HISTORIALLINEN KATSAUS LYMEN TAUDIN LÖYTYMISEEN

Asiantuntijana Soile Juvonen TTT

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Jatta1001
Viestit: 436
Liittynyt: Su Helmi 17, 2013 16:59
Paikkakunta: Pyhtää

HISTORIALLINEN KATSAUS LYMEN TAUDIN LÖYTYMISEEN

Viesti Kirjoittaja Jatta1001 » Su Syys 29, 2019 16:18

https://mbio.asm.org/content/10/5/e0216 ... 6rc3BFeX60

Tämä on pitkä selonteko mutta antaa hyvän kuvan Lymen taudin tutkimuksen historiasta. Kääntäjällä saa melko ymmärrettävää tekstiä.

KIITOKSET
Kiitämme Ben Beardia, William Krinskyä, Joe Piesmania ja Allen Steereä siitä, että he jakoivat muistojaan tapahtumista ja toiminnoista rehellisesti.

AGB: n tutkimusta tarkastelujaksolla tuettiin NIAID-koulutusapurilla Utahin yliopistossa ja NIAID: n sisäisellä ohjelmalla Rocky Mountain -laboratorioissa. JLB: n tutkimusta tuettiin Health Research, Inc. -apurahalla ja NIAID: n varoilla.

Tekijänoikeudet © 2019 Barbour ja Benach.
Tämä on avoimen pääsyn artikkeli, jota jaellaan Creative Commons Attribution 4.0 International -lisenssin ehtojen nojalla .

ABSTRAKTI
Yksityiskohtaista ensi-käden tietoa tapahtumista, jotka johtivat Lymen taudinaiheuttajan löytämiseen, ei ole ollut. Borrelia burgdorferi -nimisen organismin löytämisestä on kulunut lähes 40 vuotta. Tieteellisessä ja lääketieteellisessä kirjallisuudessa on tuhansia artikkeleita tästä organismista ja sen aiheuttamista taudeista. Organismin havaitsemisen jälkeen on kuitenkin syntynyt väärinkäsityksiä paitsi taudista, myös itse keksinnöstä. Siksi tämän artikkelin avulla pyrimme täyttämään tämän sairaushistorian jakson yksityiskohdat yhteisellä johdannolla, kahden kirjoittajan ensimmäisen henkilön kertomuksilla, yhteenvedolla samanaikaisista tapahtumista ja loppukommenteilla. Lymen taudinaiheuttajan löytöhistoriassa on lankoja, jotka ovat peräisin Yhdysvaltojen eri paikoista. Long Islandilla, New Yorkissa tehdyt tutkimukset tarjosivat rickettsiaalisia sairauksia ja babesioosia koskevia epidemiologisia tutkimuksia yhdistäen jälkimmäisen ihmisessä ilmaantuvaan Lymen tautiin, joka nykyään tunnetaan erythema migrans -bakteerina. Long Island -lanka leikkasi Montanan Rocky Mountain Laboratories -kierrossa uusiutuneen kuumeisen Borrelia-tutkimukseen ja sen viljelyn sekä vektoribiologian asiantuntemukseen. Tämä risteys mahdollisti spirokeetan löytämisen ja sen löytämisen potilailta. Tässä artikkelissa korostetaan että se, mikä voi tuntua olevan yksilöllinen tieteellinen löytö, on oikeastaan useiden yhdistelmälankojen tuote ja johtuu useammasta ihmisestä kuin ymmärretään.

Vastaa Viestiin