STT: Vain puolet sairastuneista havaitsee ihomuutoksen

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Sailairina
Viestit: 613
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 16:04
Paikkakunta: Kaarina

STT: Vain puolet sairastuneista havaitsee ihomuutoksen

Viesti Kirjoittaja Sailairina » La Touko 28, 2011 08:47

http://www.verkkouutiset.fi/index.php?o ... &Itemid=31

Vain puolet borrelioositartunnoista näkyy ihomuutoksena

Kotimaa

Kirjoittanut STT?ANNUKKA KOSKELA 27.05.2011 15:48

Viimeksi päivitetty 27.05.2011 16:07

Vain noin puolet punkkien levittämään borrelioosiin sairastuneista havaitsee itsellään ihomuutoksen.

Puremakohdan ihottuma on borrelioosin ensioire, mutta monissa tapauksissa ihomuutosta ei kuitenkaan tule, kertoo terveystieteen tohtori Soile Juvonen.

? Iho-oireiden lisäksi tauti voi aiheuttaa alkuvaiheessa kuumetta, päänsärkyä, väsymystä ja muuta epämääräistä särkyä, Juvonen sanoo.

Taudin selvittäminen voi olla hankalaa, jos punkkia ei ole huomattu eikä ihomuutoksia ole tullut. Sairaus voi olla aluksi oireeton, mutta voi aiheuttaa myöhemmin muun muassa nivel- ja hermosärkyä tai aivotulehduksen.

? Oireiden epämääräisyyden vuoksi potilas ei välttämättä osaa hakeutua hoitoon. Oireita ei välttämättä osata yhdistää borreliabakteeriin, vaan ne voidaan sekoittaa muihin tauteihin.

Borrelioosi on hoidettavissa antibiooteilla. Juvosen mukaan parhaillaan käydään maailmanlaajuisesti hyvin vilkasta keskustelua lääkkeen annostelusta, hoitoajan pituudesta ja myöhäisvaiheen borrelioosin hoidosta.

? Yhtä mieltä ollaan siitä, että hoito tulisi aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Kaikki punkit eivät kanna bakteeria

Borrelioosi on yleistynyt Suomessa viime vuosina, ja myös punkkien esiintymisalue on laajentunut. Borrelioosiin sairastuu useampi tuhat suomalaista vuosittain.

Joidenkin arvioiden mukaan joka neljäs punkki kantaa borreliabakteeria. Sen yleisyys voi kuitenkin vaihdella alueittain niin, että joillakin alueilla bakteeri on arviolta 10 prosentilla ja joillakin jopa 50 prosentilla punkeista.

Uusi kotona tehtävä pikatesti kertoo valmistajan mukaan 98-prosenttisella varmuudella, onko punkissa borreliabakteeria. Testissä iholta löytynyt punkki laitetaan koeputkeen, jossa olevasta liuoksesta otetaan näyte.

? Tulos siis kertoo, onko ihmisellä riski saada tartunta. Testi on luotu ikään kuin mahdollisen borreliatartunnan varhaiseksi varoituskeinoksi, kertoo testin kehittäneen Bavarian Lifescience -yrityksen toimitusjohtaja Jörg Engler.

Vastaa Viestiin