KIRKKONUMMEN VERKKOLEHTI: Borrelioosi...

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Sailairina
Viestit: 613
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 16:04
Paikkakunta: Kaarina

KIRKKONUMMEN VERKKOLEHTI: Borrelioosi...

Viesti Kirjoittaja Sailairina » Ma Heinä 25, 2011 09:38

http://verkkonummi.fi/kirkkonummi/terve ... riaan.html

Borrelioosi - ei ihan vielä syytä hysteriaan
18.07.2011 21:19 Kirkkonummi

Puutiaispunkki (Ixodes ricinus) on borrelioosin tärkein tartunnanlevittäjä Suomessa. Puutiaiset piilottelevat kuivalla kelillä, mutta kun maa kostuu, ne kiipeävät ruohonkorsiin ja vastaaviin paikkoihin odottelemaan ohikulkevaa ateriaa. Puutiainen kykenee liikkumaan vielä viiden asteen lämpötilassa. Saaristossa sen aktiivinen kausi ulottuu huhtikuusta marraskuuhun. Myös paarma voi toimia tartunnanlevittäjänä, mutta sen merkitys on vähäinen. Borrelioosia on joka puolella Eurooppaa (Eurosurveillance, Volume 11, Issue 25, 22 June 2006).

Borrelioosi on inha tauti. Hoitamattomana se saattaa johtaa hitaasti aina kuolemaan saakka - tosin silloin varsinainen kuolinsyy on yleensä jokin toinen, sillä borrelioosi vaikuttaa immuunipuolustukseen ja hermostoon monella tavalla. Vaikutukset ovat melkein kuin serkullansa kuppa-spirokeetalla.

Ylen Teemalla esitetyn yhdysvaltalaisen dokumentin kaltaista tartuntojen aaltoa ei Suomessa ole vielä koettu. Todettujen borrelioositapausten määrä on kasvanut Suomessa pikku hiljaa kymmenessä vuodessa. Kun vuonna 1992 todettiin 440 tapausta (Lähde: Kansanterveyslehti 4/1994), vuonna 2009 tapauksia oli lähes 1500 vuodessa. Tästä tahti ei enää näytä kiihtyneen: 2010 tapauksia ilmoitettiin 1442 ja tänä vuonna on heinäkuun alkupuoli mukaan lukien tapauksia ollut 377. (Lähde: THL) Tämän vuoden tapauksista on 105 löydetty HUS-alueelta, eli elämme keskellä riskialuetta. Ahvenenmaan tilanteeseen meillä on onneksi vielä matkaa - koko Ahvenanmaan saaristossa elää vähemmän väkeä kuin Kirkkonummella ja silti sieltä on löytynyt jo 135 tapausta. Piiloon jääviä tapauksia arvioidaan olevan melkoisesti. Hieman yllättäen tapaukset eivät tunnut keskittyvän kesäkuukausille, vaan jakautuvat lähes tasaisesti vuoden varrelle, jopa talvikuukausille, mikä kertoo siitä, että oireita ei osata aina yhdistää tai puremaa ei ole edes huomattu. Borrelioosia aiheuttavaa spirokeettaa on tähän mennessä tavattu Euroopasta neljää eri lajia. Kaikki ovat aiheuttaneet sairastumisia.

Borrelioosiin ei ole syytä suhtautua vähätellen tai odotellen: borrelioosi-spirokeetta on ihmiseen päästyään suhteellisen nopea livahtamaan kollageenin ja solujen, erityisesti hermosolujen sisään, jolloin sen tuhoaminen muuttuu varsin hankalaksi. Nykykäsityksen mukaan jos antibioottikuurin ehtii aloittamaan parin päivän sisään punkin pureman saatuaan, on todennäköisesti turvassa. Ongelmana vain on, että kliiniseen arviointiin kuuluu yleensä noin viikossa purema-ajankohdasta ilmestyvä rengasmainen jälki (erythema migrans) ja että laboratoriotutkimukset eivät näytä mitään heti tartunnan saamisen jälkeen, sillä vasta-aineet eivät ole vielä ehtineet muodostua. Lisävaikeutena on, että vain noin puolelle tartunnan saaneista tulee mainittu rengasmainen punoitus. Borrelioosi saa näin helposti aikaa piiloutua elimistöön ennen kuin antibioottikuuri saadaan aloitettua. Ja jos borrelioosia ei saada tuhottua heti alkuunsa, riski kroonistuvasta borrelioosista on olemassa.

Muina oireina borrelioosi voi aiheuttaa kuumetta, väsymystä sekä lihas- ja päänsärkyä. Myöhemmissä vaiheissa voi iholle voi ilmestyä outo patti. Niveloireita esiintyy jopa puolella tartunnan saaneista. Tavallisimpia borrelioosin aiheuttamia neurologisia oireita ovat lieväoireinen aivokalvontulehdus tai raajojen ja vartalon alueella esiintyvät, hermojuuritulehduksesta johtuvat repivät tai polttavat kivut ja säryt, tuntomuutokset tai halvaukset. Ja tästä eteenpäin oireita on mitä erilaisimpia aina pahenevaan suuntaan.

Borrelioosi-spirokeetassa on vain yksi ihmiselle aikaa suova ominaisuus: se ei siirry kovin nopeasti ihmiseen punkista. Jos punkin ehtii saada päineen leukoineen irti heti sen purtua, on mahdollisuus välttyä tartunnalta. Siitäkin huolimatta, että paikoitellen jopa 50% puutiaisista ja niiden nymfeistä arvellaan kantavan borrelioosia, toisilla paikoilla taas alle 10 % puutiaisista kuljettaa spirokeettaa. Lääkärissä käynti on pureman jälkeen paikallaan.

Punkkitietoutta (linkki)

Kuvat: André Karwath

Vastaa Viestiin