Haistaako koira borrelian?

Asiantuntijana Soile Juvonen TTT

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Sailairina
Viestit: 613
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 16:04
Paikkakunta: Kaarina

Haistaako koira borrelian?

Viesti Kirjoittaja Sailairina » Su Tammi 18, 2015 17:38

"Tutkimuksen myöhemmässä vaiheessa ryhmän on tarkoitus tutkia myös sitä, onko koiran mahdollista tunnistaa borrelioosi tai kilpirauhasen vajaatoiminta otettujen näytteiden perusteella."

Turun Sanomat 18.1.2015
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/724338 ... ira+syovan

Suomalaistutkimus selvittää, haistaako koira syövän

Suomessa alkaa tänä vuonna tutkimus, jossa selvitetään, haistaako koira syövän ihmisnäytteistä.

Tutkimus on monitieteinen. Helsingin yliopistollisen keskussairaalan syöpätautien klinikan lisäksi mukana ovat muun muassa Itä-Suomen yliopiston farmasian ryhmä ja Yliopistollinen eläinsairaala.

Tutkimuksessa on mukana 12 Suomen hajuerotteluyhdistyksen homekoiraa, joista osa on saanut erikoiskoulutuksen.

Ensimmäisessä vaiheessa tutkitaan, pystyvätkö erikoiskoulutetut hajutunnistekoirat tunnistamaan rintasyövän otetuista näytteistä. Tutkimuksessa mukana oleva eläinlääketieteen tohtori Anna Hjelm-Björkman sanoo, että ennen tätä kuitenkin tutkitaan, voivatko koirat tunnistaa eläinten nisäsyövän.

Tutkimuksen myöhemmässä vaiheessa ryhmän on tarkoitus tutkia myös sitä, onko koiran mahdollista tunnistaa borrelioosi tai kilpirauhasen vajaatoiminta otettujen näytteiden perusteella.

Vaikka Suomessa vastaavia tutkimuksia ei ole aiemmin tehty, muun muassa Ruotsissa, Saksassa, Japanissa ja USA:ssa on pystytty osoittamaan, että koira voidaan kouluttaa tunnistamaan positiiviset syöpänäytteet.

Ulkomaisissa tutkimuksissa on keskitytty keuhko-, eturauhas- ja virtsarakkosyöpiin. Suomen hajuerotteluyhdistys kertoo verkkosivuillaan, ettei rintasyöpää koskevaa tutkimusta tiettävästi ole aiemmin julkaistu. Jo tehtyjen tutkimuksien mukaan koirien hajutyöskentelyn tarkkuudessa on ollut eroja.

Suomessa koirien hajuaistia käytetään hyödyksi esimerkiksi rikostutkinnassa sekä ruumiiden etsinnässä.

TS–KATJA IHATSU

TS–VIRVAMARIA TOIKKA

Vastaa Viestiin