Punkit 2019

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

Punkit 2019

Viesti Kirjoittaja soijuv » To Maalis 28, 2019 11:48

Täältä tulevat punkit – näin valmistaudut punkkikauteen: "Ne leviävät kuin rutto"

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/taa ... to/7341438

Punkkikausi alkaa jälleen

Päivien lämmetessä ja lumien sulaessa punkkikausi alkaa jälleen. Luonnonvarakeskuksen metsäeläintieteen professori Heikki Hentonen kertoo Huomenta Suomessa, miten valmistautua punkkeihin.

Suomessa asustaa tällä hetkellä kaksi merkittävää punkkilajia, puutiainen ja taigapunkki. Taigapunkki on levinnyt räjähdysmäisesti ympäri Suomea esimerkiksi lintujen mukana.

Mainos

– Toukokuun punkkiräjähdykset ovat taigapunkkeja, ne leviävät kuin rutto.

Myös ilmastonmuutoksella on syynsä punkkien levinneisyyteen, sillä pitempi sulakausi tarkoittaa, että punkeilla on enemmän aikaa syödä ravintoa ja lisääntyä.

Perinteinen punkkisyyni edelleen tehokasta
Hentosen mukaan hyödyllisin tapa valmistautua punkkikauteen on huomioida, että punkit ovat levinneet ja ne elävät maastossa.

Myös perinteinen punkkisyyni on tehokas tapa torjua borrelioosia. Lisäksi aivokuumerokotus ja koirien lääkintä punkkeja vastaan ehkäisee punkkitartuntaa.

– Kesämökeillä voi aidata tonttinsa ja siten estää kauriiden, supikoirien ja jänisten pääsyn pihalle, ehdottaa Hentonen.

Hyalomma-punkki ei uhka
Punkeista leviävät taudit siirtyvät ihmisiin vaihtelevalla aikavälillä. Hentosen mukaan aivokuumevirus elää punkin sylkirauhasessa. Kun punkki puree, virus siirtyy muutamassa minuutissa ihmiseen. Tämän vuoksi rokotus puutiaisaivokuumetta vastaan on tärkeää.


Borreliabakteeri elää punkin suolessa ja bakteerin siirtyminen ihmiseen kestää vähintään 12 tuntia, yleensä vuorokauden.

– Siksi punkkisyyni on tärkeää, koska se ei ole ehtinyt levittämään borreliaa.

Kohuttua superpunkkia, eli Hyalomma-punkkia ei kuitenkaan tarvitse Suomessa pelätä, sillä viime vuosikymmenien aikana niistä on tehty ainoastaan noin kymmenen havaintoa.

– Ne joskus tulevat lintujen mukana, mutta eivät pysty muodotamaan pysyviä populaatioita. Eli käytännössä ei sillä ole merkitystä.


Lisää aiheesta
Perheenäiti löysi punkin 3-vuotiaan Mea-tyttären niskasta keskellä kylmintä talvea – mysteeri ratkesi mutta ongelmasta tuli entistä karmeampi: "Haluamme, että asunto myrkytetään"Ti 12.2.
Espoolainen Pirjo löysi koirastaan todellisen joulun ihmeen: punkki oli kiinni koiran turkissa – punkkitutkija hämmästelee löydöstäTo 27.12.
Tätä eläintä suomalaiset pelkäävät eniten – oletko samaa mieltä?Ti 27.11.
Uusi tutkimus Suomen punkeista: Joka kolmas punkki kantaa jotain tautia – eniten tauteja etelärannikollaTo 1.11.
Ruotsista löytyi uusi punkkilaji – aggressiivinen punkki seuraa uhriaan jopa minuuttien ajanLa 25.8.
PUNKKI LUONTO JA ELÄIMET YMPÄRISTÖ KOTIMAA

JESSICA HELASKOSKI

jessica.helaskoski(at)mtv.fi

Vastaa Viestiin