YLE PERÄMERI: SIMON PUNKKI SIPERIALAISTA LAJIA

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001

Vastaa Viestiin
daila
Viestit: 112
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 23:24

YLE PERÄMERI: SIMON PUNKKI SIPERIALAISTA LAJIA

Viesti Kirjoittaja daila » To Heinä 02, 2009 23:05

YLE PERÄMERI:

http://yle.fi/alueet/perameri/2009/07/u ... 38502.html

Useilla Simon Maksniemen asukkailla puutiaisaivokuumetta

Julkaistu 1.7.2009

Useilla Simon Maksniemen alueen asukkailla on havaittu tänä kesänä punkkien aiheuttamaa puutiaisaivokuumetta eli Kumlingen-tautia. Simon terveyskeskuksesta kehotetaankin maksniemeläisiä ja myös muita simolaisia ottamaan punkkirokote.

Reseptejä saa lääkärin vastaanotolta terveyskeskuksesta joko soittamalla tai käymällä paikan päällä. Rokote on maksullinen ja se pistetään neuvolassa.

Simon punkkiesiintymää kuluvana kesänä tutkivan Helsingin yliopiston tutkijoiden mukaan Simo on maailman pohjoisin pesäke puutiaisaivokuumeelle. Puutiaisaivokuumeessa flunssan kaltaiset vaivat kestävät noin viikon, jonka jälkeen seuraa varsinainen puutiaisaivokuume keskushermosto-oireineen.

Kolmannekselle tartunnan saaneista jää taudista pysyviä neuropsykiatrisia oireita, kuten vapinaa, muisti-, keskittymis- ja tuntohäiriöitä, puhe- ja kuulovaikeuksia ja halvauksia.

YLE Perämeri

******************************

Maksniemessä löydetty kaksi puutiaisaivokuumetapausta

Julkaistu 2.7.2009

Simon Maksniemen alueen rannoilla ja luonnossa liikkuvia kehotetaan hankkimaan punkkirokote. Tänä kesänä on löytynyt kaksi puutiaisaivokuume- eli Kumlingen-tautitapausta.

Molemmat sairastuneet ovat joutuneet punkin puremiksi Maksniemessä. He ovat hoidettavina Länsi-Pohjan keskussairaalassa.

- Tautitapauksia ei ole paljon, mutta tauti on vakava. Siksi kehotamme kaikkia Maksniemessä rannalla asuvia ja maastossa liikkuvia hankkimaan rokotteen, sanoo terveyskeskuslääkäri Vappu Väntänen Simon terveyskeskuksesta.

- Rokote on ikävä kyllä maksullinen mutta tässä tilanteessa se kannattaa hankkia, Väntänen lisää.

Väntänen uskoo punkin leviävän Maksniemestä.

- Viereisiin kyliin ja Kemin puolelle on syytä levittää samaa sanomaa rokotteen ottamisesta, Väntänen toteaa.

YLE Perämeri

******************************

Simon punkki siperialaista lajia

Julkaistu 2.7.2009

Tutkijoiden mukaan Simon korkeudella puutiaisaivokuumetta levittävä punkki on eurooppalaista lajia harvinaisempi taigapunkki.

Tutkijoiden mukaan Simon korkeudella puutiaisaivokuumetta levittävä punkki on eurooppalaista lajia harvinaisempi taigapunkki.

Virustutkija, professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta kertoo, että siperialaista virustyyppiä levittävästä taigapunkista tehtiin ensimmäinen havainto vasta pari-kolme vuotta sitten Kokkolassa. Sen jälkeen sitä on havaittu Pohjois-Karjalassa ja länsirannikolla Vaasan korkeudelta Simoon saakka. Yksittäisiä havaintoja on tehty Lapissa myös Pellossa, Rovaniemellä ja jopa Kilpisjärvellä.

Tutkijat epäilevät, että taigapunkin levittämä virus voisi jopa aiheuttaa vakavamman taudin kuin eurooppalainen virus, mutta tätä ei ole vielä aukottomasti pystytty todistamaan.

YLE Perämeri

******************************

Simolaiset varustautuvat punkkeja vastaan

Julkaistu 2.7.2009

Simolaiset ovat hankkineet aktiivisesti punkkirokotteita sen jälkeen, kun Maksniemessä ilmeni keskiviikkona kaksi uutta puutiaisaivokuumetapausta. Tiedusteluita on tullut runsaasti, mutta ihmiset ovat suhtautuneet tilanteeseen pääosin rauhallisesti.

Terveysviranomaiset kehottavat Maksniemen asukkaita ja mökkiläisiä hankkimaan rokotteen mahdollisimman pian. Punkkien levittämä TBE-virus aiheuttaa osalla tartunnan saaneista aivokuumeen, joka voi pahimmillaan johtaa pysyviin neurologisiin vaurioihin. Tautiin ei ole parantavaa lääkettä, vaan ainoa suoja on rokote.

Simon Maksniemessä on tänä ja viime kesänä ilmennyt yhteensä neljä puutiaisaivokuumetapausta. Määrä on saanut viranomaiset valppaiksi, sillä aiemmin Simosta ei ole tavattu TBE-virusta, ja koko maassa sairastuneita on vuosittain 20-30.

Maksniemessä asuva Jouko Huttu päätti hankkia rokotuksen samantien, mutta aiemmin siihen ei ole ollut syytä. Huttu kertoo tähän asti ajatelleensa, että pistäväthän punkit kuitenkin, mutta nyt aivokuumeen vaara herätti.

Simon terveyskeskuksessa on riittänyt kiirettä uusien tautitapauksien tultua julki. Reseptien ja rokotusten lisäksi ihmiset kaipaavat tietoa.

- Reseptien kanssa on ollut tosi kiirettä ja puhelin on soinut ihan kiitettävästi. Ihmiset kyselevät kovasti ja tuntuvat tietävän, että aivokuume on vakava tauti, kertoo sairaanhoitaja Eila Silvennoinen.

Punkkirokotusta varten pyydetään ensin puhelimitse terveyskeskuksesta resepti, jonka saa parin päivän sisällä, jopa saman päivän aikana. Asiakas hankkii rokotteen itse, ja se pistetään terveyskeskuksen aamuvastaanotolla ilman ajanvarausta.

Tehosteet otetaan ensin kahden viikon, sitten vuoden kuluttua. Punkkirokotteita on hankittu tasaiseen tahtiin aiemminkin, mutta nyt rokotuksen hankkiminen on viranomaisten mukaan välttämätöntä.

YLE Perämeri

Vastaa Viestiin