VAARALLINEN PUNKKI PESIYTYI SUOMEEN - PUREMASTA AIVOKUUME

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Tiina
Viestit: 333
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 22:51
Paikkakunta: Kotka

VAARALLINEN PUNKKI PESIYTYI SUOMEEN - PUREMASTA AIVOKUUME

Viesti Kirjoittaja Tiina » Ti Heinä 19, 2011 19:24

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/vaara ... 06222.html

Vaarallinen punkki pesiytyi Suomeen - puremasta vakava aivokuume

(Kuvateksti: Helsingin yliopiston tutkijat keräsivät punkkinäytteitä Korppoon Åvensår:sta. Tutkija Anu Jääskeläinen on tyytyväinen koeputkiin saadusta punkkisaaliista.)

ILTA-SANOMAT

Julkaistu: 19.07.2011

Kokkolalaisen miehen hengen vaatinut, tavallista vaarallisempaa puutiaisaivokuumetta levittävä taigapunkki on pesiytynyt viime vuosina ympäri Suomea.

Ruotsalainen Aftonbladet kertoo, että pelottava taigapunkki on leviämässä Pohjanlahden rannikolta Vaasan seudulta nyt Ruotsiinkin.

Helsingin yliopiston punkkitutkija Olli Vapalahti kertoo, että Venäjältä leviävää taigapunkkia, toiseltaan nimeltään siperianpunkkia, löydettiin pari vuotta sitten aivan yllättäen Suomen länsirannikolta.

-Sitä on tavattu aiempina vuosina muun muassa Itä-Eestissä ja Itä-Latviassa, joten oli aikamoinen yllätys, kun sitä pari vuotta sitten löydettiin Kokkolasta länsirannikolta. Kokkolassa tutkittiin yhteensä tuhat punkkia ja kävi ilmi, että nämä kaikki olivat taigapunkkeja eikä perinteisempää punkkikantaa. Lisäksi taigapunkkia on Suomessa löydetty Närpiöstä, Kuhmosta, Ilomantsista sekä Lapin Simosta, Vapalahti sanoo.

Tavallista punkkia vaarallisempi

Tutkijan mukaan taigapunkki on tavallista puutiaista vaarallisempi.

-Siperianpunkin eli taigapunkin levittämässä puutiaisaivokuumeessa on samat oireet kuin tavallisen puutiaisen levittämässä puutiaisaivokuumeessa, mutta oireet ovat ankarammat,
voimakkaammat ja pitkäkestoisemmat.

-Sairauteen ei ole lääkettä, mutta punkkirokote tehoaa myös taigapunkkeihin ja estää niistä saatavia puutiaisaivokuumetartuntoja.

Vapalahden mukaan taigapunkin puremaan on kuollut yksi iäkkäämpi mies Kokkolassa.

Vakava aivokuume tappanut 20

Perusterve mies kuoli viime kesänä puutiaisaivokuumeeseen, kun punkki puri häntä kohtalokkain seurauksin Kokkolan saaristossa.

-Taigapunkin purema on aiheuttanut viime vuosien aikana noin 20 vakavaa sairastapausta, jossa pureman saaneet ovat sairastuneet vakavaan aivokuumeeseen.

Tänä kesänä taigapunkkeja saattaa olla liikkeellä erityisen paljon.
Runsaslumiset talvet ovat Vapalahden mukaan taigapunkeilla eduksi, sillä ne selviävät hyvin talven yli paksujen lumikinosten alla.

-Tietynlaiset kesät ovat otollisia punkkien leviämisen kannalta.
Taigapunkki viihtyy tietynlaisessa lämpötilassa, sää ei saa olla liian kuiva tai liian kuuma. Taigapunkin löydöspaikoista voi päätellä, että tämä puutiainen viihtyy pohjoisemmissa maanosissa ja pärjää myös kylmemmissä olosuhteissa. Se on saanut lisää jalansijaa Pohjanmaan rannikolla.

Hellevi Mauno

Vastaa Viestiin