KALLISTA HOITOA BORRELIOOSIIN

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Bb
Viestit: 1820
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 23:13

KALLISTA HOITOA BORRELIOOSIIN

Viesti Kirjoittaja Bb » Ke Elo 03, 2011 15:58

http://www.barometern.se/nyheter/dyr-va ... Nyheter%29


Kallista hoitoa borrelioosiin


(Kuva: JAN COLLSIÖÖ)


NYHETER 2011-05-05 / Päivitetty 2011-05-05


Kymmenisen tuhatta ruotsalaista sairastuu vuosittain borrelioosiin ja lukumäärä kasvaa. Useimmissa tapauksissa sairaus on helposti hoidettavissa. Mutta jotkut potilaat saavat pysyviä vaivoja ja käyttävät suuria summia hoitoihin, joita kunnat eivät halua maksaa.

Nils Fridéniä puri punkki ja hän sai borrelioosin vuonna 2008. Hän sai silloin yhden viikon pituisen antibioottikuurin. Borrelioosi tuntui hävinneen, mutta sitten alkoivat uudet, vaikeammat oireet: voimakas päänsärky, viiltävät kivut hampaissa ja niskassa, nivelkivut, yliherkkyys valolle ja äänille ja äärimmäinen väsymys. Nils Fridén sai silloin uuden kuurin.

- Ongelmana oli vain se, että kun lopetin antibioottien käytön, tulivat oireet takaisin. Kun otin yhteyttä terveydenhoitoon, minulle sanottiin että ne ovat jäännösoireita, jotka tulisivat laantumaan.

Mutta hän tuli päinvastoin sairaammaksi.

- Lopulta pystyin juuri ja juuri nousemaan sängystä. En jaksanut enää mitään, sanoo Nils Fridén.

Borrelioositapaukset yleistyvät Ruotsissa. Suomessa, jossa niitä tilastoidaan, lisääntyivät ilmoitetut tapaukset 60 prosentilla vuosien 2000 ja 2010 välillä.

Enemmistö tartunnan saaneista saa ihoborrelioosin, joka useimmiten voidaan parantaa lyhyemmällä hoidolla. Lääkeviraston mukaan infektio häviää kahden-kolmen viikon antibioottikuurilla. Mutta on potilaita, jotka Nils Fridénin lailla saavat pysyviä ongelmia. Lääkeviraston mukaan on kiistanalaista eikä ole näytetty toteen, että pitemmät antibioottikuurit tehoaisivat näihin vaivoihin. Sen tähden kunnat eivät korvaa tällaisia hoitoja.

TBE- ja borrelioosipotilasyhdistyksen mukaan käynnissä on "hoitoskandaali hiljaisuudessa". Yhdistyksen mielestä hoidon pitäisi olla pitempi ja aggressiivisempi. Monet ruotsalaiset potilaat maksavat itse hoidostaan mm. Saksassa. Siellä useat klinikat tarjoavat pitempiä antibioottihoitoja, joiden avulla monet katsovat pääsevänsä parempaan kuntoon.

- Monet tarttuvat varmaan siihen oljenkorteen, ja kunnioitan sitä täysin, mutta sairaudenhoitomme on vaikea ryhtyä sellaiseen, minkä vaikutuksesta ei ole osoitettu näyttöä, sanoo Lars Lindqvist, Karoliinisen instituutin infektiotautien professori.

Nils Fridén päätti tarttua mahdollisuuteen. Hän oli kaksi kuukautta antibioottikuurilla saksalaisella klinikalla. Pikkuhiljaa kivut alkoivat lientyä ja hän piti itseään oireettomana. Mutta lopettaessaan kuurin hän tuli taas sairaammaksi.

Hän on nyt saanut lääkäriltä lähetteen ruotsalaiselle yksityisklinikalle päivittäisten suonensisäisten antibioottiannosten saamiseksi. Hän on sitä mieltä, että hoito auttaa häntä pääsemään kivuista ja hän työskentelee nykyään osa-aikaisesti. Mutta lääkeannokset maksavat useita satoja kruunuja päivässä, ja hän sekä kourallinen muita samassa hoidossa klinikalla käyviä potilaita maksavat nämä rahat omasta pussistaan.

Voidakseen maksaa lääkkeet hän on pantannut asuntonsa useasta sadasta tuhannesta kruunusta. Hän ei tiedä kuinka kauan hoitoa pitää jatkaa.

- Se ei tietenkään ole hauskaa, mutta kun kyseessä on paremman elämänlaadun saaminen, uskon, että tämä on sen arvoista, hän sanoo.

Vastaa Viestiin