7 PÄIVÄÄ: PUNKIN PUREMA PILASI ELÄMÄNI

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Tiina
Viestit: 333
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 22:51
Paikkakunta: Kotka

7 PÄIVÄÄ: PUNKIN PUREMA PILASI ELÄMÄNI

Viesti Kirjoittaja Tiina » Ti Kesä 14, 2011 23:27

Leenan elämä tuhoutui PUNKIN PUREMASTA!

Leena taistelee Borrelia-bakteerin kalvaessa sisuksissa

PUNKIN PUREMA PILASI ELÄMÄNI!

Julkaistu 23/2011 (9. - 15.6.2011)

Kuvatekstit:

Leena kävelee kepeillä huonoina päivinä. - Asuimme ennen kolmikerroksisessa omakotitalossa, mutta siirryttyäni pois työelämästä monet haaveet ovat saaneet väistyä.

- Purkkien kansia en saa auki ilman apuvälineitä. Jugurttipurkin kannen avaamiseen tarvitsen nykyään näitä pinsettimäisiä ottimia.

Leenan nivelet ovat sairauden myötä muuttuneet yliliikkuviksi. - Polvet varsinkin taipuvat miten sattuu, siksi pidän tarvittaessa näitä polvitukia, jotta en muljauta niitä sijoiltaan.


- Borrelioosi on monioireinen, vaihteleva ja raastava arjen seuralaisena.

Leena sai punkin pureman viisitoista vuotta sitten. Punkki oli imenyt itsensä pikkurillin pään kokoiseksi, ja se poistettiin tavallisilla retkivarusteista löytyneillä pinseteillä. Pistosta ei jäänyt kuin tuskin silmillä havaittava pieni jälki, joka oli poissa jo seuraavana päivänä.

- Tämän jälkeen ilmaantui flunssan kaltaisia oireita: kuumeilusta nivel- ja lihassärkyihin, eikä niitä osattu yhdistää punkkikontaktiin ennen kuin näinä päivinä. Luulin vain olleeni alttiimpana infektioille.

Synnytys aktivoi bakteerin

Leena synnytti esikoisensa kolme vuotta pistoksen jälkeen. Sen jälkeen lihakset väsyivät niin, ettei Leena pystynyt kävelemään kuin tuettaessa ja lopuksi vain makaamaan paikoillaan.

- Lääkärit ottivat kaikki mahdolliset testit reumasta sydäntutkimuksiin asti. Puheeni takkuili, tasapaino petti, muisti petti ja ajatukset katkeili kuin seinään. Tuolloin huomattiin vasta-ainearvojen olevan rajusti koholla ja tajuttiin mistä oli kyse. Sain kahden viikon antibioottikuurin, jonka jouduin keskeyttämään tullessani entistä huonovointisemmaksi. Ne eivät auttaneet enää.

Tämän jälkeen elämä on ollut yhtä vuoristorataa. Satoja tutkimuksia, verikokeita, lääkäriltä toiselle juoksemista, jonka aikana elämää on hallinnut kipujen ja oireiden lisäksi kaikki mahdolliset tunneskaalat epätoivosta uskoon ja toivosta epäuskoon.

Vääriä diagnooseja

Aluksi Leenalle diagnosoitiin fibromyalgiasta MS-tautiin sekä eri lihassairauksia epilepsiaa myöten.

- Se oli niin turhauttavaa, kun tämä on niin salakavala, ettei lääkäritkään aina tiedä mitä borrelia-tartunta voi pitää sisällään. Se vaihtelee päivittäin ja matkii monia sairauksia ja on täten mestari hämäämään. Vaihtelevien oireiden vuoksi jokainen päivä ja aamu ovat täysin ennalta arvaamattomia.

Hyvä jakso Leenan elämässä tarkoittaa sitä, että hän voi nauttia elämästään ja suoriutua arkiaskareista omin avuin. Hän on päättänyt, ettei kulje elämäänsä käsi kädessä sokean pienen hämähäkkieläimen kanssa.

- Se laittaa minut täysin toimintakyvyttömäksi sänkypotilaaksi, toisinaan selviytymään apuvälineiden kanssa, elämä on todella haastavaa kahden lapsen äitinä. Molemmilla lapsillani on myös vasta-aineet koholla, joten voi olla, että he ovat saaneet tartunnan minulta.

Haparoin eteenpäin

Toisen lapsen syntymän jälkeen oireilu paheni entisestään. Haarukka ei tahtonut löytää suuhun kovista ponnisteluista huomimatta.

- Minulla oli koordinaatiovaikeuksia, osastojaksoja, kävely takkuili entistä enemmän. Voin vaikuttaa humalaiselta puheen sammaltaessa ja tasapainon heittäessä, kun haparoin eteenpäin tukea pitkin. Se vyöryy päälle kuin hyökyaalto, jolloin koko turvallinen arki saa armotta väistyä sen tieltä. Se ei kysy aikaa, paikkaa, ikää eikä lupaa. Se tulee, menee, pysyy ja ON! Lähihoitajan ammatti sai väistyä viime kesänä sairaseläkkeeseen.

Kesken haastattelun Leena kiidätetään sairaalaan vakavien vatsakipujen vuoksi. Viikonlopun yli hänelle annetaan tiputuksessa kahta eri antibioottia, sillä tulehdusarvot ovat huikeat. Kyseessä on leikkauskomplikaatiot , mutta Leena ei nujerru.

- Niin kauan kuin hengitän, minä elän.

TEKSTI CARMEN HEIKKILÄ
KUVAT TOMI KAUKOLEHTO

Faktaa Borrelioosista:

* Borrelia-bakteeria kantaa alueittain jopa 10 - 50 prosenttia punkeista. Bakteeria on tutkimuksissa löydetty mm. verestä, äidinmaidosta, emättimestä ja siemennesteestä.

* Punkin pistokohtaan voi ilmestyä rengasmainen punainen säteittäin laajeneva ihomuutos (Erythema migrans). Se muodostuu vain noin puolelle tartunnan saaneista, joten sen puuttuminen ei poissulje Borrelioosin mahdollisuutta. Ihomuutos jää myös monilta huomaamatta.

* Markkinoilla olevat laboratoriotestit perustuvat pelkästään vasta-aineisiin eivätkä itse Borrelia-bakteerin löytymiseen elimistöstä. Borrelia-bakteeri pystyy naamioitumaan ja piiloutumaan minne tahansa elimistöön pysytellen piilossa jopa vuosia. Sitten se voi taas yhtäkkiä aktivoitua, kun ihmisen immuunijärjestelmä jostain syystä heikkenee.

* Tartunnan välttäminen on ensiarvoisen tärkeää, koska rokotetta sitä vastaan ei ole. Päivittäiset punkkitarkastukset ulkoilun jälkeen, myös perheen ulkona olevat kissat ja koirat tulisi tarkistaa päivittäin eikä niitä tulisi päästää lainkaan makuuhuoneisiin.

* Krooninen Borrelioosi on nk. suuri matkija. Sen aiheuttamat oireet saattavat muistuttaa suuresti MS-taudin, fibromyalgian, Parkinsonin taudin, Alzheimerin taudin, masennuksen, kroonisen väsymysoireyhtymän ja monen muun sairauden oireita.

* Vaikka antibiootti on todettu taudin alkuvaiheessa kohtalaisen hyväksi hoitomuodoksi, se ei takaa ajoissa annettunakaan jatko-oireilta välttymiseltä.

* Aluskasvillisuudessa ja pidemmässä heinikossa liikuttaessa olisi hyvä aina olla kumisaappaat, joiden varsiin voi vaikka kiinnittää koirille tarkoitetut punkkipannat. Paljaat ihoalueet tulisi suojata punkkikarkotteella. Pitkät lahkeet eivät ole välttämättä suoja, sillä punkki löytää tiensä myös vaatteiden alle, josta sitä on vaikeampi havaita. Koska se puuduttaa ihon ennen pistoaan, punkin pistoa ei tunne. Paljaalta iholta punkin kiinnittymisen huomaa parhaiten.

* Vain murto-osa tartunnoista päätyy tilastoihin, koska tartuntojen ilmoitusvelvollisuus on vain laboratorioilla. Todellinen vuosittainen tapausluku liikkuu 4 000 - 9 000 välillä. Borrelia-bakteeria kantaa siis elimistössään usea suomalainen henkilö, monet myös täysin tietämättään, ja osa kulkee täysin väärillä diagnooseilla.

* Borrelioosia todella paljon harvinaisempi puutiaisaivokuumetta aiheuttava TBE-virus tarttuu jo heti punkkikontaktin ensi sekunneilla. Tämän ehkäisyyn on olemassa rokote.


Lisätietoja: Suomen Lyme Borrelioosi ry, www.borrelioosi.net, infopuhelimet päivystävät: 044-317 6114 (ma, ti ja to 18.00 - 20.00) 044-217 6112 (ke 10.00 - 12.00) borrelioosiyhdistys@gmail.com

Vastaa Viestiin