STT: PUNKKIVAARA VAANII MYÖS MAAILMALLA MATKAAVIA

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001

Vastaa Viestiin
daila
Viestit: 112
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 23:24

STT: PUNKKIVAARA VAANII MYÖS MAAILMALLA MATKAAVIA

Viesti Kirjoittaja daila » Pe Heinä 24, 2009 22:55

http://www.iltasanomat.fi/matkailu/uuti ... id=1713846

Punkkivaara vaanii myös maailmalla matkaavia

ILTA-SANOMAT/MATKAILU

Julkaistu 24.7.2009

Punkit eivät ole vain kotoinen vitsaus, vaan myös ulkomaille matkaavien kannattaa huomioida tartuntariski

Punkit ovat kautta aikojen levittäneet paljon tauteja, joten siellä missä niitä on, aiheuttavat ne myös sairastumisia.

Suomalaisille tuttua vaarallista puutiaisaivotulehdusta (TBE) esiintyy etenkin Venäjällä, Baltian maissa, Ruotsin saaristossa ja osassa Keski- ja Itä-Eurooppaa. Ruotsin rannikolla riski on kaksinkertainen Suomen rannikkoalueisiin verrattuna.

- Tauti on esimerkiksi Siperiassa vielä hankalampi kuin Suomessa, kertoo matkailulääkäri Terhi Heinäsmäki Helsingin Postitalon matkailuklinikalta.

Vaarallista puutiaisaivotulehdusta ehkäisevää rokotusta kannattaa harkita, jos liikkuu paljon luonnossa kyseisillä alueilla.

Borrelioosia esiintyy pitkälti samoilla alueilla kuin puutiaisaivotulehdusta, mutta lisäksi esimerkiksi Yhdysvaltojen koillis- ja itäosissa. Yksittäisiä tapauksia on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tavattu Afrikassa, Australiassa ja Etelä-Amerikassa.

Paikalliset luonto-oppaat eivät välttämättä kerro punkeista

Esimerkiksi Itävallassa puutiaisaivotulehdukseen sairastui aiemmin jopa tuhat ihmistä vuodessa. Nyt tartunnat on saatu tehokkaalla rokotuskampanjalla kuriin, ja tartuntoja on enää 50-100 vuodessa.

Rokottamaton matkailija on kuitenkin edelleen vaarassa. Silti maassa reissaavia ei juurikaan ohjeisteta punkkien varalta. Punkkivaroitus ei esimerkiksi kuulu paikallisten vaellusoppaiden wanderfürereiden perusohjeistukseen.

- Se on yleisesti tiedossa, että TBE:tä on Siperiassa, mutta ehkä unohtuu, että sitä on myös Saksassa ja Itävallassa. Interreilaajilta voi unohtua, ettei tarvitse mennä Ahvenanmaalle, että voi taudin saada, Heinäsmäki pohtii.

Vaikka punkkeja ei reissuilla tajuttaisi varoa, ulkomailla saadut borrelioosi ja puutiaisaivotulehdustartunnat ovat harvinaisia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautilääkärin Antti Alitalon mukaan suomalaiset saavat tartunnat pääasiassa kotimaassa.

Punkit levittävät myös pilkku-, verenvuoto- ja toisinkuumeita

Ulkomailta saattaa saada myös eksoottisemman punkkitaudin. Nämä punkkitaudit liittyvät trooppisiin infektioihin.

Eteläisessä Afrikasta tulleilta suomalaisilta safarimatkaajilla todettu Ricketsia africae -pilkkukuumetta. Tartuntatapauksia on tullut esimerkiksi Krugerin kansallispuistosta Etelä-Afrikasta.

- Riketsioosia on tullut muutamia tapauksia. Oireena on kuume ja pilkkumainen ihottuma, ja sen hoitoon tarvitaan antibiootti, Heinäsmäki sanoo.

Pilkkukuumeiden lisäksi punkit levittävät maailmalla muun muassa verenvuoto- ja toisintokuumeita.

Heinäsmäki muistuttaa, että trooppisissa maissa erilaisia hyönteisiä ja niiden levittämiä tauteja on paljon. Näin ollen kaikilta hyönteisiltä suojautuminen on yksinkertaisin tapa välttää taudit.

- Esimerkiksi Aasiassa hyttystaudit ovat paljon suurempi vaara kuin punkit. Etelä-Amerikassa taas luteet levittävät tauteja.

- Minkään niveljalkaisen ei kannata antaa asettua iholle tropiikissa, tiivistää hän.

STT

Vastaa Viestiin