SAVON SANOMAT: TARTUTTAVA PUNKKI LEVINNYT

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001

Vastaa Viestiin
daila
Viestit: 112
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 23:24

SAVON SANOMAT: TARTUTTAVA PUNKKI LEVINNYT

Viesti Kirjoittaja daila » To Kesä 18, 2009 09:38

http://www.savonsanomat.fi/uutiset/savo ... lle/457876

Tartuttava punkki levinnyt jo Varkauden korkeudelle

17.6.2009 18:16

[Kuvateksti: Antti Vaheri (vas.) ja Olli Vapalahti punkkijahdissa.]

Vuokko Viljakka

Ellei varkautelaismies olisi sairastunut viime syksynä hengenvaaralliseen aivokuumeeseen, ei kukaan tietäisi, että aivokuumetta aiheuttavaa virusta tartuttava punkki on levinnyt jo Varkauden korkeudelle.

Varkauden tapaus on ensimmäinen varmuudella Pohjois-Savossa todettu. Täysin toipunut potilas vei keskiviikkona Helsingin yliopiston tutkijat paikkaan, missä punkki puri.

Tutkijoiden tarkoitus oli kerätä punkkeja ja jyrsijöitä tutkittavaksi. Niistä selviää, kuinka laajalle virus on levinnyt. Sade kuitenkin keskeytti keräilyn keskiviikkona. Saaliiksi kertyi vain 14 punkkia ja parikymmentä jyrsijää.

Tutkija Anu Jääskeläinen epäilee, ettei näytteitä ole tarpeeksi. Jos näin on, punkkisafari pyörähtää Varkauteen taas ensi kesänä.

Kumlingen taudin eli puutiaisaivokuumeen saa joka vuosi 20-30 suomalaista. Suurin tartuntariski on Ahvenanmaalla. Aivokuume voi johtaa vakavaan halvaukseen ja viedä pahimmillaan hengen. Suomessa siihen kuollut muutamia ihmisiä.

- Varkauden tapaus ei vielä anna aihetta rokotussuosituksiin. Paikallisuus on virukselle tyypillistä ja voi olla, ettei sitä vielä ole Pohjois-Savossa muualla. Tärkeintä on kutienkin varautua siihen, että virusta on jo täälläkin, korostaa professori Olli Vapalahti.

Paras keino välttyä punkin puremilta on suojata iho riittävällä vaatetuksella ja tarkistaa luonnossa liikkumisen jälkeen, ettei punkkeja ole iholla. Myös ulkona liikkuvien koirien ja kissojen päivittäinen punkkisyyni on tärkeää.

» Lue lisää torstain Savon Sanomista punkkisafarista ja varkautelaismiehen käynnistä lähellä kuolemaa.

daila
Viestit: 112
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 23:24

Viesti Kirjoittaja daila » To Kesä 18, 2009 21:58

Tässä vielä linkki, josta löytyy pari artikkelia aiheeseen liittyen:

http://p1.foorumi.info/lymeborrelioosi/ ... 8113980315

daila
Viestit: 112
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 23:24

Viesti Kirjoittaja daila » Ti Kesä 23, 2009 22:44

Tutkijat jahtaavat punkkeja ja jyrsijöitä Varkaudessa ja Simossa

Tutkijaryhmää kiinnostaa, miten puutiaisaivokuumeen viruspesäkkeet syntyvät

HELSINGIN SANOMAT

Julkaistu 22.6.2009

Minna Pölkki

Helsingin yliopiston tutkijaryhmä matkustaa tällä viikolla Simoon Lappiin keräämään puutiaisaivokuumetutkimuksiinsa punkkeja ja jyrsijöitä.

Punkit levittävät puutiaisaivokuumetta aiheuttavaa virusta. Jyrsijöistä punkit imevät verta kasvaakseen.

Juhannusta edeltävällä viikolla tutkijat olivat punkki- ja jyrsijäjahdissa myös Varkaudessa Pohjois-Savossa.

Varkaus ja Simo ovat uusia punkkien levittämän puutiaisaivokuumeviruksen pesäkkeitä.

Simo on maailman pohjoisin piste, jossa puutiaisaivokuumetta on löydetty.

Viime vuonna varkautelaismies sairastui vakavasti saatuaan punkin puremasta puutiaisaivokuumeen.

Paikalliset lääkärit eivät osanneet epäillä virusta, koska sitä ei ole aiemmin esiintynyt alueella. Varkautelaismiehen taudin vakavuus on yksi asia, joka tutkijoita kiinnostaa.

?Haluamme selvittää, ovatko punkit itäisiä Taiga-punkkeja vai läntisiä puutiaisia, joita on suurin osa Suomen punkeista?, kertoo Helsingin yliopiston virologian professori Antti Vaheri.

Itäisen lajin uskotaan kantavan ärhäkämpää Siperian-virusta, kun taas läntisen puutiaisen virus aiheuttaa lievemmän taudin.

Itäistä lajia on löytynyt Pohjois-Karjalasta, Vaasan saaristosta, Närpiöstä, Kokkolasta.

?Haluamme myös selvittää, mitkä tekijät tuottavat viruspesäkkeitä?, Vaheri kertoo.

Ensimmäisiä tuloksia saadaan jo parin viikon sisällä, mutta dna- ja virustutkimukset vievät useita kuukausia.

Puutiaisaivokuumevirusta kantaa 1-2 prosenttia Suomen punkeista.

Virusta kantavat punkit ovat levinneet pesäkemäisesti Ahvenanmaalle, Turun ympäristöön, Kemiöön, Isosaareen, Lappeenrannan ympäristöön, Närpiöön, Kokkolan saaristoon ja nyt myös Varkauteen ja Simoon.

daila
Viestit: 112
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 23:24

Viesti Kirjoittaja daila » To Heinä 02, 2009 22:18

http://www.pohjolansanomat.fi/cs/Satell ... austa.html

Simossa kaksi uutta puutiaisaivokuumetapausta

POHJOLAN SANOMAT

Julkaistu 2.7.

(Kuvateksti: Punkin kannalta oleellisimmat ympäristövaatimukset ovat oikea kosteus ja lämpötila. Ilman kosteus on suurimmillaan lähellä maanpintaa, aluskasvillisuuden suojassa. Tämän syystä puutiaiset viihtyvätkin hyvin lähellä maanpintaa. Kuva: Pauli Järvinen)

Simossa on todettu kesäkuun aikana jo kaksi uutta puutiaisaivokuumetapausta eli Kumlingen tautia. Koko viime vuoden aikana tautitapauksia todettiin myös kaksi. Tartunnat on saatu Maksniemen alueelta.

? Oletettavasti lisää sairastumisia on tulossa, arvioi neurologian osaston ylilääkäri Anu Toikka Länsi-Pohjan keskussairaalasta, jossa sairastuneet ovat olleet hoidettavana.

Hänen mukaansa kaikki, joita virusta kantava punkki on purrut, eivät kuitenkaan aivokuumeeseen sairastu tai oireet voivat olla niin lieviä, etteivät he ole sitä huomanneet.

Simon terveyskeskus on antanut kuntalaisille kehotuksen käydä rokottautumassa tautia vastaan. Puutiaisaivokuumeeseen ei ole varsinaista täsmälääkettä.

? Toukokuun alussa on alettu rokotamaan ja yhteensä 160 rokotusta on annettu. Punkkiauto on myös pari kertaa vieraillut täällä, kertoo terveydenhoitaja Arja Miettunen.

? Reseptejä on viime aikoina kirjoitettu aika paljon täällä. Arvioisin, että rokotusten määrä lisääntyy tulevien viikkojen aikana huomattavasti.

daila
Viestit: 112
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 23:24

Viesti Kirjoittaja daila » To Heinä 02, 2009 23:03

YLE PERÄMERI:

http://yle.fi/alueet/perameri/2009/07/u ... 38502.html

Useilla Simon Maksniemen asukkailla puutiaisaivokuumetta

Julkaistu 1.7.2009

Useilla Simon Maksniemen alueen asukkailla on havaittu tänä kesänä punkkien aiheuttamaa puutiaisaivokuumetta eli Kumlingen-tautia. Simon terveyskeskuksesta kehotetaankin maksniemeläisiä ja myös muita simolaisia ottamaan punkkirokote.

Reseptejä saa lääkärin vastaanotolta terveyskeskuksesta joko soittamalla tai käymällä paikan päällä. Rokote on maksullinen ja se pistetään neuvolassa.

Simon punkkiesiintymää kuluvana kesänä tutkivan Helsingin yliopiston tutkijoiden mukaan Simo on maailman pohjoisin pesäke puutiaisaivokuumeelle. Puutiaisaivokuumeessa flunssan kaltaiset vaivat kestävät noin viikon, jonka jälkeen seuraa varsinainen puutiaisaivokuume keskushermosto-oireineen.

Kolmannekselle tartunnan saaneista jää taudista pysyviä neuropsykiatrisia oireita, kuten vapinaa, muisti-, keskittymis- ja tuntohäiriöitä, puhe- ja kuulovaikeuksia ja halvauksia.

YLE Perämeri

******************************

Maksniemessä löydetty kaksi puutiaisaivokuumetapausta

Julkaistu 2.7.2009

Simon Maksniemen alueen rannoilla ja luonnossa liikkuvia kehotetaan hankkimaan punkkirokote. Tänä kesänä on löytynyt kaksi puutiaisaivokuume- eli Kumlingen-tautitapausta.

Molemmat sairastuneet ovat joutuneet punkin puremiksi Maksniemessä. He ovat hoidettavina Länsi-Pohjan keskussairaalassa.

- Tautitapauksia ei ole paljon, mutta tauti on vakava. Siksi kehotamme kaikkia Maksniemessä rannalla asuvia ja maastossa liikkuvia hankkimaan rokotteen, sanoo terveyskeskuslääkäri Vappu Väntänen Simon terveyskeskuksesta.

- Rokote on ikävä kyllä maksullinen mutta tässä tilanteessa se kannattaa hankkia, Väntänen lisää.

Väntänen uskoo punkin leviävän Maksniemestä.

- Viereisiin kyliin ja Kemin puolelle on syytä levittää samaa sanomaa rokotteen ottamisesta, Väntänen toteaa.

YLE Perämeri

******************************

Simon punkki siperialaista lajia

Julkaistu 2.7.2009

Tutkijoiden mukaan Simon korkeudella puutiaisaivokuumetta levittävä punkki on eurooppalaista lajia harvinaisempi taigapunkki.

Tutkijoiden mukaan Simon korkeudella puutiaisaivokuumetta levittävä punkki on eurooppalaista lajia harvinaisempi taigapunkki.

Virustutkija, professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta kertoo, että siperialaista virustyyppiä levittävästä taigapunkista tehtiin ensimmäinen havainto vasta pari-kolme vuotta sitten Kokkolassa. Sen jälkeen sitä on havaittu Pohjois-Karjalassa ja länsirannikolla Vaasan korkeudelta Simoon saakka. Yksittäisiä havaintoja on tehty Lapissa myös Pellossa, Rovaniemellä ja jopa Kilpisjärvellä.

Tutkijat epäilevät, että taigapunkin levittämä virus voisi jopa aiheuttaa vakavamman taudin kuin eurooppalainen virus, mutta tätä ei ole vielä aukottomasti pystytty todistamaan.

YLE Perämeri

******************************

Simolaiset varustautuvat punkkeja vastaan

Julkaistu 2.7.2009

Simolaiset ovat hankkineet aktiivisesti punkkirokotteita sen jälkeen, kun Maksniemessä ilmeni keskiviikkona kaksi uutta puutiaisaivokuumetapausta. Tiedusteluita on tullut runsaasti, mutta ihmiset ovat suhtautuneet tilanteeseen pääosin rauhallisesti.

Terveysviranomaiset kehottavat Maksniemen asukkaita ja mökkiläisiä hankkimaan rokotteen mahdollisimman pian. Punkkien levittämä TBE-virus aiheuttaa osalla tartunnan saaneista aivokuumeen, joka voi pahimmillaan johtaa pysyviin neurologisiin vaurioihin. Tautiin ei ole parantavaa lääkettä, vaan ainoa suoja on rokote.

Simon Maksniemessä on tänä ja viime kesänä ilmennyt yhteensä neljä puutiaisaivokuumetapausta. Määrä on saanut viranomaiset valppaiksi, sillä aiemmin Simosta ei ole tavattu TBE-virusta, ja koko maassa sairastuneita on vuosittain 20-30.

Maksniemessä asuva Jouko Huttu päätti hankkia rokotuksen samantien, mutta aiemmin siihen ei ole ollut syytä. Huttu kertoo tähän asti ajatelleensa, että pistäväthän punkit kuitenkin, mutta nyt aivokuumeen vaara herätti.

Simon terveyskeskuksessa on riittänyt kiirettä uusien tautitapauksien tultua julki. Reseptien ja rokotusten lisäksi ihmiset kaipaavat tietoa.

- Reseptien kanssa on ollut tosi kiirettä ja puhelin on soinut ihan kiitettävästi. Ihmiset kyselevät kovasti ja tuntuvat tietävän, että aivokuume on vakava tauti, kertoo sairaanhoitaja Eila Silvennoinen.

Punkkirokotusta varten pyydetään ensin puhelimitse terveyskeskuksesta resepti, jonka saa parin päivän sisällä, jopa saman päivän aikana. Asiakas hankkii rokotteen itse, ja se pistetään terveyskeskuksen aamuvastaanotolla ilman ajanvarausta.

Tehosteet otetaan ensin kahden viikon, sitten vuoden kuluttua. Punkkirokotteita on hankittu tasaiseen tahtiin aiemminkin, mutta nyt rokotuksen hankkiminen on viranomaisten mukaan välttämätöntä.

YLE Perämeri

daila
Viestit: 112
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 23:24

Viesti Kirjoittaja daila » Ke Elo 05, 2009 08:24

Kymmenkertainen määrä olisi tarvittu

Punkkitutkimuksen saalis jäi pieneksi Varkaudessa

Julkaistu 4.8.2009

Kari-Pekka Issakainen

(Kuvateksti: Tutkijat löysivät vain kymmenen punkkia Varkauden metsistä, kun punkkitutkimukseen olisi tarvittu kymmenkertainen määrä.)

Helsingin yliopiston tutkijat yrittivät alkukesän aikana selvittää Varkauden puutiaisaivokuume-esiintymää. Punkkeja ei kuitenkaan löydetty tarpeeksi luotettavaa tutkimustulosta varten.

- Saimme saaliiksi vain kymmenen punkkia, joista yhdestäkään ei löytynyt puutiaisaivokuumetta. Se ei ollut mikään yllätys, sillä saalis jäi säälittävän pieneksi, kertoi tutkija Anu Jääskeläinen Helsingin yliopistosta.

Tautia aiheuttavaa TBE-virusta kantava punkki puri viime syksynä varkautelaismiestä paikallisessa saaressa. Tapaus on toistaiseksi ainoa Pohjois-Savossa havaittu.

Tutkijat keräsivät kesäkuussa Varkaudesta punkkeja kahden päivän aikana. Tutkimusta varten punkkeja olisi tarvittu ainakin kymmenkertainen määrä.

Kuitenkin tutkimuksissa saatiin varmistettua, että Varkauden punkkilaji on puutiainen, joka on myös Suomen yleisin punkkilaji.

» Aiheesta lisää keskiviikon Savon Sanomissa.

Vastaa Viestiin