STT: PUUTIAISAIVOTULEHDUS LEVIÄÄ UUSILLE ALUEILLE

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001, Borrelioosiyhdistys, Bb

Vastaa Viestiin
daila
Viestit: 112
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 23:24

STT: PUUTIAISAIVOTULEHDUS LEVIÄÄ UUSILLE ALUEILLE

Viesti Kirjoittaja daila » Pe Heinä 10, 2009 08:49

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Puut ... 5247571903

Puutiaisaivotulehdus leviää uusille alueille

Julkaistu 10.7.2009

Puutiaisaivotulehdus leviää uusille alueille. Tänä vuonna kolmen suomalaisen on todettu sairastuneen punkkien levittämään virukseen, kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Tartunnoista kaksi on Simosta Lapin läänistä ja yksi Varkaudesta Itä-Suomen läänistä. Molemmissa todettiin tautia ensimmäisen kerran viime vuonna.

Puutiaisaivotulehduksen uskotaan ilmaston lämpenemisen vuoksi työntyvän yhä kauemmaksi pohjoiseen ja Venäjän rajan yli yhä syvemmälle Suomeen. Varkauden arvellaan olevan nyt osa levinneisyysaluetta, joka on ulottunut Siperiasta Suomen rajalle asti.

Suomalaiset ovat tottuneet varomaan punkkeja lähinnä rannikkoalueilla. Venäjällä tautia on suurimmaksi osaksi sisämaassa. Punkit ovat Venäjällä yleisempiä kuin Suomessa.

Alkukesällä punkkeja on havaittu Suomessa paljon, koska säät ovat olleet kosteat. Kosteissa maastoissa punkit kiipeävät korkealle ruohonvarteen ja hyppäävät kiinni uhriinsa. Kuivissa oloissa punkit pysyttelevät lähellä maanpintaa.

STT

daila
Viestit: 112
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 23:24

Viesti Kirjoittaja daila » Pe Heinä 10, 2009 08:54

Lisää aiheesta:

Tartuttava punkki levinnyt

http://p1.foorumi.info/lymeborrelioosi/ ... php?t=1848

Puutiaisaivokuumetta Etelä-Lapissa

http://p1.foorumi.info/lymeborrelioosi/ ... 8113980315

daila
Viestit: 112
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 23:24

Viesti Kirjoittaja daila » Pe Heinä 10, 2009 12:54

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Puut ... 5247573909

Puutiaiset kantavat kahta tautia

HELSINGIN SANOMAT

TIETOKULMA

Julkaistu 10.7.2009

Kun puutiaiset purevat ihmistä, ne voivat levittää kahta tautia.

Borreliabakteeri aiheuttaa borrelioosia eli Lymen tautia ja TBE-virus Kumlingen tautia eli puutiaisaivotulehdusta, jota kutsutaan myös puutiaisaivokuumeeksi.

Borrelioosia hoidetaan antibiooteilla. Hoitamattomana siitä seuraa monenlaisia oireita, kuten nivelkipuja, uupumusta, rauhasten turvotusta, lämmönnousua sekä toistuvia tulehduksia poskionteloissa, munuaisissa, virtsarakossa ja eturauhasessa.

Ensimmäisenä näkyy yleensä ihottuma pureman ympärillä.

Puutiaisaivokuumeen sai viime vuonna parisenkymmentä suomalaista.

Tautiin on rokote.

Puutiaisaivokuume alkaa noin viikon kuluttua puremasta sillä, että potilas kärsii päänsärystä ja kuumeilusta. Osa sairastuneista saa aivokalvontulehduksen, pahimmat seuraukset ovat pysyviä hermostovaurioita.

Borreliabakteeria kantaa 5-50 prosenttia, TBE-virusta prosentti punkeista.

Puutiaisen on oltava tunteja kiinni ihmisen ihossa, ennen kuin sen mahdollisesti kantama tauti tarttuu. Ötökkä on silti poistettava pian. Pieni puutiainen irtoaa iholta parhaiten punkkipihdeillä pyöräyttämällä.

Jos punkki on jo imenyt itsensä pulleaksi, sen saa kierrettyä irti myös sormin.

Paras tapa välttyä puutiaisilta on pukeutua peittävästi, kun liikkuu heinikossa.

daila
Viestit: 112
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 23:24

Viesti Kirjoittaja daila » Pe Heinä 10, 2009 13:16

Tarkennusta edelliseen artikkeliin:

"Kun puutiaiset purevat ihmistä, ne voivat levittää kahta tautia."

** Puutiaiset kykenevät levittämään lukuisia eri taudinaiheuttajia, joita ei Suomessa liiemmin tutkita. Yksi puutiainen saattaa kantaa elimistössään jopa satoja eri taudinaiheuttajia. Useimmiten kyseessä onkin juuri sekainfektio.

"Ensimmäisenä näkyy yleensä ihottuma pureman ympärillä."

** Ihottuma/Ihomuutos muodostuu korkeintaan vain noin puolelle (alle 50 %) Borrelia-tartunnan saaneista ja se voi olla eri henkilöillä hyvinkin erinäköinen. Näin ollen tulisikin siis unohtaa pelkkä pyöreän mallinen rinkulaihomuutos, koska se voi olla hyvinkin erimuotoinen eri ihmisillä, jos se yleensä muodostuu.

"Puutiaisen on oltava tunteja kiinni ihmisen ihossa, ennen kuin sen mahdollisesti kantama tauti tarttuu."

** TBE-virus tarttuu välittömästi, kun punkin purema tapahtuu eikä borrelioosin tartunnan suhteenkaan ole aiheellista esittää mitään aikarajoja minkä puitteissa tartunta tapahtuu, koska se on lähinnä tapauskohtaista. Jonkin verran tartuntoja tapahtuu myös mm. paarman pureman kautta. Paarma ei ainakaan ole useita tunteja kiinni ihmisen iholla.

Tiina
Viestit: 333
Liittynyt: Ma Tammi 26, 2009 22:51
Paikkakunta: Kotka

Viesti Kirjoittaja Tiina » Pe Helmi 04, 2011 18:41

http://yle.fi/alueet/kymenlaakso/2011/0 ... origin=rss

Julkaistu 4.2.2011

Kotka uusi puutiaisaivokuumeen riskialue

Kotkasta on tulossa uusi puutiaisaivokuumeen riskialue. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päivittää parhaillaan taudin riskialueita ja Kotka nimetään riskialueeksi todennäköisesti kevään aikana.

Toinen uusi riskialue on Kuopio. Kymenlaakson ensimmäiset kaksi tautitapausta todettiin Kotkassa viime syksynä. Rokotevalmistajien mukaan riskialueen leiman saa puutiaisaivokuumetapauksista helposti, koska kyseessä on hyvin harvinainen sairaus.

Punkkien levittämää puutiaisaivokuumetta (TBE) on esiintynyt viime vuosina Suomessa etenkin Ahvenanmaalla. Tapausten määrä on lisääntynyt myös Manner-Suomessa. Tauti aiheuttaa pahimmillaan muun muassa kouristuksia ja halvausoireita.

Sairaus etenee kahdessa vaiheessa. Noin viikon kuluttua punkin puremasta potilaalla esiintyy kuumeilua ja heikkoa oloa. Tämä vaihe kestää yleensä vajaan viikon ja valtaosa infektioista päättyy tähän. Noin viikon oireettoman jakson jälkeen alkavan aivokuumeen aikana potilaalla on kuumetta, päänsärkyä, pahoinvointia ja mahdollisesti kouristuksia tai halvausoireita.

YLE Kymenlaakso

Vastaa Viestiin