YLE AKUUTTI: Nyt puree punkki

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

YLE AKUUTTI: Nyt puree punkki

Viesti Kirjoittaja soijuv » Ti Kesä 11, 2013 11:17

ttp://ohjelmat.yle.fi/akuutti/nyt_puree_punkki


Tämä kesä suosii punkkeja. Heinikoissa piilevä vihulainen päätyy huomaamattomasti ihmisen riesaksi, jos ei hoksaa varoa. Punkkien levittämistä taudeista toipuminen voi viedä pitkään, ja oireet saattavat haitata normaalia elämää kauan - joskus jopa koko loppuelämän.

Punkit eli puutiaiset levittävät Suomessa lähinnä kahta eri tautia, borrelioosia ja TBE-viruksen aiheuttamaa puutiaisaivotulehdusta. Borrelioosia voidaan hoitaa antibiootein, mutta puutiaisaivotulehdukseen ei ole täsmälääkettä. Viimesyksyisten tilastojen (THL) mukaan 43 suomalaisella on diagnosoitu punkkien levittämän TBE-viruksen jäljiltä puutiaisaivokuume.

Borrelioosiin sairastuu puolestaan vuosittain jopa pari tuhatta ihmistä, joista suurimmalla osalla tauti havaitaan iho-oireiden perusteella. Punkin pureman ympärille ilmestyy punertava rengas, jonka perusteella lääkäri määrää yleensä antibioottikuurin. Arviolta vain kaksi sadasta borreliabakteeria kantavan punkin puremasta aiheuttaa varsinaisen infektion. Kaikki punkit eivät kuitenkaan kanna tätä bakteeria, mutta mielenrauhan vuoksi lääkärin juttusilla voi käydä.
Varotoimenpiteet avuksi

Varotoimenpiteitä ovat pitkät lahkeet, hihat ja umpinaiset kengät. Vaikka itse ei punkkien suosimissa heinikoissa liikkuisikaan, voi kiusankappale kulkeutua ihmiseen myös lemmikkieläimen mukana. Ennen nukkumaanmenoa on siis hyvä syynätä niin lapset kuin aikuisetkin, kissoja ja koiria unohtamatta. Jos ihoon on porautunut verta imevä kyytiläinen, kannattaa se poistaa varovasti apteekista saatavilla punkkipihdeillä. Monesti punkin purema jää kuitenkin huomaamatta, eikä aiheuta välttämättä mitään oireita. Kaikki punkit eivät siis tauteja kanna.

Borrelioosin merkki on usein punainen rengas iholla. Se ilmestyy noin viikon kuluessa puremasta, ja voi levitä muutamassa päivässä hyvin laajallekin alueelle. Silti vain noin puolet borrelioosiin sairastuneista havaitsee muutoksen ihollaan. Viikon parin kuluessa voi ilmetä flunssan kaltaisia oireita ja vaeltavia nivelkipuja, ellei lääkehoitoa ole aloitettu heti.

TBE-virukseen iho ei reagoi. Virus aiheuttaa yleensä äkillisen ja voimakkaan sairastumisen. Tavallisesti ensin tulee kuumeoireita, jotka voivat alkuvaiheessa olla hyvin lieviä.

– Suurella osalla potilaista tauti päättyykin tällaiseen kuumeiluun, on vähän huonoa oloa ja lieviä infektio-oireita, mutta osa potilaista saa sitten muutaman päivän lieväoireisemman jakson jälkeen tämän varsinaisen puutiaisaivokuumetaudin. Se on yleensä voimakasoireinen tauti, johon liittyy kovaa kuumetta, päänsärkyä, voi olla niskajäykkyyttä, hermostollisia oireita, huimausta ja liikkumisvaikeuksia. Tavallisesti potilaat kyllä hakeutuvat näiden oireiden perusteella päivystykseen, kertoo Länsi-Pohjan keskussairaalan infektiolääkäri Ulla Kaukoniemi.

Borrelioosi voi olla aluksi oireeton, mutta myös se voi aiheuttaa kuumetta ja päänsärkyä. Kuukausia myöhemmin saattaa kehittyä muitakin oireita, kuten kasvohalvaus tai aivokalvontulehdus.

Myös vaihtelevat nivel- ja lihaskivut ovat tyypillisiä oireita borrelioosin leviämisvaiheessa. Lisäksi kroonistunut tauti voi aiheuttaa nivel-, sydän- ja silmätulehduksia. Nämäkin vaiheet hoidetaan antibioottikuurilla.
Puutiaisaivokuumepotilaan hoito

Jokaisen puutiaisaivokuumepotilaan hoito mietitään erikseen oireiden mukaan. Toisin kuin Borreliaan, TBE-virukseen antibiootit ei pure.

– Se riippuu tietysti vähän oireiden voimakkuudesta. Mitään varsinaista täsmälääkettä tähän TBE-virukseen ei ole olemassa, joten puutiaiskuumepotilasta hoidetaan oireiden mukaisesti sairaalassa noin parisen viikkoa, joskus jopa pitempään, Kaukoniemi sanoo.

Puutiaisaivokuumeesta toipuminen on usein pitkällinen prosessi, mutta joskus oireet voivat jäädä myös pysyviksi.

– Kestää viikkoja ennen kuin potilas on normaalissa kunnossa ja joskus jopa kuukausia. Joissakin harvoissa tapauksissa potilaalle saattaa jäädä jotakin hermostollisia oireita, huimausta, muistihäiriöitä, keskittymishäiriöitä ja tämän tyyppisiä oireita jopa pysyvästi, Ulla Kaukoniemi lisää.
Rokotteesta suojaa

TBE-virusta vastaan on olemassa rokote. Täksi kesäksi siitä ei ehdi vielä suojaa saada, mutta seuraavaa vuotta varten rokotuksia voi halutessaan jo kaavailla. Kaikille se ei kuitenkaan ole tarpeellinen. Rokotteen kannalla on myös infektiolääkäri Ulla Kaukoniemi, mutta ainoastaan siinä tapauksessa, jos TBE-riski on todellinen. Punkkien levittämään borreliaan rokotteella ei ole mitään tehoa.

– Rokotussarja koostuu kolmesta rokotuksesta. Toinen rokotus otetaan kuukauden päästä ensimmäisestä ja sillä saa ensimmäiseksi kesäksi noin 90 prosentin suojan. Kolmas rokotus otetaan sitten seuraavana talvena. Sen rokotuksen teho kestää potilaasta riippuen kolmesta viiteen vuoteen ja sen jälkeen pitää ottaa tehoste. Kolmannen rokotteen jälkeen suoja on lähes sataprosenttinen, mutta ihan sataprosenttista suojaa ei käytännössä millään rokotteella saavuteta, Kaukoniemi selventää.

– Mutta täytyy muistaa, niin kuin kaikkien rokotteiden kohdalla, että turhaa rokottamista kannattaa välttää. Jos ei ole riskiä, ei ole mitään syytä ottaa myöskään tätä TBE-rokotetta, Ulla Kaukoniemi vielä muistuttaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta voi tarkistaa ne alueet, joissa puutiaisaivokuumeriski on todellinen. Sieltä löytyy myös kartta punkkien levinneisyydestä.

Sheila
Viestit: 10
Liittynyt: Ma Tammi 05, 2015 12:58
Paikkakunta: Naantali

Re: YLE AKUUTTI: Nyt puree punkki

Viesti Kirjoittaja Sheila » Ma Tammi 19, 2015 08:56

TBE-rokotuksesta:
- onko tietoa, voiko jo borrelioosiin sairastunut ottaa TBE-rokotteet suht turvallisesti?

Kutitus
Viestit: 66
Liittynyt: La Tammi 18, 2014 06:38

Re: YLE AKUUTTI: Nyt puree punkki

Viesti Kirjoittaja Kutitus » Ma Tammi 19, 2015 09:01

Jäsenfoorumin puolella on hieman keskustelua Ticovacista. ;)

Vastaa Viestiin