YLE KYMENLAAKSO: KOTKA UUSI PUUTIAISAIVOKUUMEEN RISKIALUE

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
Tiina
Viestit: 333
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 22:51
Paikkakunta: Kotka

YLE KYMENLAAKSO: KOTKA UUSI PUUTIAISAIVOKUUMEEN RISKIALUE

Viesti Kirjoittaja Tiina » Pe Helmi 04, 2011 18:43

http://yle.fi/alueet/kymenlaakso/2011/0 ... origin=rss

Julkaistu 4.2.2011

Kotka uusi puutiaisaivokuumeen riskialue

Kotkasta on tulossa uusi puutiaisaivokuumeen riskialue. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päivittää parhaillaan taudin riskialueita ja Kotka nimetään riskialueeksi todennäköisesti kevään aikana.

Toinen uusi riskialue on Kuopio. Kymenlaakson ensimmäiset kaksi tautitapausta todettiin Kotkassa viime syksynä. Rokotevalmistajien mukaan riskialueen leiman saa puutiaisaivokuumetapauksista helposti, koska kyseessä on hyvin harvinainen sairaus.

Punkkien levittämää puutiaisaivokuumetta (TBE) on esiintynyt viime vuosina Suomessa etenkin Ahvenanmaalla. Tapausten määrä on lisääntynyt myös Manner-Suomessa. Tauti aiheuttaa pahimmillaan muun muassa kouristuksia ja halvausoireita.

Sairaus etenee kahdessa vaiheessa. Noin viikon kuluttua punkin puremasta potilaalla esiintyy kuumeilua ja heikkoa oloa. Tämä vaihe kestää yleensä vajaan viikon ja valtaosa infektioista päättyy tähän. Noin viikon oireettoman jakson jälkeen alkavan aivokuumeen aikana potilaalla on kuumetta, päänsärkyä, pahoinvointia ja mahdollisesti kouristuksia tai halvausoireita.

YLE Kymenlaakso

Vastaa Viestiin