RIKETSIOOSIA PUNKEISSA

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit: 3150
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

RIKETSIOOSIA PUNKEISSA

Viesti Kirjoittaja soijuv » Ti Kesä 11, 2013 10:52

Punkki voi tartuttaa riketsian

http://www.apteekkari.fi/uutiset/yksitt ... tsian.html


07.06.2013 13:16

Ihminen voi saada punkin puremasta Rickettsia helvetica -bakteerin aiheuttaman infektion Suomessakin.

Uppsalalainen tutkijaryhmä on saanut selville, että joka kymmenes ruotsalainen punkki kantaa R. helveticaa. Infektion oireita ovat korkea kuume, päänsärky sekä lihassärky. Vakavimmillaan infektio voi johtaa aivokalvontulehdukseen tai sydänlihastulehdukseen.

Molekyylibiologi, Uppsalan yliopiston tutkija Karin Elfving kehotti Dagens Nyheter-lehdessä punkinpuremasta oireita saaneita tutkituttamaan itsensä myös R. helvetican varalta, jos borrelioositesti antaa negatiivisen tuloksen.

Elfving kuitenkin huomauttaa, että vielä ei tiedetä kuinka moni lopulta sairastuu R. helveticaa kantavien punkkien puremien seurauksena.

Tutkijoiden mukaan R. helvetica on ainut luonnossa yleisesti esiintyvä punkkien kantama riketsiabakteeri. Sitä löytyy punkeista ympäri Ruotsia.

Todennäköistä Suomessakin

Mitä todennäköisimmin R. helveticaa löytyy Suomenkin luonnosta, arvioi zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta. Bakteerin esiintyvyydestä tai vaarallisuudesta ihmiselle ei kuitenkaan ole tarkkaa tietoa.

- En ole kuullut, että kukaan Suomessa olisi diagnosoinut tällaista infektiota, Vapalahti sanoo.

Tyypillisesti suomalaisilla tavattavat riketsiat on saatu puutiaisen puremasta Etelä-Afrikassa. Toinen tunnettu riketsia on Kalliovuorten pilkkukuume, joka leviää puutiaisten välityksellä Amerikassa, ja on taudinkuvaltaan vaarallinen.

R. helvetica ei ole kovin patogeeninen. Riketsioita levittävät puutiaisten lisäksi myös kirput ja täit, joten ne ovat yleisiä taudinaiheuttajia. Infektion voi hoitaa doksisykliinillä.

MINNA SVENSK ja ERJA ELO

Vastaa Viestiin