TS: SUOMALAISET HAKEVAT DIAGNOOSEJA ULKOMAILTA

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Sailairina
Viestit: 613
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 16:04
Paikkakunta: Kaarina

TS: SUOMALAISET HAKEVAT DIAGNOOSEJA ULKOMAILTA

Viesti Kirjoittaja Sailairina » Ma Elo 12, 2013 16:21

Turun Sanomat 10.8.2013

Punkkien välittämä borreliabakteeri ei aina näy testeissä.


SUOMALAISET HAKEVAT DIAGNOOSEJA ULKOMAILTA


Borrelioositestin negatiivinen tulos tai oireiden hoidon lopettaminen antibioottikuurin jälkeen saa suomalaiset hakemaan hoitoa muualta Euroopasta.
Tutkijan ja terveystieteen tohtorin Soile Juvosen mukaan suomalaiset hakevat apua muun muassa Puolasta, Venäjältä ja Norjasta. Suurimmassa suosiossa on Saksa, jonne myös ruotsalaiset suuntaavat hakemaan diagnooseja.
- On kummallista, että Suomessa tehtäviä testejä sanotaan yksiksi Euroopan parhaimmista, mutta potilaat virtaavat Suomesta muualle, eikä toisinpäin.
Juvonen saa kyselyitä ulkomailla tehtävistä testeistä viikoittain.
- Ihmiset ovat epätoivoisia, kun suomalaiset testit ovat osoittautuneet negatiivisiksi, vaikka punkin purema on havaittu ja oireet ovat selvät. Osalla potilaista rakko tai suolisto ei enää toimi ja työnteko on mahdotonta.

Kysymys rahasta ja arvovallasta

Juvosen mukaan useissa tapauksissa Suomessa negatiivisen testituloksen saanut henkilö saa positiivisen tuloksen muualla.
-Kaikissa maissa on käytössä vasta-ainetestit, mutta muualla Euroopassa testeissä voi olla enemän antigeenejä, jolloin testit ovat tehokkaampia. Varmaa tietoa ei kuitenkaan ole, sillä kaupalliset testit ovat liikesalaisuuksia.
Juvosen mukaan osa lääkäreistä ja tutkijoistaon kuitannut ulkomailla ja tehtävien testien olevan automaattisesti positiivisia.
- Tämä ei tietenkään ole totta. Testeihin liittyvät suuret rahasummat ja arvovalta ovat sumentaneet ihmisten ajattelua, eikä borrelioosia tarkastellaa puolueettomasti.

Virheellisiä diagnooseja

Juvosen mukaan suuret erot lääkäreiden ajattelussa ovat aiheuttaneet borrelioosin hoitoon villi-länsi-meinigin, jossa potilaan saama hoito riippuu siitä, kumpaa koulukuntaa hänen lääkärinsä sattuu edustamaan.
-Potilaitaan yksiöllisesti pitkillä antibioottikuureilla hoitavia lääkäreitä on vainottu Yhdysvalloissa, sillä vakuutusyhtiöt eivät halua maksaa pitkän hoidon aiheuttamia kustannuksia.
Juvosen mukaan samanlainen linja on näkyvissä myös Suomessa. Borrelioosi voidaan Juvosen mukaan diagnosoida virheellisesti esimerkiksi MS-taudiksi, reumaksi tai Alzheimeriksi, sillä oireet ovat samankaltaisia.
-Positiivisen testituloksen saaneille määrätään yleensä parin viikon mittainen antibioottikuuri. Jos oireet jatkuvat kuurin jälkeen, potilaalle diagnosoidaan jokin muu sairaus, sillä osa lääkäreistä uskoo, ettei borrelioosi voi uusiutua.
Juvosen mukaan tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että borrelia-bakteeri kykenee väistämään antibiootteja ja immuunipuolustusta, jolloin tauti voi palata lääkityksen loppumisen jälkeen.

RUOTSISSA KIISTELLÄÄN UUSISTA TESTIMAHDOLLIDOLLISUUKSISTA

Ruotsissa käydään kiistaa borrelioosin uusista diagboosimenetelmistä. Ruotsalaislehti Dagens Nyheterin mukaan sadat ruotsalaiset käyvät vuosittain hankkimassa borrelioosidiagnoosin ulkomailla, koska Ruotsissa tehtävät testit eivät ole tarpeeksi tarkkoja. Laaja kritiikki on pakottanut viranomaiset pohtimaan uusia keinoja tartunnan havaitsemiseksi.
Ruotsalaislääkärit ovat yhtä mieltä siitä, että nykyisin käytössä oleva testi ei ole tarpeeksi luotettava. Toisaalta jo olemassa olevat vaihtoehtoiset keinot eivät myöskään saa suurta kannatusta.
Useat lääkärit Euroopassa kyseenalaistavat esimerkiksi Saksassa käytössä olevan testin, jossa verikokeen avulla selvitetään immuunijärjestelmän muutoksia.
Testeissä tutkintaan erityisesti CD57-arvoja, jotka ovat borrelioosia sairastavilla henkilöillä erittäin matalia.
Osa Dagens Nyheterin haastattelemista lääketieteen asiantuntijoista pitää CD57-testiä puhtaana huiputuksena, sillä arvot voivat nousta myös muiden sairauksien yhteydessä.
Norjan tapaa etsiä borrelia-bakteereja mikroskoopin avulla veri- ja ihonäytteistä ruotsalaislääkärit pitävät puolestaan epätieteellisenä.

Vastaa Viestiin