JÄÄ MIES ÖTZIN INFEKTIO AUTTAA LUUKADON LÖYTÄMISESSÄ

Asiantuntijana Soile Juvonen TTT

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Jatta1001
Viestit: 423
Liittynyt: Su Helmi 17, 2013 16:59
Paikkakunta: Pyhtää

JÄÄ MIES ÖTZIN INFEKTIO AUTTAA LUUKADON LÖYTÄMISESSÄ

Viesti Kirjoittaja Jatta1001 » Ma Kesä 03, 2019 11:22

https://www.utoronto.ca/news/u-t-resear ... S5kOfePRcU

Konekäännös

Ötzalin Alppien nimissä, jossa hänet löydettiin, Ötzi, vanhin tunnettu eurooppalainen muumio, oli vain 45-vuotias, kun hän kuoli noin 3300 eaa.

Mitokondrioiden DNA-analyysi on osoittanut, että Lymen taudista vastuussa olevat bakteerit elivät syvästi Ötzin luissa. Vaikka hän ei kuollut taudin komplikaatioista, Toronton yliopiston hammaslääketieteen tiedekunnan tutkijoiden työryhmä viittaa nyt siihen, että 5000-vuotias mies olisi voinut kärsiä luun menetyksestä tartunnan vuoksi.

Muinaisen miehen infektio riitti vihjettä U: n tutkijoiden tiimille, joka alkoi metsästää salaperäisiä Borrelia burgdorferi -bakteereita, jotka aiheuttavat Lymen taudin nykyaikaisissa aiheissa. Vaikka tiedemiehet ovat pitkään luoneet yhteyden kehittyneen Lymen taudin ja osteoartriitin kehittymisen välillä, toistaiseksi kukaan ei ole systemaattisesti tutkinut tämän taudin vaikutuksia luisiin.

”Luu-kipua on raportoitu Lymen taudin tutkimisen jälkeen, mutta sitä ei ole tutkittu,” sanoo hammaslääketieteellisen tiedekunnan apulaisprofessori Tara Moriarty , joka julkaisi viime kuussa lehden Infection. ja koskemattomuus .

Bakteerit eivät olleet havaittavissa pelkästään hiiren luuissa, vaan niiden havaittiin aiheuttavan merkittäviä luun menetyksiä pidemmissä luuteissa, vain viikkoa tartunnan jälkeen.

Itse asiassa luun häviäminen kehittyi nopeasti, kun vain neljä viikkoa eteni osteopeniaan, joka oli edelläkävijä luun menetyksen vakavampaan muotoon, osteoporoosiin. Tutkimuksessa havaittiin, että luukadon määrä korreloi suoraan luiden bakteriaaliseen kuormitukseen. Mitä enemmän bakteereja on läsnä, sitä suurempi on luukadon määrä.

Tulokset viittaavat siihen, että ihmisen Lymen taudin potilaiden luukadon seuranta voi olla perusteltua, varsinkin siksi, että luun menetys on merkittävä murtumariski myöhemmässä elämässä. Samalla tutkimus herättää uusia kysymyksiä salaperäisestä taudista ja sen heikentävistä vaikutuksista.

”Yksi tärkeimmistä painopisteistämme on tällä hetkellä luun menetystä aiheuttavalla mekanismilla,” sanoi Tian Cornelia Tang , tutkimuksen ensimmäinen tekijä, joka valmistui äskettäin hammaslääketieteen tiedekunnasta.

Tällä hetkellä tehdään parhaillaan solututkimuksia sen selvittämiseksi, miten bakteerit vaikuttavat kehon luunrakennussoluihin, osteoblasteihin, ja toivovat löytävänsä uusia lääkekohtaisia ​​kohteita torjumaan paitsi bakteereja, mutta äskettäin löydetyn luukadon.

”Meidän on tiedettävä, kuinka kauan osteopenia kestää bakteeri-infektion jälkeen ja onko se edennyt osteoporoosiksi,” lisäsi Moriarty.

Vaikka muinaisen Ötzin kohtalo voidaan kiinnittää ikuisesti ajoissa, hänen infektio saattaa pian auttaa tuhansia ihmisiä, jotka tartunnan saivat vuosittain, välttämään Lymen taudin tuhoisat komplikaatiot.

Vastaa Viestiin