BORRELIOOSI EPÄILYT LISÄÄNTYNEET 7/2019 IS

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Jatta1001
Viestit: 424
Liittynyt: Su Helmi 17, 2013 16:59
Paikkakunta: Pyhtää

BORRELIOOSI EPÄILYT LISÄÄNTYNEET 7/2019 IS

Viesti Kirjoittaja Jatta1001 » To Heinä 04, 2019 08:31

https://www.is.fi/terveys/art-200000616 ... x600mG7pdU

Borrelioosi Puutiaiset ovat yleistyneet Suomessa viime vuosien aikana – niin myös lääkärinkäynnit borrelioosiepäilyjen takia.
Borrelioosiepäilyjen määrä on kasvanut tämän vuoden touko-kesäkuun aikana verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Puutiaisen aiheuttamaa aivotulehdustartuntoja (TBE) on kuluvan kesän aikana puolestaan havaittu vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

– Niitä näyttää olevan itse asiassa yllättävänkin vähän. Tähän päivään mennessä niitä on rekisteröity kahdeksan. Viime vuonna vastaavan aikaan niitä oli enemmän, sanoo Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija, aihevastaava Jussi Sane.

THL:n mukaan viime vuonna touko-kesäkuun aikana puutiaisen aiheuttamia aivotulehduksia rekisteröitiin 16.

Johtopäätösten tekeminen on kuitenkin liian varhaista ja tartuntojen määrä voi vielä kasvaa kesän edetessä, sillä ihmiset hakeutuvat usein hoitoon vasta viikkojen jälkeen tartunnasta.

– Tapauksia saattaa rekisteröityä viiveellä.

Yli tuhat ilmoitusta tämän vuoden aikana
Borrelioosin kohdalla puolestaan tartuntaepäilyjä on tämän vuoden aikana rekisteröity enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Sanen mukaan laboratoriovarmistettujen tapausten määrä ei ole ollut merkittävästi kasvussa viime vuoden vastaavan ajanjaksoon verrattuna.

– Siinä mielessä tavanomainen kesä, mutta toki löydöksiä on ollut hieman enemmän kuin viime kesänä, hän sanoo.
Lue lisää: Puriko punkki? Borrelia-bakteeri ja aivokuumevirus tarttuvat eri tavoin – toimi heti näin
Borrelioositapauksia raportoidaan terveyskeskusten vastaanottoon tulevien potilaiden käynneistä. Lääkärit ja hoitajat toteavat borrelioosin ihottuman ja asiakkaan ilmoituksen perustella.

Viime vuonna THL:n mukaan rekisteröitiin 3 777 borrelioosiepäilyä. Tämän vuoden aikana ilmoituksia on tullut 1 039 kesäkuuhun mennessä ......

Vastaa Viestiin