NORJA, AFTENPOSTEN: BORRELIOOSI, MUTTA TESTIT NEGATIIVISET

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001

Vastaa Viestiin
soijuv
Viestit: 3151
Liittynyt: Ke Tammi 21, 2009 14:16

NORJA, AFTENPOSTEN: BORRELIOOSI, MUTTA TESTIT NEGATIIVISET

Viesti Kirjoittaja soijuv » Pe Kesä 05, 2009 12:33

"Kansanterveyslaitoksen monivuotinen punkkiasiantuntija, Reidar Mehl, on sitä mieltä, että hänen työnantajansa eivät ota punkkeja riittävän vakavasti eivätkä tunne niiden välittämiä sairauksia riittävästi...Olen tavannut lukuisia ihmisiä joilla on borreliabakteerin aiheuttama infektio oireineen, mutta borrelioositestit ovat negatiiviset eivätkä he ole sen vuoksi saaneet hoitoa."

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks ... 105158.ece

Folkehelseinstituttets mangeårige flåttekspert, Reidar Mehl, mener hans tidligere arbeidsgiver ikke tar flåtten på alvor og mangler ekspertise på flåttbårne sykdommer.INGEBORG MOE
Har du tips om flått og sykdom etter bitt?
Send en e-post til 2286@aftenposten.no
eller ring Aftenposten.no på 02286. Eller send SMS/MMS til 2286.

Les også:

Krever aktiv kamp mot flåtten
"Når det gjelder flått, har jeg null tillit til helsevesenet"
Flått-hysteri i Sverige
?Konsekvensen er at det blir som før i flere år fremover. Jeg har truffet mange mennesker som har gått til legen med symptomer på borreliainfeksjon, som har fått negativt svar på blodprøvene, og ikke fått behandling. Så går det ett år, og så viser det seg at de likevel hadde det, sier Reidar Mehl.

Lang erfaring.
Det er to år siden han sluttet som flåttekspert ved Nasjonalt folkehelseinstitutt og ble pensjonist. Men interessen for flåtten og dens skadevirkninger har han ikke lagt på hyllen. I et kratt demonstrerer den erfarne biologen hvordan han finner sitt studieobjekt. Et hvitt teppe dras over de høye gresstråene. Er det flått i området, fester de seg på teppet. Så plukkes de opp med pinsett og legges på glass.

I forrige uke skrev Aftenposten om hjertespesialisten Svein Golf, som måtte insistere på å få tatt flere flåttester før han fikk borreliadiagnosen og behandling. I løpet av sin over tredve år lange karrière ved Folkehelseinstituttet, har Reidar Mehl møtt mange i lignende situasjon.

?Jeg har prøvd gjennom opplysning og påtrykk å få forandret situasjonen. Men det er ikke lett, sier Mehl.

Tas ikke alvorlig.
Han er derfor svært kritisk til måten Folkehelseinstituttet angriper flåttproblemet. Ifølge Mehl konsentrerer instituttet seg om å lage statistikk over de alvorligste innmeldte tilfellene av den flåttbårne sykdommen borrelia.

?De tar ikke dette problemet på alvor. I dag gjør de bare papirarbeid. Og de driver ikke med god nok rådgivning, sier Mehl.

Biologen mener det er nødvendig at Folkehelseinstituttet bidrar til at legene rundt om i landet får mer kunnskap om borrelia, at legene ikke henger seg opp i til dels upålitelige blodprøver, men sørger for at de som har fått symptomer får antibiotika likevel. Borreliainfeksjoner kan gi svært ulike symptomer, og er vanskelig å påvise. Men forblir den ubehandlet, kan infeksjonen gi alvorlige nerveskader.

Han mener også det må gjøres mer forebyggende arbeid, slik at folk vet hvordan de kan unngå flått og hva de skal gjøre hvis de er bitt.

?Men du har jo selv jobbet ved instituttet i en årrekke. Kunne ikke du gjort noe med det?

?Jeg er ikke lege, og jeg tester ikke blodprøver. Jeg har undersøkt flåtten, funnet ut hvor stor bestanden er og hvor stor andel som har borrelia. Men det må leger til for å gi råd til behandling, sier Mehl.

Norge på bunn.
Han sier at han har tatt til orde for å styrke beredskapen for flått i flere år, men at responsen har vært laber.

Flåtteksperten, som nå jobber deltid for Forsvarets mikrobiologiske laboratorium, etterlyser bedre kartlegging av dem som blir smittet, ikke bare de som blir alvorlig syke.

?Når man bare ser på de alvorligste tilfellene, mangler man forståelse for at det er mange som blir dårlige og redde. Det er mange som blir smittet og som kanskje er friske igjen i løpet av et halvt år uten at de har fått behandling. I Sverige regner de med 10.000 i året. Men kanskje kunne vi unngått flere alvorlige tilfeller dersom vi hadde klart å fange opp flere på et tidligere stadium, sier Mehl.

Han har også deltatt i et EU-prosjekt om borrelia, og mener Norge ligger på bunnen i Europa når det gjelder kunnskap om borreliainfeksjoner.

?Risikoen for å få flått er ulik i ulike land. Derfor må vi ha greie på dette i hvert land. Vi bør få et forskningslaboratorium på høyt nivå som kan dette, sier Mehl.


Les flere innenrikssaker fra Aftenposten her

satumaarit
Viestit: 2
Liittynyt: Pe Helmi 13, 2009 11:21

Norjan kansanterveyslaitos pitää hätäkokouksen testeistä

Viesti Kirjoittaja satumaarit » Ma Kesä 22, 2009 12:19

Norjan kansanterveyslaitos pitää hätäkokouksen eri laboratorioiden kanssa borreliatesteistä, joita käytetään maan sairaaloissa. Taustalla on median esille tuomat tapaukset ja se tosiasia, että monet joutuvat lähtemään ulkomaille saadakseen luotettavampia tuloksia. Artikkelissa on myös linkki ylilääkäri Svein Golfin borrelioositapaukseen, jossa hän sai eri tuloksia eri laboratorioista ja jossa hän toteaa, että olisi tällä hetkellä luultavasti invalidi, jos olisi uskonut negatiiviseen testitulokseen.

http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=576426

daila
Viestit: 112
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 23:24

Re: Norjan kansanterveyslaitos pitää hätäkokouksen testeistä

Viesti Kirjoittaja daila » Ti Kesä 23, 2009 22:59

satumaarit kirjoitti:Norjan kansanterveyslaitos pitää hätäkokouksen eri laboratorioiden kanssa borreliatesteistä, joita käytetään maan sairaaloissa.
Entä Suomen vastaava laitos? Koskakohan he heräävät todellisuuteen? Montako Borrelioosi-invalidia vielä tarvitaan ennen kuin testien epäluotettavuus myönnetään?

Myös Suomesta ja Ruotsista ovat Borrelioosiin sairastuneet joutuneet lähtemään ulkomaille hoidettavaksi ja näytteitä on testattu ulkomaisissa laboratorioissa. Mielestäni Suomenkin olisi jo aika aukaista silmät.

Vastaa Viestiin