Punkkihavaintoja Kilpisjärveltä ja Utsjoelta

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

Punkkihavaintoja Kilpisjärveltä ja Utsjoelta

Viesti Kirjoittaja soijuv » Ke Kesä 04, 2014 09:15

Vaarallisen punkkitaudin voi saada Lapissakin

Julkaistu: 21.7.2009

Vaarallisiin punkkien levittämiin tauteihin voi sairastua nykyään myös Keski-Lapissa.

Punkeista on totuttu varoittamaan saaristossa matkaavia, mutta ilmaston lämpenemisen myötä puutiaisten levinneisyysalue laajenee yhä pohjoisemmaksi.

Lapin-matkailijakaan ei siis enää välty borrelioosi- tai puutiaisaivokuumevaaralta, kertoo Lapin Kansa verkkosivuillaan.

- Hysteriaan ei ole aihetta, mutta jos menee lääkäriin epämääräisten oireiden takia, lääkärit toivottavasti muistavat myös punkkien levittämien tautien mahdollisuuden, vaikkei potilas olisikaan oleskellut punkkialueella. Tämä on nyt uusi asia, ettei Lappi anna suojaa, vaan punkin pureman voi saada sieltäkin, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautilääkäri Antti Alitalo toteaa lehdelle.

THL varoitti jo vuonna 2004, että borrelioosi on otettava huomioon kaikkialla Suomessa.

Lapin Kansan haastatteleman hyönteistutkija Juhani Itämiehen tietojen mukaan pohjoisimmat borrelioositartunnat ovat Oulusta, ja Lapin kunnista Simo on puutiaisaivokuumeen, eli Kumlingen taudin riskialuetta.

Kaikki punkit eivät kanna tauteja. On arvioitu, että punkeista vain pari prosenttia on puutiaisaivokuumeen ja enintään puolet borrelioosin kantajia.

Maailmanlaajuisesti punkit levittävät myös kymmeniä muita tauteja.

Puutiaishavaintoja on Lapin Kansan mukaan tehty Pelloa ja Sodankylää myöten, mutta Helsingin yliopiston professori Olli Vapalahti on jopa kuullut punkkihavaintoja Kilpisjärveltä ja Utsjoelta, lehti kirjoittaa.

Vastaa Viestiin