Hyttysistä aivokuumetta eli Kumlingen tautia

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

Hyttysistä aivokuumetta eli Kumlingen tautia

Viesti Kirjoittaja soijuv » To Heinä 07, 2011 15:08

... hyttynen voi levittää virustauteja kuten aivokuumetta (Kumlingen tauti)..

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011062 ... 7_uu.shtml

Näin pääset eroon hyttysistä
Sunnuntai 26.6.2011 klo 08.09
Ansa vai karkotin? Hyttysasiantuntija Juhani Itämies vastaa.

Hyttynen mielipuuhassaan. (OUTI TORVINEN / LAPIN KANSA)Mihin perustuu iholle levitettävän hyttyskarkotteen teho?

Yleisin ja tehokkain karkotteiden vaikuttava aine on DEET (Dietyyli-m-tolueenidiamidi). Se estää hyttysen hajureseptorien toimintaa siten, että hyttynen ei haista oktenolia eli ihmisen tai eläimen hiessä ja hengitysilmassa olevaa yhdistettä.

Miksi hyttyset kiinnostuvat eri tavalla eri ihmisistä?

Ihosta ja hengitysilmasta vapautuva lämpö, hiilidioksidi ja ominaishajut (mm. oktenoli) houkuttelevat hyttystä. Eri ihmisillä nämä vaihtelevat suuresti. On varmasti tuntemattomiakin tekijöitä.

Mikä houkuttelee eniten hyttystä ihmisessä?

Näitä ei tietääkseni ole asetettu paremmuusjärjestykseen. Hiilidioksidia on pidetty perinteisesti vahvana houkuttelijana, mutta edellä mainittu DEET-karkote on tehokas, vaikka ei ilmeisesti estäkään hyttysen hiilidioksidin havaitsemiskykyä.

Mikä on mielestäsi tehokkain keino torjua hyttysiä?

Jos altistumista ei voida välttää kokonaan, kannattaa suojautua mahdollisimman hyvin vaatetuksella ja tarvittaessa verkkomaskeilla. Paljaaksi jäävät ihoalueet voi käsitellä DEETiä sisältävällä karkotteella, jota on lisättävä karkotteen pitoisuudesta riippuen 2 - 8 tunnin välein.

Voivatko hyttyset levittää tauteja?

Suomessa ei ole malariaa, mutta hyttynen voi levittää virustauteja kuten aivokuumetta (Kumlingen tauti) tai nivelrokkoa eli Pogostan tautia. Bakteeritaudeista hyttynen levittää lisäksi jänisruttoa eli tularemiaa.

Ovatko voiteet ja sprayt yhtä tehokkaita karkotteita?

Tehon määrää ensisijaisesti vaikuttava aine, sen pitoisuus ja määrä, ei niinkään annostelumuoto. Spray on kätevä esimerkiksi vaatetusta käsitellessä, mutta sitä on varottava suihkuttamasti silmiin.

Miksi ihmiset saavat varsin erilaisia paukamia hyttysten puremista?

Muutama kymmenen hyttysenpistoa riittää allergisoimaan useimmat ihmiset hyttysen syljessä oleville valkuaisaineille. Tämän vuoksi vastasyntynyt ei yleensä reagoi mitenkään ensimmäisille pistoille, mutta suurin osa aikuisista saa kutiavia pistopaukamia. Tuhansien pistojen myötä reagointi yleensä hiipuu. Tätä kutsutaan siedättymiseksi. Useat antihistamiinit tutkitusti lievittävät hyttysen pistopaukamaan liittyvää kutinaa tehokkaasti. Lääke kannattaa ottaa jo ennen altistumista.

PAULI REINIKAINEN

Tiina
Viestit: 333
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 22:51
Paikkakunta: Kotka

Viesti Kirjoittaja Tiina » To Heinä 07, 2011 15:23

http://www.hoitonetti.fi/kysymysnurkka/ ... omessa/57/

Kysymys: Mitä sairauksia hyttyset levittävät Suomessa?

Vastaus: Hyttysten levittämät sairaudet Suomessa
Hyttysten levittämät sairaudet maassamme on mielenkiintoinen tautikokonaisuus, jonka läpikäymisestä on hyötyä ihmisille sen koskettaessa tuhansia, ellei kymmeniä tuhansia Suomalaisia joka vuosi. Onneksi voidaan todeta hyttysten aiheuttamien sairauksien olevan maassamme keskimäärin lievempiä kuin ulkomaille matkailevilla suomalaisilla, mutta sairaudenkuva voi kotimaisessa aineistossakin olla toisinaan aika raju. Suomessa sairastamisajankohta hyttysten välityksellä syntyvissä sairauksissa ajoittuu yleensä loppukesään tai alkusyksyyn.

Kumlingen tauti on yleisimmin punkin kantaman TBE-viruksen aiheuttama aivokuumetauti (Ks. kohta Kumlingen tauti). Punkin toimiessa pääasialllisena Kumlingen taudin levittäjänä voi se toisinaan levitä myös hyttysen piston kautta. Tapauksia on rekisteröity Suomessa viime vuosina vain 20 luokkaa, mutta ne ovat yleensä vakavampia taudinkuvaltaan aiheuttaen toisinaan aivokuumeen jälkeen pysyviäkin vaurioita. Kumlingen tautia vastaan on olemassa tehokas rokote, jolla tautia voidaan ehkäistä ennalta. Rokotteen hankkiminen on perusteltavissa, jos oleskelee Turun saaristossa tai Ahvenenmaalla, jossa rokotteen on saanut vuodesta 2006 lähtien ilmaiseksi kansanterveystyönä.

Jänisrutto on Francicella tularensis-nimisen bakteeerin aiheuttama infektio, jonka huippukohta ajoittuu Kumlingen taudin tapaan syyskesälle. Jänisrutto leviää myös hyttysenpiston välityksellä ja aiheuttaa ensioireena puremakohtaan pienen haavauman kuumeilun ohella. Myöhemmin kehittyy ylähengitystieoireita sekä imusolmukkeiden suurenemista iho-oireineen. Kysymyksessä on bakteeritauti, joka voidaan hoitaa doksisyliini antibiootilla tai muilla laajakirjoisemmilla antibioottivalmisteilla. Peruspenisilliini ei ole jänisruton hoidossa tehokas.

Kolmantena merkittävänä hyttysen välittämänä kotimaisena tautina mainitaan Pogostan tauti, joka on varsinkin Itä-Suomessa Savon ja Pohjois-Karjalan seuduilla tavattava virussairaus, jonka on tutkitusti todettu esiintyvän seitsemän vuoden välein suurempana epidemiana. Epidemiakesinä Pogostan tautiin voi sairastua satoja ihmisiä. Tutkimusten perusteella on todennäköistä, että taudin aiheuttamat virukset varastoituvat muuttolintuihin, joista tauti tarttuu hyttysten välityksellä ihmiseen. Taudinaiheuttaja on Sindbis-niminen virus, jota tavataan mm. Etelä-Afrikassa. Myös Ruotsissa ja Venäjällä esiintyy samankaltaisia virusepidemioita Itä-Suomen ohella. Pogostan taudin aiheuttava virus aiheuttaa flunssankaltaisen kuumetaudin, johon liittyy päänsärkyä ja hankalia niveloireita eri puolillla kehoa. Tauti on yleensä itsestään paraneva, mutta valitettavasti muutamalla prosentilla niveloireet voivat kroonistua. Pohjois-Karjalan väestöllä noin kymmenellä prosentilla on arvioitu olevan Pogostan taudin vasta-aineita veressään.

On mahdollista, että hyttyset levittävät paljon muitakin sairauksia, mutta kirjallisuus mainitsee vielä Bynya-virusten ryhmään kuuluvan Inkoo-viruksen, joka leviää maassamme hyttysten välityksellä isoista nisäkäseläimistä. Virus aiheuttaa yleensä hyvin lievän tai oireettoman taudinkuvan (pahoinvointi, päänsärky), joka pahimmillaan voi kehittyä aivokuumeeksi. Erityisesti Lapissa vastustuskyky virukselle on Etelä-Suomea parempi viitaten virussairauden tiheämpään esiintymiseen. Sairautta tavataan muiden hyttysten välittämien sairauksien suhteen pääasiassa kesäaikaan.

Tiina
Viestit: 333
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 22:51
Paikkakunta: Kotka

Viesti Kirjoittaja Tiina » To Heinä 07, 2011 15:25

http://www.zoonoosikeskus.fi/portal/fi/ ... kuume__tbe_/

Puutiaisaivokuumeena tunnetun taudin TBE:n (Tick-Borne Encephalitis) aiheuttaa on arbovirus, joka tunnetaan myös Kumlinge-viruksena. Virusta kantavat puutiaiset (punkit), myös hyttyset voivat välittää taudin.

Vastaa Viestiin