Punkki-tauti ei ole vain Lymen tauti, Jyväskylän Yliopisto Kunal Garg ja Leona Gilbert

Asiantuntijana Soile Juvonen TTT

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Jatta1001
Viestit: 435
Liittynyt: Su Helmi 17, 2013 16:59
Paikkakunta: Pyhtää

Punkki-tauti ei ole vain Lymen tauti, Jyväskylän Yliopisto Kunal Garg ja Leona Gilbert

Viesti Kirjoittaja Jatta1001 » To Heinä 16, 2020 15:20

https://www.jyu.fi/en/current/archive/2 ... XQk5OE_MQ0

Kuuntele webReader:lla

Polttopiste
01.11.2018
Tutkimusuutisia
Punkki-tartuntatauti ei ole vain Lymen tauti
Äskettäin Science Reports-julkaisussa julkaistun tutkimuksen mukaan 65% Lymen taudin potilaista sairaus vaiheesta riippumatta reagoi useisiin mikrobeihin. Seurauksena on että kirjoittajat ovat osoittaneet, että Lymen taudista kärsivien yksilöiden mikrobi-infektiot eivät noudata tilannetta "yksi mikrobi, yksi sairaus". Lisäksi on uskomaton 85%:n todennäköisyys, että Lymen tauti-potilaat reagoivat useisiin punkista tarttuviin tauteihin liittyviin mikrobeihin.
Punkki-tartuntatauti on synonyymi Borrelia-bakteerin aiheuttamalle Lymen taudille, joka tunnistetaan Lymen värisellä nauhalla (vasemmalla). Uusi tutkimus on luonut uuden nauhan (oikealla) tunnistamaan punkin välittämä sairaus monimuotoisena mikrobien luonteena .Tutkijat ovat havainneet huomattavan 65% Lymen tauti (LD) -potilaista taudin eri vaiheissa reagoivat erilaisiin mikrobiin osoittaen, että LD-potilaiden mikrobi-infektiot eivät noudata "yhden mikrobin, yhden taudin" ituteoriaa. Lisäksi tekijät ovat ilmoittaneet uuden Borrelia-biomarkkerin, "Borrelian pysyvän muodon", joka voi parantaa olemassa olevien LD-diagnostiikkatestien herkkyyttä. Käyttämällä tautien Torjunta- ja Ehkäisykeskuksen (CDC, Centers for Disease Control and Prevention) suositeltua kaksitasoista menetelmää, Garg ym., osoittavat, että 72%:lla yksilöistä (eli 3/4 henkilöä), jotka CDC:n kaksitasoisessa LD-testissä luokiteltiin "negatiivisiksi", oli positiivinen 'Borrelian pysyvä muoto' ja muut mikrobit kuten Babesia, Bartonella ja Ehrlichia. Punkkien tartuttamat tartunnat jotka punkit välittävät ihmisille ovat yleisiä ja dokumentoituja useissa maissa, kuten Australiassa, Saksassa, Alankomaissa, Ruotsissa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Gargin et ai. väittää, että pitkäaikainen alttius punkin leviättämille mikrobeille heikentää ihmisen immuunijärjestelmää lisäämällä isännän haavoittuvuutta muille yleisille mikrobeille, joille on annettu merkintä "ei-punkki-välitteisiksi sopivat mikrobit", kuten Chlamydia, Mycoplasma, Epstein-Barr-virus ja monet muut.

Tartunnan saaneet punkit ovat maailmanlaajuinen haaste
Ensimmäistä kertaa Garg et al. vahvistaa uskomattoman 85%: n todennäköisyyden useille mikrobi-infektioille LD-potilailla sisältäen punkin kautta leviäviä taudinaiheuttajia ja ei-punkki-väitteisiksi sopivia mikrobeja. Tohtori Leona Gilbert yhdessä jatko-opiskelijansa ja ensimmäisen kirjoittajan Kunal Gargin kanssa Jyväskylän yliopistosta ovat osoittaneet tarpeen uudistaa kliinistä käytäntöä ja terveydenhuolto politiikkaa punkkien aiheuttamien tautien diagnosoimiseksi. Erilaisten mikrobien seulonta vähentäisi väärin diagnosoitujen tai diagnosoimattomien tapausten määrää, parantaisi potilaiden terveyteen liittyvää elämänlaatua ja saattaa viime kädessä johtaa kliiniseen tutkimukseen löytääkseen TBD: n eikä vain LD: n hoidon. Kirjoittajat ymmärtävät, että heidän tutkimustuloksensa voivat vaikuttaa kiistanalaisilta. Maailmanlaajuisen kansanterveyden etujen ja kasvavan TBD-epidemian hillitsemiseksi on kuitenkin välttämätöntä että lääkärit, potilaat ja yleensä tutkijat oppivat ja tunnistavat TBD:n monimuotoisten mikrobien luonteen.

Vähemmän kustannuksia parempi elämä
TBD ovat tartunnan saaneiden punkkien välittämiä tauteja. Ne ovat maailmanlaajuinen terveyshaaste, koska ennustetaan, että 35% maailman väestöstä saa tartunnan vuoteen 2050 mennessä. Punkit ovat alttiita useille infektioille ja voivat välittää useita näistä tartunnoista isännälleen. LD on yleisimpiä Borrelia spirokeetta bakteerin aiheuttamia TBD. Pelkästään Yhdysvalloissa 83% kaikista kaupallisista TBD-diagnostiikka testeistä on kohdistettu LD: lle huolimatta tiedetystä mahdollisuudesta saada infektio useammasta kuin yhdestä taudinaiheuttajasta. Tästä syystä oikean diagnoosin saaminen vie yli 11 erilaista käyntiä, 11 eri lääkäriä ja 11 erilaista testiä, mikä lisää potilaiden ja viime kädessä yhteiskunnan taloudellista taakkaa. Huolimatta TBD-taudin puhkeamisesta ja TBD: n ymmärtämiseen tähtäävien tutkimustoimien edistymisestä viimeisen 20 vuoden aikana, diagnoosityökalut ovat pysyneet ennallaan.

Tutkimus julkaistiin Scientific Reports from the puplishers of Nature 29. lokakuuta 2018. Tutkimusta tukivat Schwartz-säätiö, Suomen innovaatiorahoitusvirasto Tekes ja Tiede-apurahavirasto opetus-, tiede-, tutkimusministeriöstä. Slovakian tasavalta ja Slovakian tiedeakatemia. Rahoittajilla ei ollut roolia tutkimuksen suunnittelussa, tiedon keruussa ja analysoinnissa, päätöksen julkaisemisessa tai käsikirjoituksen valmistelussa.

Yhteystiedot
Dr. Leona Gilbert, leona.k.gilbert@jyu.fi
Kunal Garg, +358 469333845, kunal.k.garg@jyu.fi
Artikkeli informaatio: K. Garg, L. Meriläinen, O. Franz, H. Pirttinen, M. Quevedo-Diaz, S. Croucher ja L. Gilbert, Polymikrobisten immuunivasteiden arviointi punkista tarttuvista taudeista kärsivillä potilailla. Tieteelliset raportit. nide 8,
Artikkeli numero: 15932 (2018)
Linkki artikkeliin: https://doi.org/10.1038/s41598-018-34393-9

Vastaa Viestiin