Punkinpuremasta liha-allergia

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

Punkinpuremasta liha-allergia

Viesti Kirjoittaja soijuv » Ti Loka 01, 2013 17:07

http://yle.fi/uutiset/ruotsalaistutkimu ... an/6852153

Terveys 26.9.2013

Ruotsalaistutkimus: Punkin purema voi laukaista liha-allergian

Ruotsalaistutkimuksen mukaan punkin purema voi laukaista allergian punaiselle lihalle. Tukholman Södersjukhusetissa on tunnistettu 50 tapausta, jossa potilas on saanut liha-allergian punkin pureman seurauksena. Oireet vaihtelevat nokkosihottumasta anafylaksiaan eli äkilliseen, hengenvaaralliseen allergiseen reaktioon. Suomalaistutkija pitää tietoa yllättävänä, mutta ei mahdottomana.

Punkki Kuva: YLE

Punkin puremat voivat aiheuttaa borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan ne voivat myös laukaista allergian punaiselle lihalle.

– Kuulostaa todella yllättävältä, punkkitutkija Antti Vaheri Helsingin yliopistosta sanoo. Hän ei kuitenkaan pidä tietoa mahdottomana.

Ruotsalaistutkimuksen mukaan potilaat ovat saaneet punaisen lilhan syömisestä allergiareaktioita nokkosihottumasta anafylaksiaan, äkilliseen, hengenvaaralliseen allergiseen reaktioon. Potilaiden kasvot ovat punehtuneet ja turvonneet. Lisäksi heillä on ollut vatsaoireita, kuten pahoinvointia, ripulia ja vatsakipuja.

– Meillä on 50 potilasta, joilla olemme todenneet liha-allergian punkin pureman jälkeen, ylilääkäri ja allergologian erityislääkäri Maria Starkhammar Tukholman Södersjukhusetista sanoo sanomalehti Dagens Nyheterissä.
"Yhteys on voimakas"

Lähes puolet on saanut anafylaksian, äkillisen ja hengenvaarallisen allergisen reaktion, joka aiheuttaa hengenahdistusta ja verenpaineen laskua. Tutkijoiden mukaan he ovat pystyneet todistamaan liha-allergian yhteyden punkin puremaan.

– Yhteys on hyvin voimakas ja uskon, että löydämme lisää tapauksia, kliinisen immunologian professori Marianne van Hage Solnan Karoliinisesta instituutista sanoo.

Ruotsalaistutkijoiden mukaan punkkien vatsasuolistokanavassa on entsyymi alfa-galaktosidaasia. Sitä on nelijalkaisissa nisäkkäissä, mutta ei ihmisissä tai apinoissa, ja tutkijat ovat todentaneet sen yhteyden liha-allergiaan.

Suomalaistutkija uskoo, että entsyymiä voi olla punkin syljessä.

– Punkin sylki, joka on ainoa, mikä punkin puremassa siirtyy. Se on kuin apteekki. Siellä on ties mitä, mitä punkki on miljoonien vuosien kehityksen aikana kehittänyt, punkkitutkija Antti Vaheri sanoo.

– On täysin mahdollista, että siellä on tällainen galaktosidaasi, hän toteaa.

Ruotsalaistutkijat löysivät ensimmäiset tapaukset vuonna 2009. Heidän mukaansa potilaat ovat kehittäneet allergian punaiselle lihalle, kuten naudan-, sian- ja lampaanlihalle.
Lue myös
DN: Svensk studie ger svar på allergigåta


http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/sven ... lergigata/




Svensk studie ger svar på allergigåta

Publicerad 2013-09-26 06:00

Fästingbett kan ligga bakom allvarlig allergi mot rött kött. Det visar en ny svensk studie.

– Vi upptäckte tre fall 2009. Nu har vi nästan 50 patienter där vi konstaterat köttallergi som är kopplad till fästingbett, säger Maria Starkhammar, överläkare och specialist i allergologi vid Södersjukhuset.
Fästingar orsakar inte bara borrelia och tbe. En ny svensk studie visar att fästingbett också kan trigga utbrott av köttallergi, en ovanlig form av födoämnesallergi. Nästan samtliga patienter som kommit till Södersjukhuset har fått nässelutslag av att äta rött kött – exempelvis nöt, fläsk- och lammkött – men många får också rodnad och svullnad i ansiktet samt magsymtom som illamående, diarré och buksmärtor.
Annons:
Nästan hälften av patienterna har också drabbats av den svåraste formen av allergisk reaktion – anafylaxi. Den kännetecknas av andningspåverkan och blodtrycksfall.
Mia Lindström är en av Maria Starkhammars patienter där man såg sambandet mellan fästingbett och utbrott av köttallergi.
– Jag åt köttfärssås och fick en kraftig allergisk reaktion cirka sex timmar senare. Det var första steget för att upptäcka att jag var allergisk mot kött. Jag hade haft känningar tidigare men ingen så kraftig reaktion, säger Mia Lindström.
Och kopplingen till fästingbett är tydlig.
– Jag är den enda i familjen som får fästingbett och har fått flera. Jag prövade att äta älggryta men tålde inte heller det.
I dag äter hon inte alls rött kött.
– Man blir expert på alternativ. Det blir mycket kyckling och en del fisk, säger Mia Lindström.
Diagnosen köttallergi är svår att ställa.
– Problemet är att ofta misstänker varken patient eller läkare att det rör sig om köttallergi. Kött är något man har ätit i hela sitt liv och förutom att man inte får symtomen varje gång man äter kött så är reaktionen till skillnad från andra allergiska reaktioner fördröjd, säger Maria Starkhammar.
Marianne van Hage, professor i klinisk immunologi vid Karolinska institutet och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, har genomfört de kliniska testerna som lett fram till att man kunnat se sambandet.
– Vi har kunnat visa att kolhydraten alpha-gal finns i fästingens magtarmkanal. Denna upptäckt har gjort att vi nu med säkerhet kan säga att det finns en koppling mellan fästingbett och köttallergi.
– Vid fästingbett finns det risk att utveckla allergiantikroppar mot alpha-gal. Alpha-gal finns förenklat hos fyrfota däggdjur men inte hos människor och apor, säger Marianne van Hage.
Samtliga av de nästan 50 patienter som Maria Starkhammar och Marianne van Hage har diagnostiserat som köttallergiker är fästingbitna.
– Sambandet är mycket starkt och jag tror att vi definitivt kommer att hitta fler. Det finns ett mörkertal av människor som har oförklarliga besvär och där förklaringen kan vara denna, säger Marianne van Hage.
Pea Nilsson
pea.nilsson@dn.se

soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

Re: Punkinpuremasta liha-allergia

Viesti Kirjoittaja soijuv » Ti Elo 12, 2014 18:20

Punkkitauti leviää: purema aiheuttaa liha-allergian


Annika Lohi
http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/201 ... luetuimmat

Punkkitauti leviää: purema aiheuttaa liha-allergian

Yhdysvalloissa on havaittu, että tietyn punkkilajin purema aiheuttaa liha-allergiaa. Vastaavia tapauksia on havaittu myös Ruotsissa.

10.8.2014 16:44

Taloussanomat

Ensimmäiset tapaukset havaittiin vasta muutama vuosi sitten, mutta viime vuosina tapausten määrä on kasvanut nopeasti Yhdysvalloissa. Asiasta uutisoi verkkolehti BusinessInsider.

Taudin aiheuttajaa kutsutaan Lone Star –punkiksi. Nimi tulee Teksasin osavaltion lipusta. Osavaltio tunnetaan lihapainotteisesta ruokaperinteestään.

Punkkia esiintyy eteläisissä osavaltioissa ja Yhdysvaltain itärannikolla. Tutkijat kuitenkin uskovat, että liha-allergiaa aiheuttavat muutkin punkit, sillä tapauksia on havaittu myös Ruotsissa, Saksassa, Ranskassa, Espanjassa, Australiassa, Japanissa ja Koreassa.

Punkki kantaa sokerityyppiä, jota ihmisen elimistössä ei ole. Samaa sokeria löytyy myös lihasta ja osasta maitotuotteita. Ruuansulatuksen kautta kulkiessa sokeri ei tuota ihmiselle mitään ongelmaa.

Punkin purema kuitenkin herättää kehon puolustusjärjestelmän, ja keho alkaa pitää lihassa ja punkissa kulkenutta sokeria vierasaineena. Se aiheuttaa allergisen reaktion seuraavalla kerralla, kun purennan saanut syö punaista lihaa ja saa elimistöönsä kyseistä sokeria. Yleensä allergiaa aiheuttavat proteiinit.


Allerginen reaktio tulee vasta noin kahdeksan tunnin kuluttua lihan syömisestä. Allergiaoireita voi hoitaa antihistamiineilla, mutta vakavammat allergiakohtaukset vaativat sairaalahoitoa.

Lääkärit eivät vielä tiedä, onko allergia pysyvä. Osalla potilaista vasta-aineiden määrä on laskenut ajan myötä. Vaikka tilanne voi hyvin olla tilapäinen, uusi purema nostaa vasta-ainetasot jälleen ylös.

Vastaa Viestiin