VAARALLISTA VIRUSTA KANTAVA PUNKKI LEVIÄMÄSSÄ SISÄMAAHAN

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Tiina
Viestit: 333
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 22:51
Paikkakunta: Kotka

VAARALLISTA VIRUSTA KANTAVA PUNKKI LEVIÄMÄSSÄ SISÄMAAHAN

Viesti Kirjoittaja Tiina » Ma Elo 01, 2011 10:09

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtm ... sisamaahan

Vaarallista virusta kantava punkki leviämässä sisämaahan

MTV3

Julkaistu 28.07.2011

Punkin aiheuttamaan borrelioosiin sairastuu jo kolmisen tuhatta ihmistä vuodessa. Uusin huolenaihe on Siperiasta kulkeutunut Taiga-punkki, joka kantaa sitkeää ja vakavaa TBE-virusta. Virus on aiheuttanut jo yhden kuolemantapauksenkin.

Lääkäreiden ja poliitikkojen lisäksi nyt myös kansalaiset toivovat ilmaista punkkirokotusta osaksi kansallista rokotusohjelmaa.

Vaasan Koirasaaressa ei puhuttu punkeista vielä muutama vuosi sitten, mutta nyt tilanne on toinen. Kaikilla koirilla on punkkipanta tai muu punkkikarkote.

Paikallisessa terveyskeskuksessa punkkien aiheuttamat sairaudet ovat tulleet jo tutuiksi.

- Kesäaikaan näemme viikottain borreliatulehduksia ja ihotulehduksia. TBE on toki harvinaisempi, kertoo Vaasan kaupunginsairaalan ylilääkäri Kai Lahti.

Punkit levinneet rajusti

Punkkien leviämistä on alettu viime vuosina tutkia laajemmin, ja tulokset ovat hämmästyttäviä. Tavallinen punkki on levinnyt Ahvenanmaalta ja Turun saaristosta jo Rovaniemeä myöten, myös pahamaineinen Siperian Taiga-punkki on kulkeutunut rannikon lisäksi Pohjois-Karjalaan ja Simoon saakka.

Lääkärit pitävät sekä borrelioosia että puutiaisaivokuumetta erittäin vakavina sairauksina.

Kostea ja lämmin kesä helpottaa punkkien lisääntymistä ja keväällä ne ilmestyvät jo heti lumien lähdön jälkeen. Muutama poliitikko onkin jo vaatinut yleistä punkkirokotusta muuallekin kuin Ahvenanmaalle, jossa rokotus on asukkaille ilmainen.

Myös hoitohenkilöstö ja kansalaiset ovat jo rokotusten kannalla.

(MTV3)

Katso Outi Airolan juttu Vaasasta (Seitsemän uutiset 28.7.2011)

Tiina
Viestit: 333
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 22:51
Paikkakunta: Kotka

Viesti Kirjoittaja Tiina » Ma Elo 01, 2011 10:33

(Tämä kommentti ei varsinaisesti liity juuri tähän MTV3:n juttuun vaan yleisti aiheesta uutisointiin.)

Osa tietofoorumilaisistamme varmaan muistaakin, kun joskus 45 minuuttia -ohjelman punkkiosion tekemisen aikoihin ohjelman tuottaja Jussi Eronen kirjoitti blogissaan seuraavasti:

"Borrelioosin uhka on Yhdysvalloissa tavanomaisempi uutisaihe kuin Suomessa.

Esimerkiksi Boston Herald -lehti raportoi tällä viikolla rajusta noususta New Hampshiren osavaltion borrelioositapauksissa.

Viime vuonna osavaltiossa oli 900 borrelioositapausta, kolmanneksen enemmän kuin edellisvuonna.

Kun punkkeja testattiin kolmen piirikunnan alueella, yli puolet kantoi borreliabakteeria. Tämä yllätti viranomaisetkin."


Keskustelimme silloin laajalti järjestössämme aiheesta todeten, että suuntaus olisi varmasti samanlainen ja yhtä yllättävä meillä Suomessakin, jos punkkien levinneisyyttä ja niiden Borrelia-kantavuutta kartoitettaisiin järjestelmällisesti ja laajasti. Mielestäni on siis täysin mahdollista, että niin punkkeja kuin erilaisia punkkien välittämiä tautejakin on ilmennyt lähes kaikkialla maassamme. Asiaa ei ole vain toistaiseksi tutkittu riittävästi.

Ehkä tämä punkkien määrän äkillisellä lisääntymisellä on olemassa jokin merkitys. Ainakin se tuntuu olevan ainoa keino, jonka johdosta asiaan aletaan suhtautumaan sen vaatimalla vakavuudella.

On vaan jotenkin nurinkurista, että asiasta huolestuneisuus jää pitkälti kansalaisaktivismin harteille. Varmaa on kuitenkin se, että eräänä päivänä tämä koko "kupla" vielä puhkeaa, näin vertauskuvallisesti ilmaistuna.

Mutta juuri kansalaisaktivismin johdostahan Borrelia-bakteeri alunperin löydettiinkin, kun Polly Murray soitti kuuluisan puhelunsa Connecticutin osavaltion terveysministeriöön tehdäkseen ilmoituksen oudosta epidemiasta kaupungissaan sekä lasten että aikuisten keskuudessa. Hän sai aluksi penseän vastaanoton. Kuitenkin muutaman viikon kuluttua hän sai yllättävän puhelun EIS:n (Epidemic Intelligence Service) tri David Snydmanilta, joka oli silloin erittäin kiinnostunut epidemiasta.

Entä, jos kertomus borrelioosista biologisen sodankäynnin välineenä onkin totta? Selittäisikö se kaikki erilaiset borrelioosiin liitetyt salaliittoteoriat?

http://p1.foorumi.info/lymeborrelioosi/ ... 45bf5a9e10

Olemme järjestömme kenttätyössä useasti huomanneet, että virheellisesti "punkkirokotteena" markkinoitu TBE-rokote tuudittaa jatkuvasti kansalaisia väärään turvallisuudentunteeseen. Kyseessähän on vain kuitenkin rokote, joka tehoaa ainoastaan vielä ainakin toistaiseksi harviaisempaan puutiaisaivokuumevirukseen, joka toki on sekin erittäin vakava tauti. Kuitenkin tässäkin uutislähetyksessä jouduimme jälleen huomaamaan, että kansalaiset luulevat rokotteen ehkäisevän myös borrelioosilta.

Mielestäni eräänä suurimpana hankaluutena uutisointien suhteen on se, että punkkiaiheisia mediajuttuja eivät tee aina samat toimittajat. Tämä aikaansaa sen, että usein jopa samassa mediassa julkaistuissa jutuissa saattaa olla asiasisältö täysin eri kuten olemme tänä kesänäkin tulleet huomaamaan.

Punkit, Borrelia-bakteeri ja borrelioosi on jo aihepiiri niin laaja, että se vaatisi melkoista perehtymistä toimittajaltakin, jotta uutisointi olisi asianmukaista ja -tuntevaa. Oman kokemukseni mukaan ne toimittajat, jotka ovat oikein antaumuksella asiaan perehtyneet, ovat olleet itsekin melkoisen järkyttyneitä kuinka laaja ja monia koskettava ongelma tämä on.

Vaikka aiheen uutisointi on toisinaan vähän harhaanjohtavaakin, niin tärkeintä on siltikin, että asia on esillä.

On myös hienoa huomata, että osa lääkäreistä uskaltaa julkituoda oman kantansa, kuinka vakava terveysuhka punkkien kantamat taudinaiheuttajat alkavat olla meillä Suomessakin. Toivon mukaan tämä asenne toteutuu jatkosssa nykyistä paremmin myös käytännön hoitotyössä.

Vastaa Viestiin