IL: Punkkipotilaiden testaaminen ulkomailla

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Sailairina
Viestit: 613
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 16:04
Paikkakunta: Kaarina

IL: Punkkipotilaiden testaaminen ulkomailla

Viesti Kirjoittaja Sailairina » Ke Elo 03, 2016 09:16

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016080 ... 8_uu.shtml

Punkkipotilaiden testaaminen ulkomailla aiheuttaa kiistaa - tutkijat luottavat, lääkärit epäilevät

Maanantai 1.8.2016 klo 21.56

Suomalaislääkärit suhtauvat kriittisesti ulkomaisiin yksityisklinikoihin, mutta yliopistotutkijan mukaan niiden testit ovat jopa perusteellisempia kuin Suomessa.
  • -Puutiaisten levittämään borrelioosiin sairastuu yhä useampi suomalainen, mutta taudin diagnosointi ei aina ole yksinkertaista.
    -Moni suomalainen on hakenut apua eurooppalaisilta yksityisklinikoilta.
    -Iltalehden haastattelemat suomalaislääkärit suhtautuvat kriittisesti yksityisklinikoiden testaukseen, mutta tutkijamaailmassa ollaan eri mieltä.
Iltalehti uutisoi viikko sitten, että moni suomalainen on kääntynyt eurooppalaisten yksityisklinikoiden puoleen, kun he eivät ole saaneet hoitoa kotimaassa.

Hoitoa kaipaavat ovat hakeutuneet erityisesti Saksaan, mutta myös Hollantiin, Puolaan, Espanjaan ja Venäjälle.

Moni suomalainen on käynyt esimerkiksi Saksassa Borreliose Centrum Augsburg (BCA)-klinikalla. Suomalaislääkäreiden mukaan asiaan liittyy kuitenkin monia riskejä eikä tilanne ole ongelmaton.

Turun yliopistollisen keskussairaalan infektiotautien ylilääkäri Jarmo Oksin mielestä klinikan käyttämä imusolujen stimulaatiotesti on epäluotettava borrelioosin diagnostiikassa. Moni potilas voi siis saada positiivisen testituloksen, vaikkei hän sairastaisikaan borrelioosia.

Saman huolen ilmaisi Iltalehdessä myös zonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvisen mukaan maailmalla on tarjolla erityyppisiä hoitoja, jotka eivät perustu tutkittuun tietoon.

- Rahaa saattaa mennä paljon ja turhaan, hän sanoi Iltalehdelle aiemmin.

Kolme testiä

Iltalehden haastattelemat suomalaislääkärit suhtautuvat kriittisesti yksityisklinikoiden, kuten BCA-klinikan testaukseen, mutta tutkijamaailmassa ollaan eri mieltä.

- Tiedän, että suomalaislääkärit eivät pidä siitä, että suomalaiset menevät ulkomaille testattavaksi, koska he uskovat sieltä tulevan vääriä positiivisia tuloksia. Minun kokemukseni on kuitenkin täysin toisenlainen, solu- ja molekyylibiologian lehtori, tohtori Leona Gilbert Jyväskylän yliopistosta sanoo

- Luotan eurooppalaisiin klinikoihin. BCA-klinikalla tehdään kolme testiä, kun Suomessa tehdään vain yksi.

Gilbertin mukaan eurooppalaiset klinikat käyttävät testiä, jolla pystytään diagnosoimaan kaikki kolme borrelioosityyppiä. Suomessa testataan vain yhtä tyyppiä.

- Kun tehdään useita testejä, saadaan paremmin tietoa siitä mikä potilasta vaivaa. Tieteellisesti se on monipuolisempaa ja parempaa kuin yhden testin tekeminen, hän perustelee

Potilaat kipeitä

Tutkijalla riittää ymmärrystä niille sadoille ja jopa tuhansille suomalaisille, jotka matkustavat ulkomaille borrelioosin diagnosointia varten.

- Suomessa on pitkät jonot klinikoille eikä täällä ole klinikoita, jotka tekisivät yhtä perusteelliset testit kuin Euroopassa. Potilaat ovat epätoivoisia ja he haluavat vastauksia. Potilaan on aina oltava etusijalla. Jos hän voi saada apua jostain, se kannattaa hyödyntää.

- Tiedän, että suurin osa potilaista on ollut tyytyväisiä ulkomaisilla klinikoilla saamaansa palveluun, Gilbert sanoo.

Borrelioosi ry:n asiantuntija, terveystieteen tohtori Soile Juvonen kertoi viikko sitten Iltalehdessä suomalaispotilaiden saaneen apua ulkomailta.

- Järjestöön yhteyttä ottaneet ovat hyvin kipeitä eivätkä tiedä mitä tehdä. Borrelioosin oireita on, mutta testitulos näyttää negatiivista. Koska antibioottihoitoa saa Suomesta vain positiivisen tuloksen kanssa, he jäävät kokonaan vaille hoitoa ja lähtevät siksi ulkomaille, hän kertoi.

Gilbert toivoo, että tulevaisuudessa Suomessakin otetaan käyttöön testit, joilla testataan kaikki kolme borrelioosityyppiä.

TIIA PALMÉN
tiia.palmen@iltalehti.fi

Sailairina
Viestit: 613
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 16:04
Paikkakunta: Kaarina

Re: IL: Punkkipotilaiden testaaminen ulkomailla

Viesti Kirjoittaja Sailairina » Ke Elo 03, 2016 09:20

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016080 ... 5_uu.shtml

Punkkipotilaita testaava saksalaisklinikka tekee yhteistyötä Jyväskylän yliopiston kanssa

Suomalaislääkäreiden kritisoiman saksalaisen BCA-klinikan nettisivuilla kerrotaan, että klinikka tekee yhteistyötä Jyväskylän yliopiston kanssa.
  • -Moni suomalainen on käynyt Saksassa Borreliose Centrum Augsburg (BCA)-klinikalla testaamassa borrelioosia.
    -Suomalaislääkärit suhtautuvat kriittisesti ulkomaisiin yksityisklinikoihin.
    -Jyväskylän yliopiston yhteistyöprojekti klinikan kanssa alkoi viime heinäkuussa ja kestää syyskuun loppuun.
Jyväskylän yliopiston solu- ja molekyylibiologian lehtori Leona Gilbertin johtamassa projektissa tutkitaan puutiaisten levittämien sairauksien diagnosointia.

Jyväskylän yliopistossa vakituisesti työskentelevä amerikkalaislehtori ei usko, että ulkomaiset klinikat rahastavat ulkomaalaisia potilaita.

- Olen tehnyt vuodesta 2010 saakka yhteistyötä ja tieteellistä tutkimusta BCA-klinikan kanssa. En toimisi heidän kanssaan, jos pitäisin klinikkaa epäluotettavana tai kokisin, että he rahastavat potilaita.

- Moni kollegani tuntee myös klinikan ja he tietävät sen tekevän monipuolista tutkimusta. Teemme yhteistyötä tieteen saralla monen ulkomaisen yrityksen kanssa, Gilbert sanoo.

Nykyinen yhteistyöprojekti alkoi viime heinäkuussa ja kestää syyskuun loppuun. Tekesin avustamassa projektissa on mukana myös muita klinikoita eri puolilta maailmaa.

- BCA-klinikalla on paljon potilaita ja saamme heiltä kliinisiä esimerkkitestejä tutkimustamme varten. Emme voisi saada tutkimustuloksia aikaiseksi ilman malliesimerkkejä eri puolilta maailmaa, Gilbert perustelee.

TIIA PALMÉN
tiia.palmen@iltalehti.fi

Vastaa Viestiin