YLE TURKU: PUNKKIEN LEVITTÄMÄT TAUDIT PELOTTAVAT

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Tiina
Viestit: 333
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 22:51
Paikkakunta: Kotka

YLE TURKU: PUNKKIEN LEVITTÄMÄT TAUDIT PELOTTAVAT

Viesti Kirjoittaja Tiina » Pe Elo 05, 2011 09:36

http://yle.fi/alueet/turku/2011/08/punk ... origin=rss

Punkkien levittämät taudit pelottavat

YLE TURKU

Julkaistu 4.8.2011

Punkkien runsas määrä näkyy apteekeissa, joissa punkkeja karkoittavat tuotteet käyvät hyvin kaupaksi. Punkkeja käydään myös poistattamassa terveyskeskuksessa, vaikka poisto onnistuu kotikonsteinkin. Puutaisiaivokuumetapauksia on paljon rokotuksista huolimatta, kun taas Lymen borrelioosia on ollut viime kesää vähemmän.

Punkit aiheuttavat pelkoa. Monet menevät poistattamaan punkkia terveyskeskukseen varmuuden vuoksi, vaikka tämäntapaisia oireita ei olisikaan. Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jane Marttila kehottaa poistamaan punkit itse ja saapumaan vastaanotolle vasta, jos oireita ilmenee.

- Tietysti sen ymmärtää, jos on kyse vanhuksesta tai sellaisesta, joka ei oikein näe koko punkkia. Silloin totta kai saa tulla ja tarvitseekin tulla apua hakemaan. Yleensä punkinpoisto onnistuu kotikonstein ihan helposti, kertoo lääkäri Jane Marttila.

Apteekissa punkkituotteilla kova kysyntä
Turkulaisessa apteekissa hysteria on pinnassa. Jopa apteekin henkilökuntaa on pyydetty poistamaan punkkeja. Apteekkari Risto Kanerva vakuuttaa, että punkit otetaan pois, vaikka se ei apteekin toimenkuvaan kuulukaan.

- Kyllä jotkut tulevat näyttämään borrelioosi-epäilyäkin eli ihottumaa punkinpureman ympärillä. Silloin ohjaamme tietenkin lääkärin hoitoon.

Punkkipihdit ja pinsetit ovat välillä jo loppuneet ja punkinkarkotuspyyhkeitä myydään kymmeniä paketteja viikossa. Myös punkkitestit käyvät kaupaksi.

- Punkeista ja punkin levittämistä taudeista puhutaan paljon ja ihmiset ovat niistä tietosia. Kyllä tässä vähän hysteriaakin on.

Apteekkiin on kantautunut hyviä kokemuksia karkotteista. Ne eivät tietenkään anna täyttää suojaa.

- Jos kieriskelet alasti heinikossa, niin varmaan saat punkkeja karkotteista huolimatta, naurahtaa kanerva.

Punkkipelko on lääkärin mielestä aiheellinen
Turkulainen Veera Palinsaari myöntää avoimesti pelkäävänsä punkkeja.

- Minä kammoksun niitä yli kaiken. Käyn paljon saaristossa ja silloin on pakko pitää pitkiä housuja. Tänä kesänä olen joutunut nyppimään punkkeja miehestäni, joka on armeijassa, kertoo Palinsaari.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekisterin mukaan viime vuonna borrelioositartuntoja oli lähes 1500. Tältä kesältä borrelioosin huippukausi on vielä edessä. Niiitä on havaittu vasta lähes 400. Puutiaisaivokuumetapauksia on sen sijaan ollut aikaisempia vuosia enemmän. Lääkäri Jane Marttila ymmärtää, miksi punkkeja pelätään.

- Osittain pelkoon on aihettakin. Punkkien aiheuttamat taudit ovat pahoja, jos ne ihan pahoiksi menevät. Puutiaisaivokuumeeseen on ehkäisynä rokote. Jos liikkuu paljon punkkialueella, kyllä se rokote on ihan asianmukaista ottaa, neuvoo Marttila.

YLE Turku / Minna RosvallKuuntele myös artikkelisivulta:

Punkit aiheuttavat hysteriaa (5:06)

Tiina
Viestit: 333
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 22:51
Paikkakunta: Kotka

Viesti Kirjoittaja Tiina » Pe Elo 05, 2011 09:45

"Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekisterin mukaan viime vuonna borrelioositartuntoja oli lähes 1500."

Jälleen kerran on mainittava, että tässä virallisessa tartuntatautirekisterin tilastolukemassa on mukana vain ja ainoastaan laboratoriodiagnostiikalla todetut Borrelia-tartunnat. Tuhannet ilman vasta-ainekokeita ihomuutoksen perusteella borrelioosiksi diagnosoidut tapaukset puuttuvat tästä luvusta täysin.

Borrelia-tartuntojen tilastointiin tulisi pikaisesti kehittää uusi menetelmä, jotta päästäisiin lähemmäksi todellista vuosittaista tartuntamäärää.

Vastaa Viestiin