TV 1 PUNKIT JA BORRELIOOSI

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
borrelioosi

TV 1 PUNKIT JA BORRELIOOSI

Viesti Kirjoittaja borrelioosi » Ma Touko 14, 2012 19:36

Suomalainen ohjelma punkeista ja borrelioosistahttp://www.youtube.com/watch?v=L3xHd275 ... e=youtu.be

JA

http://www.dailymotion.com/en/relevance ... eo=x10yn5c

SUOMEN VAARALLISIN PETO?

Punkki eli puutiainen on levinnyt jo miltei koko Suomeen, ja ensi kesästä ennustetaan punkeille suotuisaa. Tämän illan Inhimillisessä tekijässä puhutaan tuosta pienestä pedosta ja etenkin sen aiheuttamista sairauksista.

Silminnäkijä-ohjelman tuottaja Hannele Valkeeniemi oli perheensä kanssa kesällä 2009 leirillä Virossa, kun leirin jälkeen alkoi tulla outoja oireita. Kova, paheneva päänsärky, rajun flunssan tapaiset vilunväristykset ja väsymys veivät Hannelelta jalat alta. Hän kuvaa vaipuneensa ikäänkuin koomaan. Samaan aikaan vasempaan rintaan alkoi nousta punainen ihottuma. Koska oli tiedossa, että leirialueella oli paljon punkkeja, Hannele arvasi, että nyt on kyse borrelioosista. Lapset oli tarkistettu joka ilta punkkien varalta. Itseään ei sitten muistanut tutkia, Hannele sanoo.

Hannelen kunto heikkeni nopeasti, ja terveyskeskuksesta annettiin antibiottikuuri ensiavuksi. Lääkäri kuitenkin sivuutti päänsäryn ja väsymyksen kokonaan. Oireet sopivat sekä borreliosiin että aivokuumeeseen. Hannele sanoo, ettei oikeastaan edes osannut pelätä, että mitä tästä seuraa. Väsymys oli niin kova, että hän ainoastaan halusi nukkua.

Terveystieteen tohtori Soile Juvonen on tutkinut punkkeja ja niiden aiheuttamia sairauksia parinkymmenen vuoden ajan. Soilen mukaan punkkia voi ja pitääkin pitää vaarallisena. Punkin levittämä borrelia-bakteeri on nimittäin erittäin älykäs ja sitkeä bakteeri, jota läydettiin 5000 vuotta vanhasta jäämies Ötzistäkin. Bakteeri pystyy piiloutumaan, olemaan levossa ja aktivoitumaan uudestaan. Borrelioosin tekee hankalaksi se, että oireet ovat hyvin monimuotoiset ja yksilölliset. Punainen ihottuma puremakohdassa on varma merkki, mutta kaikki eivät ihottumaa saa. Joku saa lievän flunssantapaiset oireet, toiset taas miltei halvaantuvat. Puutiasaivokuume on borrelioosia harvinaisempi. Sitä vastaan on myös rokote.

Lääkäreiden ja tutkijoiden kesken vallitsee iso erimielisyys siitä, kroonistuuko borrelioosi. Toisten mielestä antibiottikuuri auttaa kertaheitolla, toisten mukaan taas monet vuosien mittaan tulevat oireet ovat samaa sairautta. Marjatta Vuori on sairastanut miltei koko elämänsä, on tulehduksia, liikkumisongelmia, kömpelyyttä, vaikeuksia lukemisessa ja kirjoittamisessa. Hän vietti lapsena kesiä Turun saaristossa ja sanoo muistavansa punkit hyvin. Eräänä kesänä sinnikäs punkki tarttui päälakeen ja sen jälkeen sairastelu alkoi. Vasta vuonna 1999 verikokeessa löytyi borrelia-bakteeri. Marjatta joutuu käyttämään pyörätuolia ja työelämä sai pitkän sinnittelyn jälkeen jäädä.

Sekä Hannele että Marjatta ovat hankkineet itse tietoa borrelioosista. Vaikka Hannele arvelee, että lääkärit eivät katso hyvällä hänen kaltaistaan netistä itse diagnoosia hakevaa ihmistä, hän on sitä mieltä, että muuten tietoa ei kovin hyvin saa. Marjatta aloitti kirjastoista, ja nyt hän keskustelee netissä myös kohtalotovereiden kanssa.

Mitä Hannele sitten ajattelee tulevaisuudesta? Hän sanoo, että on täysin tietoinen siitä, että tämä ei välttämättä ollut tässä, vaikka oireet ovatkin nyt rauhoittuneet. Voi olla että uusia vaivoja tulee, mutta ainakin silloin tietää, mistä ne johtuvat. Perhe matkaa taas tulevanakin kesänä leirille, jokaisella on rokotus puutiaisaivokuumetta vastaan, ja entistä tarkempia ollaan punkkisyynien kanssa. Elämää ei kuitenkaan voi rakentaa sen varaan, että pelkää, Hannele muistuttaa.

Ohjelmaan on saatavana suomenkielinen tekstitys ja se on katsottavissa YLE Areenassa.

Tuotanto: Anne Flinkkilä, YLE Asia.[/b]
Viimeksi muokannut borrelioosi, Ti Kesä 05, 2012 09:09. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

borrelioosi

Viesti Kirjoittaja borrelioosi » La Touko 19, 2012 06:41

Punkkiohjelma uusitaan sunnuntaina klo 17.10 TV 1:ssä. Ohjelmasta on maininta YLEn juttuarkistossa. Sivulla voi käydä myös kommentoimassa aihetta.


http://tv1.yle.fi/juttuarkisto/tasta-pu ... lisin-peto


Tästä puhutaan

Inhimillinen tekijä: Suomen vaarallisin peto?

Julkaistu maanantaina 14.05.2012 4 24

Seuraavaksi televisiossa

Su 20.5.2012 klo 17.10 Yle TV1
Inhimillinen tekijä


Edellinen

Pe 18.5.2012 klo 22.00 Yle TV1
Inhimillinen tekijä


Katso kaikki lähetystiedot

Punkeista puhuvat toimittaja Anne Flinkkilä (vas.) ja Hannele Valkeeniemi, Soile Juvonen ja Marjatta Vuori.

TV1 perjantaina 18.5. klo 22.00 - 22.50

Yle Areenassa 30 päivää

Punkki eli puutiainen on levinnyt jo miltei koko Suomeen, ja ensi kesästä ennustetaan punkeille suotuisaa.

Inhimillinen tekijä puhuu pienestä pedosta ja sen aiheuttamista sairauksista.


Borrrelioosi vai aivokuume?

Silminnäkijä-ohjelman tuottaja Hannele Valkeeniemi oli perheensä kanssa kesällä 2009 leirillä Virossa, kun leirin jälkeen alkoi tulla outoja oireita.

Kova, paheneva päänsärky, rajun flunssan tapaiset vilunväristykset ja väsymys veivät Hannelelta jalat alta. Hän kuvaa vaipuneensa kuin koomaan. Vasempaan rintaan nousi punainen ihottuma.

Leirialueella oli paljon punkkeja, ja Hannele arvasi, että nyt on kyse borrelioosista. ?Lapset oli tarkistettu joka ilta punkkien varalta. Itseään ei sitten muistanut tutkia?, Hannele sanoo.

Hannelen kunto heikkeni nopeasti. Terveyskeskuksesta annettiin antibioottikuuri ensiavuksi. Lääkäri sivuutti päänsäryn ja väsymyksen. Oireet sopivat sekä borrrelioosiin että aivokuumeeseen.

Hannele sanoo, ettei osannut edes pelätä, että mitä tästä seuraa. Väsymys oli niin kova, että hän halusi ainoastaan nukkua.


Älykäs ja sitkeä bakteeri

Terveystieteen tohtori Soile Juvonen on tutkinut punkkeja ja niiden aiheuttamia sairauksia parinkymmenen vuoden ajan.

Punkkia voi ja pitääkin pitää vaarallisena.

Punkin levittämä borrelia-bakteeri on erittäin älykäs ja sitkeä bakteeri, jota löydettiin 5000 vuotta vanhasta jäämies Ötzistäkin. Bakteeri pysty piiloutumaan, olemaan levossa ja aktivoitumaan uudestaan.

Borrelioosin tekee hankalaksi se, että oireet ovat hyvin monimuotoiset ja yksilölliset. Punainen ihottuma puremakohdassa on varma merkki, mutta kaikki eivät ihottumaa saa.

Joku saa lievän flunssantapaiset oireet, toiset taas miltei halvaantuvat.

Puutiasaivokuume on borrelisoosia harvinaisempi. Sitä vastaan on myös rokote.

Lääkäreiden ja tutkijoiden kesken vallitsee iso erimielisyys siitä, kroonistuuko borrelioosi. Toisten mielestä antibiottikuuri auttaa kertaheitolla, toisten mukaan vuosien mittaan tulevat oireet ovat samaa sairautta.


Punkki päälaessa

Marjatta Vuori on sairastanut miltei koko elämänsä. Hän kärsii tulehduksista, liikkumisongelmista, on kömpelyyttä, vaikeuksia lukemisessa ja kirjoittamisessa.

Marjatta vietti lapsena kesiä Turun saaristossa ja sanoo muistavansa punkit hyvin. Eräänä kesänä sinnikäs punkki tarttui päälakeen ja sen jälkeen sairastelu alkoi.

Vasta vuonna 1999 verikokeessa löytyi borrelia-bakteeri. Marjatta joutuu käyttämään pyörätuolia ja työelämä sai pitkän sinnittelyn jälkeen jäädä.


Koko ajan ei voi pelätä

Hannele ja Marjatta ovat hankkineet itse tietoa borrelioosista. Hannele arvelee, että lääkärit eivät katso hyvällä hänen kaltaistaan netistä itse diagnoosia hakevaa ihmistä. Hän on sitä mieltä, että muuten tietoa ei kovin hyvin saa.

Marjatta aloitti kirjastoista, ja nyt hän keskustelee netissä myös kohtalotovereiden kanssa.

Mitä Hannele sitten ajattelee tulevaisuudesta? Hän sanoo, että on täysin tietoinen siitä, että tämä ei välttämättä ollut tässä, vaikka oireet ovatkin nyt rauhoittuneet. Voi olla että uusia vaivoja tulee, mutta ainakin silloin tietää, mistä ne johtuvat.

Perhe matkaa tulevanakin kesänä leirille, jokaisella on rokotus puutiaisaivokuumetta vastaan, ja entistä tarkempia ollaan punkkisyynien kanssa.

Elämää ei kuitenkaan voi rakentaa sen varaan, että pelkää?, Hannele muistuttaa.

Ohjelman toimittaa Anne Flinkkilä.

Inhimillinen tekijä jää tauolle. Syyskuun 7. päivänä samalla ohjelmapaikalla alkaa Maarit Tastulan toimittama ohjelma Seitsemäs taivas. Inhimillinen tekijä palaa ruutuun vuoden 2013 alussa.

soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

Re: TV1 Inhimillinen tekijä:ONKO PUNKKI SUOMEN VAARALLISIN P

Viesti Kirjoittaja soijuv » Su Touko 26, 2013 19:32PUNKKI - SUOMEN VAARALLISIN PETO?

http://youtu.be/L3xHd275GGQ

Vastaa Viestiin