IS: Yhä useampi sai punkkitaudin

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

IS: Yhä useampi sai punkkitaudin

Viesti Kirjoittaja Bb » Ti Syys 11, 2012 18:24

Ilta-Sanomat 10.9.2012

Yhä useampi sai punkkitaudin

TERVEYS: Puutiaisten levittämä borrelioosi on yleistynyt koko 2000-luvun. Kulunut kesä oli ennätyksellisen vaikea.

PUNKKITAUDIT ovat levinneet vikkelästi kuluneena kesänä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tartuntatautitilastojen mukaan borrelioosia on tänä vuonna ensimmäisen kerran diagnosoitu yli sata kertaa sekä toukokuussa, kesäkuussa että heinäkuussa. Aikaisemmin sadan diagnoosin raja on mennyt rikki vain heinäkuussa.

Koko 2000-luku on ollut hurjan kasvun aikaa puutiaisten levittämälle borrelioosille. THL:n tilastotietojen mukaan tartuntojen määrä on yli kaksinkertaistunut vuosituhannen alusta. Vuonna 2011 yllettiin ennätyslukemiin tartuntojen määrässä, eikä tämä vuosi näytä tuovan muutosta.

- Jatkuvassa nousussahan nämä tapaukset ovat. On mielenkiintoista nähdä, mihin tänä vuonna päädytään, sanoo THL:n tartuntatautien ylilääkäri Markku Kuusi.

- On vielä vähän aikaista sanoa tästä vuodesta, mutta pitkällä aikavälillä on mennyt niin, että kasvutrendiä on ollut. Karkeasti arvioituna diagnoosien määrät ovat kaksinkertaistuneet kymmenessä vuodessa, arvioi puolestaan Turun yliopistollisen keskussairaalan infektioylilääkäri Jarmo Oksi.

BORRELIOOSIN kasvu on näkynyt kaikkein voimakkaimmin vanhemmissa ikäluokissa. Esimerkiksi yli 65-vuotiaiden ryhmässä tartuntoja oli vuonna 2011 yhteensä yli kolme kertaa enemmän kuin vuonna 2003.

Borrelioosin leviämisen tarkkoja syitä ei tunneta, mutta syyn epäillään olevan puutiaiskannan kasvu, joka johtuu mahdollisesti ilmastonmuutoksesta.

- Taustalla ovat mahdollisesti ilmaston muutokset. Keski-Euroopassa tauti on samaan aikaan siirtynyt ylöspäin vuoristossa, kertoo Helsingin yliopiston Haartman-instituutin virologian professori Olli Vapalahti.

Myös toinen punkkien levittämä tauti puutiaisaivokuume on levinnyt viime vuosien aikana.

- Tapauksia on kertynyt Turunmaan saariston alueelta selvästi aikaisempaa enemmän. Tauti on siellä tullut lähemmäs rannikkoa, kun aikaisemmin se oli ulkosaariston tauti, kuvailee Jarmo Oksi.

LASSI LAPINTIE

4 faktaa

1. Borrelioosi eli Lymen tauti on kuppabakteerille sukua olevan borreliabakteerin aiheuttama infektiosairaus.

2. Taudin varhaisvaihe voi olla oireeton tai muistuttaa flunssaa. Tartunta näkyy usein punoittavana läiskänä ihossa punkin puremakohdan ympärillä.

3. Hoitamattomana tauti voi myöhäisvaiheessa aiheuttaa vakavia hermostollisia oireita, kuten kasvojen halvaantumista tai aivotulehduksia.

4. Toisin kuin puutiaisaivokuumeen kohdalla, borrelioosia vastaan ei ole rokotusta. Se voidaan kuitenkin varhaisessa vaiheessa hoitaa antibiooteilla.

> Oikeat määrät suurempia

THL:N tietokanta borrelioositapauksista pitää sisällään vain verikokeella todetut diagnoosit. Tartunnan saaneiden oikea määrä on kuitenkin moninkertaisesti suurempi.

TYKS:n ylilääkäri Jarmo Oksin arvion mukaan tartuntojen todellinen määrä on karkeasti arvioiden neljä kertaa niin suuri, kuin THL:n tietokantaan kirjattu luku. THL:n Markku Kuusi on samoilla linjoilla.

- Se nelinkertainen määrä kuulostaa ihan uskottavalta. Tietokantaan tulevat vain verikokeista varmistetut tapaukset, mutta suurin osa diagnooseista tehdään iho-oireiden perusteella, Kuusi kertoo.


(P.S. Juttuun kuuluu myös kaksi kuvaa: THL:n tilastopalkit sekä kuva punkista. Teknisistä syistä en pysty liittämään niitä tähän.)

Vastaa Viestiin