle 60-vuotias äitini oli motorisesti kuin 90-vuotias, kävely onnistui vain rollaattorin avulla ja tasapainohäiriö aiheutti kaatuilua.
Kotona vietetyn kolmen päivän aikana aikana äiti kaatui pari kertaa, jonka jälkeen hänelle ilmaantui uuteena oireena puheen epäselvyys.

Äiti joutui 1.1.2008 takaisin sairaalaan. Tällöin ymmärrettävän puheen tuottaminen oli jo jokseenkin hankalaa ja oikealla puolella oli havaittavissa lisääntynyttä lihasheikkoutta.
Sairaalan joutumista seuraavana aamuna 2.1 äiti ei pystynyt enää tuottamaan minkäänlaista puhetta, ei edes äänteitä, ja oikea puoli vartalosta oli täysin halvaantunut.

Aivokuvissa todettiin laaja-alaiset infaktit.
3.1 äidille aloitettiin 3 vrk:n jättisteroidihoito ja
4.1 syklofosfamidihoito.
Äiti vaipui koomaan ja kuoli loppiaisaamuna 6.1.2008.

Lopullinen kuolinsyy oli neuroborrelioosiin liittyvän verisuonitulehduksen aiheuttama aivoinfarkti.

Lukittu