IDSA koulukunnan näkemys borrelioosista

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

IDSA koulukunnan näkemys borrelioosista

Viesti Kirjoittaja soijuv » Ti Touko 19, 2015 09:39

Borrelioosin hoidosta ja diagnostiikasta on kaksi toisistaan voimakkaasti poikkeavaa tutkijoiden ja lääkäreiden leiriä; Kansainvälinen Borrelioosijärjestö ILADS ja osan amerikkalaisten infektiolääkäreiden yhdistyksen IDSAn jäsenen edustama näkemys. ILADSin mukaan tämänhetkisessä käytössä olevat vasta-ainetestit ovat yhtä epäluotettavia kuin kolikon heitto ja hoidon tulee olla yksilöllinen. Joidenkin IDSAlaisten näkemyksen mukaan 2-4viikkoa antibioottia yleensä riittää ja testit ovat luotettavia.

ILADS kouluttaa eri maiden lääkäreitä Borrelioosin hoitoon ja diagnostiikkaan. Yhteistyön kautta sairastuneet saavat toivottavasti tulevaisuudessa hoitoa kotimaissaan eikä heidän tarvitse hakeutua ulkomaille.

Ilman Internetistä saatavaa tietoa suurin osa borrelioosia sairastavista ei missään vaiheessa sairauttaan saa tietoa eri diagnostisista mahdollisuuksista ja hoidoista jne. Kaikki ajantasalla oleva tieto on tänä päivänä netissä. Sieltä tiedon hakevat myös terveydenhuollon ammattilaiset, asiakkaat ja lääkärit:

Allaoleva artikkeli edustaa IDSA näkemystä.


15.05.2015

"Borrelioosin diagnosointiin tarvitaan lääkäriä eikä internetiä"
Borrelioosi, Punkit, Puutiaiset

Borrelioosi ja punkit puhuttavat kesän kynnyksellä. Keskustelupalstoilla moni kertoo sairastavansa kroonista borrelioosia. Osa on tilannut testejä ulkomailta saakka. Pyysimme professori ja infektioylilääkäriä Jarmo Oksia kertomaan, onko kroonista borrelioosia olemassa ja kannattaako testien tilaaminen.

Onko kroonista borrelioosia olemassa?
– Borrelioosi on hoitamattomana krooninen, mutta nykytiedon perusteella tauti on hyvin hoidettavissa 2–4 viikon pituisella antibioottihoidolla. Bakteerien kuoltua potilaalle voi jäädä aaltomaisesti esiintyviä reaktiivisia jälkioireita. Joskus ne voivat hankaloittaa elämää merkittävästi, mutta usein ne kuitenkin sammuvat itsestään muutaman kuukauden kuluessa.
– Nykykäsityksen mukaan nämä oireet syntyvät toistaiseksi tarkemmin tuntemattomilla immunologisilla mekanismeilla. Näitä oireita ei ole syytä nimittää krooniseksi borrelioosiksi, vaan parempi on käyttää esimerkiksi nimitystä reaktiivinen jälkioireisto.
– Vaikeaselkoiset kroonisen väsymyksen oireistot eivät todista kroonista borrelioosia – vaikka Dr. Google ja Dr. Some kuinka selittävät, mitä tarkoittaa ”brain fog”, aivosumu. Tällaiset oireet ovat valikoimattomassakin väestössä yleisiä, eikä niiden syitä voi selvittää pelkällä laboratoriokokeella, kuten verkossa väitetään.
– Laboratoriodiagnostiikkaa tarjotaan väärin perustein ja vieläpä validoimattomilla testeillä. Esimerkiksi joidenkin ulkomaisten laboratorioiden käyttämät lymfosyyttitestit, mukaan lukien CD57-positiivisten solujen osuuden määritys, eivät täytä laaduntarkkailun kriteereitä, eikä niistä pysty päättelemään käytännössä mitään potilaan oireiston syystä.
– Googlea konsultoidessaan potilaan pitäisi pystyä arvioimaan tarjolla olevien laboratoriotestien luotettavuutta, mutta tähänhän hänellä ei useimmiten ole valmiuksia. Suomalaisetkin potilaat ovat lähettäneet verinäytteitään ulkomaille tutkimuksiin ja saaneet vastaukseksi, että lymfosyyttimääritykset viittaavat kroonisen borrelioosin aiheuttamaan immuunipuolustuksen häiriöön – melko suorasukaisia päätelmiä potilasta edes näkemättä.

Lähde:
Lääkärilehti 20/15: Tieteellinen pääkirjoitus
Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Vastaa Viestiin