Vartti.fi: PUNKIT VOIVAT ISKEÄ RANNALLA

Borrelioosista ja lisäinfektioista kuten puutiaisaivokuumeesta kertovia artikkeleita ja ohjelmia TV:ssä, radiossa ja lehdistössä.

Valvojat: Borrelioosiyhdistys, Bb, Jatta1001

Vastaa Viestiin
daila
Viestit: 112
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 23:24

Vartti.fi: PUNKIT VOIVAT ISKEÄ RANNALLA

Viesti Kirjoittaja daila » Su Touko 24, 2009 11:07

http://www.vartti.fi/artikkeli/e5018d80 ... 10ea04565d

su 24.5.2009 klo 10:08

Punkit voivat iskeä rannalla

Kesän saapuessa kannattaa olla varovainen, ettei saa puutiaisen eli punkin puremasta borrelioositartuntaa.

Esimerkiksi Lauttasaaressa, Lehtisaaressa, Meilahdessa, Pihlajasaaressa ja Seurasaaressa joka kolmas punkki kantoi 1990-luvulla tehdyn tutkimuksen mukaan borreliabakteeria.

? Nämä alueet olivat mukana tutkimuksessa, mutta muuallakin on varmaan sama tilanne. Kaikkialla, missä on punkkeja, on borrelioosia, Helsingin yliopiston professori Olli Vapalahti toteaa.

Punkit liikkuvat Vapalahden mukaan yleisimmin varjoisissa lehdoissa ja pitkässä ruohikossa. Punkkien suosimilla alueilla tulisi käyttää pitkälahkeisia housuja ja huolehtia, ettei punkki ryömi iholle sukan ja lahkeen välistä.

Vapalahti toteaa, että borrelioositartuntojen määrä on keskimäärin kasvanut viime vuosina, koska puutiaisia on nyt enemmän myös pohjoisempana.

Punkin puremasta saattaa saada myös vakavamman puutiaisaivokuumeen eli Kumlingen taudin. Pääkaupunkiseudulta virusta on löydetty vain Isosaaresta.

? Jos uusia armeijan saaria avataan virkistyskäyttöön, voisi olla hyvä tutkia, löytyykö niiltä Kumlingen tautia aiheuttavaa virusta.

Borrelioosi on bakteeritauti, joka aiheutuu punkin puremasta. Borrelioosin iskiessä iholle ilmestyy rengasihottumaa pureman jälkeen ja ruumiinlämpö voi nousta.

Puutiaisaivokuume eli Kumlingen tauti on puolestaan virusinfektio. Kumlingen tautiin sairastuneelle tulee noin viikon kuluttua muun muassa päänsärkyä ja kuumeilua. Kolmannes sairastuu kuitenkin uudelleen myöhemmin varsinaiseen aivokuumeeseen.

Lasse Kivinen

daila
Viestit: 112
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 23:24

Viesti Kirjoittaja daila » Su Touko 24, 2009 17:02

"Esimerkiksi Lauttasaaressa, Lehtisaaressa, Meilahdessa, Pihlajasaaressa ja Seurasaaressa joka kolmas punkki kantoi 1990-luvulla tehdyn tutkimuksen mukaan borreliabakteeria.

Nämä alueet olivat mukana tutkimuksessa, mutta muuallakin on varmaan sama tilanne. Kaikkialla, missä on punkkeja, on borrelioosia, Helsingin yliopiston professori Olli Vapalahti toteaa."

Hmmm... Miksi tässä lehtiartikkelissa viitataan näin vanhaan tutkimukseen? Eikö näiden alueiden punkkien borreliakantavuutta ole tarkemmin tutkittu 2000-luvulla? Tämähän on todella aikansa elänyttä tietoa.

Esimerkiksi Boston Herald -lehti raportoi viime vuonna rajusta noususta New Hampshiren osavaltion borrelioositapauksissa. Toissa vuonna osavaltiossa oli kolmanneksen enemmän borreliatapauksia kuin edellisvuonna.

"Kun punkkeja testattiin kolmen piirikunnan alueella, yli puolet kantoi borreliabakteeria. Tämä yllätti viranomaisetkin."

Lähde: http://blogit.mtv3.fi/kolmevarttia/2008 ... en-vaarat/

Entä jos Suomessa onkin sama tilanne?

Suomessa punkkien borreliakantavuus ilmoitetaan muutenkin vähän turhan ylimalkaisesti esim. Lääkärikirja Duodecimin mukaan: "10?50 % puutiaisista kantaa bakteeria."

Tässähän jo aivan suoraan todetaan se, että joillakin alueilla jo puolet punkeista kantaa borreliabakteeria. Onkohan tämä jossakin sovittu tiedotettavaksi näin, että se kuulostaisi jotenkin loivemmalta?

En todellakaan ole mikään hysteerikkö, mutta tämä on äärimmäisen vakava asia. Tutkimuksia olisi aiheellista tehdä vuosittain ja asiasta tulisi rapotoida tarkemmin, että millä kaikilla alueilla punkkien borreliakantavuus on jopa 50 %. Sen jälkeen kansalaisille olisi rehellisesti tiedotettava asiasta, että he osaisivat varoa.

Myös tässä artikkelissa annettiin ymmärtää, että borreliatartunnan merkkinä muodostuu aina rengasihottuma. Näinhän ei todellakaan ole vaan ihomuutos jää muodostumatta yli puolessa borreliatartunnoista. Valitettavan moni elää vieläkin siinä uskossa, että tartunta on tapahtunut vain, jos ihomuutos syntyy.

viltsu
Viestit: 499
Liittynyt: Ti Tammi 20, 2009 17:05
Paikkakunta: Kouvola

Viesti Kirjoittaja viltsu » Su Touko 24, 2009 18:03

Puhumattakaan niistä lääkäreistä joiden mielestä tartuntaa ei ole tapahtunut vaikka ihomuutos on :roll: .

Nimim. Monta kokemusta siitäkin

Sailairina
Viestit: 695
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 16:04
Paikkakunta: Kaarina

Viesti Kirjoittaja Sailairina » Ma Touko 25, 2009 07:35

Tästä noin vuonna 2003 kirjoitetusta jutusta saa vähän toisenlaisen käsityksen borrelioosin esiintyvyydestä...

vanha.med.utu.fi/tdk/tutkimusprojektit2003/oksi.pdf
"Epidemiologisten projektien tulokset osoittavat, että LB:n insidenssi on korkea ja siten kansanterveystieteellinen merkitys alueellamme on suuri (insidenssi esim. selvästi korkeampi kuin Etelä-Ruotsista julkaistu)."

Oletan, että alueena tuossa tarkoitetaan Varsinais-Suomea... Voi toki olla, että ymmärsin väärinkin.

"esim. Etelä-Ruotsista raportoitu vuosittainen sairastuvuus eli insidenssi on 69 /100 000"

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella tilastoihin päätyy kuitenkin vain 16-18/100 000 riippuen vähän vuodesta. Joskus näyttää jäävän 12/100 000 ja toisinaan 22/100 000. Siinä mielessä vähän kummallista, kun tuossa linkin jutussa sanotaan
"Ym. rajatulla alueella levinneen LB:n vuosittainen insidenssi (96-97) oli 36 /100 000 asukasta ja EM:n vuosittainen insidenssi 163 / 100 000. LB:n insidenssi (mukaanlukien EM) oli 193 / 100 000 asukasta."

Mutta kuten on joskus todettu; tilastot antavat vain kehityssuunnan eivätkä kerro koko totuutta.

Vastaa Viestiin