YLE: Puutiaisaivokuumerokotetta otetaan turhaan.

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

YLE: Puutiaisaivokuumerokotetta otetaan turhaan.

Viesti Kirjoittaja soijuv » La Kesä 18, 2011 10:50

http://yle.fi/alueet/lahti/2011/06/harv ... 69626.html

Harva tarvitsee puutiaisaivokuumerokotteen

Julkaistu 17.6.2011

Kuvateksti: Punkit levittävät borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta.

Puutiaisaivokuumerokotetta otetaan turhaan. Tätä mieltä on Lahden kaupungin epidemiologi Kari Lounamo, joka ihmettelee rokotteen suurta kysyntää.

- Sairastumisriski on Suomessa erittäin pieni, mutta silti puutiaisaivokuumerokote ehti hetkeksi jopa loppua, Lounamo hämmästelee.

Suomessa sairastuu vuosittan noin parikymmentä ihmistä puutiaisaivokuumeeseen. Tapauksista suurin on ollut Ahvenanmaalla.

- Nyt kun siellä on verovaroin rokotettu asukkaat, sairastumiset näyttävät loppuneen myös Ahvenanmaalla. Mantereella on ollut vain muutama yksittäistapaus, joten senkin valossa rokote on varsin turha, Lounamo sanoo.

Rokotteen vaikuttavuudesta on myös vääriä luuloja.

- Jotkut rokotteen ottajat ajattelevat, että se suojaa myös borrelioosilta, tai itse punkilta, mutta näinhän ei ole.

YLE Lahti
Viimeksi muokannut soijuv, Ke Touko 30, 2012 11:45. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Tiina
Viestit: 333
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 22:51
Paikkakunta: Kotka

OVATKO PUNKKIROKOTUKSET TURHIA?

Viesti Kirjoittaja Tiina » Ti Kesä 21, 2011 09:17

http://www.turkulainen.fi/artikkeli/568 ... set-turhia

Ovatko punkkirokotukslet turhia?

TURKULAINEN

Julkaistu 3.6.2011

Eri paikkakuntia kiertävät punkkibussit ovat suosiossa. Kansalaiset jonottavat innokkaasti ottamaan rokotuksia punkkien levittämiä tauteja vastaan, mutta rokotusten tehosta on epäselvyyttä.

? Kyllä borrelioosi ja TBE (puutiaisaivotulehdus) menevät monilta sekaisin, sairaanhoitaja Arja Sirkiä punkkibussista vahvistaa.

Punkkibusseissa jaettava rokote tehoaa vain puutiaisaivotulehdukseen, joita on Suomessa vain joitain kymmeniä tapauksia vuosittain. Punkkien levittämää borrelioosia taas tavataan Suomessa vuositasolla muutamia tuhansia. Borrelioosiin bussien tarjoama rokote taas ei tehoa.

Osalle punkkirokotusta ottamaan asia on tiedossa, mutta rokotteen ottaminen koetaan silti aiheelliseksi.

? Viime kesänä kun punkki puri, söin rajun antibioottikuurin. Viime vuonna otin ensimmäistä kertaa myös rokotuksen ja nyt keväällä huomasin suihkussa punkin iholla. Ihoreaktiota ei tullut, joten kai nämä rokotukset jotain auttaa, Sinikka Kouvo tuumii.

Se, että rokote ei tehoa borrelioosiin, ei tunnu haastateltavia juuria haittaavan. Raili ja Tauno Hurri kertovat liikkuvansa paljon saaristossa, joten rokotteen ottaminen tuntuu luonnolliselta.

? Tämä on neljäs kerta. Liikutaan sellaisilla alueilla, että punkit ovat levinneet. En tiedä sitten, onko rokotuksista niin hyötyä tai haittaa, Tauno Hurri tuumii.

Myös Markku ja Miika Alhopuro ovat ottamassa rokotetta, koska liikkuvat paljon saaristossa.

? Eivät ne minua niin huoleta enkä ole edes nähnyt punkkeja pitkään aikaan, mutta kun kun paljon purjehditaan saaristossa, Miikka Alhopuro kertoo.

Markku Alhopuro taas myöntää olevansa punkeista enemmän huolissaan. Myös oma käyttäytyminen on punkkien myötä muuttunut.

? En ole huomannut niiden lisääntyneen, mutta nyt kun olen tietoinen asiasta, eri tavalla varon esimerkiksi pitkiä ruohikoita.

Apteekit myyvät nykyisin myös kotitestiä, jolla voidaan selvittää, kantaako ihoon pureutunut punkki borrelioosia. Testi toimii niin, että ihoon pureutunut punkki irrotetaan ja laitetaan nestettä sisältävään koeputkeen. Testin luvataan kertovan 98 prosentin varmuudella kantaako punkki borrelioosia.

Punkkibussilla rokotusta odottavat eivät ole uutta testiä kokeilleet, mutta mielenkiintoa se herättää.

? En ole kuullut testistä, mutta se on varmaan aika arvokas, Raili Hurri arvelee.

? Periaatteessa testi kiinnostaa, jos punkin vain ehtii löytämään, Markku Alhopuro puolestaan miettii.

Vastaa Viestiin