Loputon talvi, vähemmän punkkeja

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit: 3150
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

Loputon talvi, vähemmän punkkeja

Viesti Kirjoittaja soijuv » Su Huhti 07, 2013 09:14

http://yle.fi/uutiset/loputtomassa_talv ... at/6567035

Luonto 5.4.2013 klo 15:46 | päivitetty 5.4.2013 klo 15:57

Loputtomassa talvessa hyväkin puoli - punkit vähenevät

Punkinpuremia pelkääville ihmisille pitkään jatkuva talvi on hyvä uutinen.

Punkki Punkit levittävät borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Kuva: YLE

Kylmä kevät vähentää puutiaisten määrää luonnossa. Tämä vähentää ensi kesänä puutiaisaivokuumeeseen sairastumisen riskiä, kertovat Ruotsin teleision SVT:n haastattelemat asiantuntijat.

Punkit kaivautuvat syvälle maahan talven ajaksi. Mitä kylmempää on, sitä syvemmälle niiden on mentävä. Pitkään jatkuva vähäluminen kylmä kausi tappaa puutiaisia runsain mitoin, kertoo Örebron yliopiston tutkija Magnus Johansson.

Punkkien levittämän puutiaisaivokuumeen eli TBE:n riski riippuu kuitenkin enemmän TBE-viruksen elinolosuhteista kuin punkkien määrästä.

Jotta TBE-virus voisi levitä uusille alueille, on punkintoukkien ja nymfien voitava asettua samaan isäntäeläimeen, jotka useimmiten ovat jyrsijöitä. Tällöin virus voi siirtyä punkkiyksilöstä toiseen. Jotta siirtymistä tapahtuisi paljon, on sääolosuhteiden oltava sopivat. Lämmin kevät on sekä punkeille ja virukselle otollisinta leviämisaikaa.

Punkkikausi on itse asiassa jo alkanut. Tutkijan mukaan punkit ryömivät ulos koloistaan heti, kun ilma lämpenee muutamaan plusasteeseen.
Lisää aiheesta
SVT: Få fästingar tack vare kylan

Vastaa Viestiin