Hyalomma punkki

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

Hyalomma punkki

Viesti Kirjoittaja soijuv » Ke Maalis 27, 2019 16:30

Uutta jättipunkkia todettu jo Suomessa – IS: Kasvaa 2-senttiseksi ja juoksee uhrinsa perässä kymmenenkin minuuttia

Tällaisissa ympäristöissä punkit viihtyvät. Johanna Erjonsalo
Suomessa on tehty ensimmäiset havainnot jättikokoisesta Hyalomma-punkista. Tulokaspunkki voi kasvaa kaksisenttiseksi, kertoo Ilta-Sanomat.

Hyalomma voi tunnistaa uhrinsa jopa yhdeksän metrin etäisyydeltä, ja se voi seurata uhriaan kymmenen minuutin ajan. Se on myös hyvä juoksija – päin vastoin kuin kömpelöhköt nykypunkkimme.

Tutkijan mukaan punkki on lentänyt Suomeen, tosin ei itse vaan muuttolintujen mukana.


– Viime vuonna meillä oli rengastajien kanssa yhteistyöhanke, jossa tarkastettiin Suomeen tulevia lintuja ja niiden puutiaisia. Viime kevään muuttolintujen mukana tuli myös Hyalomma-sukua, vahvistaa Turun yliopiston tutkijatohtori Jani Sormunen Ilta-Sanomille.

Liikkuvan ihmisen perässä saaliinhimoinen punkki ei kuitenkaan pysy, mutta makaavaan eläimeen tai ihmiseen se voi käydä kiinni.

Iltasanomien hirmupunkiksi nimeämä Hyalomma nauttii peräti kaksi ensimmäistä veriateriaa samasta uhrista, kun tavispunkkimme tyytyvät yhteen ateriaan.

Muiden puutiaisten tavoin uusi punkki voi levittää tauteja. Todennäköisyys törmätä siihen luonnossa on toistaiseksi häviävän pieni – varsinkaan kun ne eivät vielä selviä Suomen talvesta.

soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

Re: Hyalomma punkki

Viesti Kirjoittaja soijuv » Ke Maalis 27, 2019 17:36

Helsingin Uutiset


27.8.2018 19.20

Tällainen on Ruotsista löytyneen punkkilajin levittämä verenvuotokuume: Ei hoitoa, jopa joka kolmas kuolee – voi tarttua myös ihmisestä toiseen

Ruotsissa on löydetty tavanomaista punkkia aggressiivisempi hyalomma-laji. Kuvassa kotoinen punkki. R. Penttinen, Eläinmuseo, TY
Ruotsista on löytynyt hyalomma-punkkeja, jotka voivat levittää vaarallista verenvuotokuumetta. Vaikka viruksen tarttumisen todennäköisyys on pieni, ei taudinkuvaus ole mukavaa luettavaa.

Hyalomma-punkki nimittäin voi levittää Krimin-Kongon verenvuotokuumetta. Espanjassa tautiin menehtyi 62-vuotias mies vuonna 2016. Mies oli ollut vaeltamassa vuorilla Madridin länsipuolella, jolloin todennäköisesti virusta kantanut punkki puri häntä. Tehohoidosta huolimatta mies kuoli.

Taudin oireita ovat korkea kuume, lihaskivut, huimaus, valonarkuus ja vatsaoireet, kuten oksentaminen. Myöhemmässä vaiheessa potilas voi olla sekava ja aggressiivinen ja verenvuotoa esiintyä esimerkiksi nenästä sekä sisäelimissä.


Sairastuneista menehtyy THL:n mukaan 5–30 prosenttia. Virusta vastaan ei ole rokotetta eikä lääkettä. Olennaisinta taudin ehkäisyssä on punkin puremalta suojautuminen.

Paitsi hyalomma-suvun punkkien välityksellä, Krimin-Kongon verenvuotokuume tarttuu myös lähikosketuksesta ja veren välityksellä. Espanjassa tautiin menehtynyttä miestä sairaalassa hoitanut sairaanhoitaja sairastui vakavasti verenvuotokuumeeseen.

Verenvuotokuumepotilaan hoidossa käytetäänkin tavanomaisten varotoimien lisäksi kosketus-, pisara- ja ilmavarotoimia.

Krimin-Kongon verenvuotokuumetta esiintyy Afrikassa, Balkanin alueella, Lähi-idässä ja sekä osassa Aasiaa. EU:n lähialueilla tautia tavataan THL:n mukaan eniten Turkissa. Bulgariassa todetaan yksittäisiä tapauksia vuosittain.

Ylen mukaan tutkijat Ruotsissa eivät usko, että hyalomma selviytyy Ruotsin talvesta

Vastaa Viestiin