STT: KOSTEA ALKUKESÄ VILLIINNYTTI PUNKIT

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001

Vastaa Viestiin
daila
Viestit: 112
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 23:24

STT: KOSTEA ALKUKESÄ VILLIINNYTTI PUNKIT

Viesti Kirjoittaja daila » La Kesä 27, 2009 16:35

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtm ... /06/905534

Kostea alkukesä villiinnytti punkit

Julkaistu 26.06.2009

Alkukesän kosteus on saanut punkkikannan villiintymään. Ahvenanmaalla tehdyistä tutkimuksista selviää, että punkkeja on tänä vuonna selvästi enemmän kuin viime vuonna.

Tutkijoiden mukaan kuivalla säällä punkit oleilevat lähellä maanpintaa. Kostealla ne kiinnittyvät korkeammalle ruohonvarteen, jolloin ne pääsevät helpommin hyppäämään uhriinsa kiinni.

Tutkijoiden mukaan pienen pieniä punkin toukkia saattaa olla tuhansia yhdessä pensaassa. Kun toukat kasvavat, ne levittäytyvät laajemmalle alueelle.

(MTV3-STT)

daila
Viestit: 112
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 23:24

Viesti Kirjoittaja daila » La Kesä 27, 2009 16:42

Edelliseen juttuun liittyen pari lainasanaa punkin elinkierrosta:

http://www.orionvet.fi/puutiainen

"Puutiaisen elämänkierto toukasta aikuiseksi kestää noin 2-3 vuotta, ja sen läpikäyminen vaatii kolme veriateriaa. Jos tätä ei joinakin vuosina ole tarjolla, punkin elinikä voi venähtää jopa 16 vuodeksi. Puutiaisen toukka muistuttaa aikuista punkkia, mutta on pienempi ja sillä on vain kolme jalkaparia. Toukan saaliiksi joutuu yleensä lintu tai pieni jyrsijä, sillä sen suuosat ovat suhteellisen pienet, eivätkä läpäise isomman eläimen ihoa. Toukan ja aikuisen välimuotoja kutsutaan nymfeiksi, ja näillä on aikuisen tavoin neljä jalkaparia. Punkkinaaras munii vain kerran, ja kuolee pian tämän jälkeen. Monet taudinaiheuttajat siirtyvät transovariaalisesti uusiin puutiaissukupolviin, eli kuoriutuneet toukat voivat olla jo taudinkantajia.

Puutiaisia on kymmeniä eri lajeja, joista Suomessa parhaiten tunnetaan Ixodes ricinus. Puutiaisia esiintyy lämpötilan ollessa yli 5° C ja niitä tavataan erityisesti kosteilla pensaikkoisilla tai lehtipuuniityillä, joissa punkit odottelevat sopivaa isäntäeläintä saapuvaksi. Isäntää etsiessään punkit reagoivat mm. erilaisiin kemiallisiin ärsykkeisiin (esimerkiksi hiilidioksidi), mutta myös esimerkiksi tärinään ja tiettyihin äänitaajuuksiin (mm. Rhipicephalus koiran haukkumiseen). Sopivan isännän ilmaantuessa punkki siirtyy sen turkille/iholle, läpäisee ihon siihen tarkoitetuilla elimillä ja työntää taaksepäin suuntautunein väkäsin varustetun ?kärsän? vaurioituneeseen ihoon. Tämän lisäksi puutiainen erittää alueelle kovettuvaa kiinnittymisainetta, mikä osaltaan selittää sen, miksi vastakiinnittynyt punkki on niin vaikea irrottaa ihosta.

Punkki ei varsinaisesti ime verta, vaan oikeammin juo ihohaavaan tihkuvan veren. Veriateria kestää useita päiviä ja tänä aikana punkki ?palauttaa? osan syödystä materiaalista takaisin isäntäeläimen vereen siirtäen näin myös mahdollisia taudinaiheuttajia (mm. Borrelia, Anaplasma). Punkin suuosan ympärille muodostuu lopulta pieni paise, jolloin punkki saa nykäistyä itsensä ihosta irti."

daila
Viestit: 112
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 23:24

Viesti Kirjoittaja daila » La Kesä 27, 2009 16:54

Lisää puutiaisen anatomiasta sekä sen pisto- ja imutekniikasta löytyy oheisista liitteenä olevista kuvatiedostoista. Artikkeli on julkaistu Helsingin Sanomien Tiede & Luonto -osiossa tänä keväänä 28.4.2009.

Kuva

Kuva

Vastaa Viestiin